2020-10-26

du sa: den kostar lite mycket. du sa: det gör ingenting, för nu vill jag unna mig.

har läst ut denna nu precis. fjärilsvägen av patrik lundberg, genom JWHFs bokklubb tillsammans med bonnier.

det är pariks egna självbiografiska historia om sin mamma, ingrid birgitta lundberg. vi får följa henne genom patriks ögon under hela hennes liv. om hur hon adopterar patrik och hans syster paula från sydkorea och hur de växer upp i sölvesborg under 80- och 90-talet.

det var smärtsamt att läsa om att växa upp i ett skilmässohem, uppväxten i denna typen av lägre medelklass där det var så viktigt att aldrig uppfattas av andra som att ens föräldrar inte har råd med nåt, socialdemokratins uppgång och fall (och hur det påverkade de som inte var rika eller kunde jobba), och denna typ ”snälla” och villkorade rasismen mot asiater. och så klassresan upp och ut därifrån. så mycket skam och smärta i hans berättelse som talar till mig. det är mycket som hits home kan man säga.

om ni har lyssnat på hans sommarprat så har ni fått ett smakprov på fjärilsvägen. boken går i samma ton (och större delen av manuset till sommarpratet är del av boken), fast mer utbroderat, och som sträcker sig över 175 sidor. kan varmt rekommendera.

14

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.