2020-08-17

alla mina språk.

fick en fråga:
Woow, 7 språk! Kan du inte berätta lite om vilka språk du kan, hur bra du kan dem och hur du upprätthåller språken? Så intressant ju!

ja men såklarre kan jag det. såhär ungefär:

jag är alltså halvjapansk och halvpolsk och född och uppvuxen i stockholm. hade således alla dessa tre språk från typ dag ett kan man säga.
sen vid sex års ålder började jag på tyska skolan i stockholm där jag lärde mig tyska och pratade det varje dag i nio år. lärde mig också engelska där såklart, plus tog franska i typ två år i högstadiet.
sen jobbade jag i norge under typ sex säsonger (sommar/vinter) och eftersom jag jobbade i en klädbutik pratade jag ofta med kunder på norska som jag lärde mig rätt snabbt.

och när det kommer till hur bra jag kan dem är det ungefär såhär:
har ju bott och jobbat i usa senaste 6,5 åren och bott 20+ år i sverige så är 100% flytande på dessa såklart. efter dem kanske norska? är ju förhållandevis likt svenska och min bästa kompis siri är norsk så hon pratar det med mig varje dag. sen är nog min polska bäst efter det – pratade det varje dag tills jag var kanske 15, inte så mycket efter det pga anledningar. sen tyska, eftersom jag pratade det varje dag tills jag gick ut grundskolan och så ganska sporadiskt efter det. franska kommer sen – förutom högstadiefranskan pluggade jag enbart franska under ett år, och bodde även i frankrike då så jag blev väldigt duktig under den tiden men nu är den halvbra skulle jag säga. sämst är jag på japanska dessvärre, pratade bara det under mina första år kanske tills jag var 4 och sen pluggade jag japanska en termin efter gymnasiet men använder aldrig.

TYP SÅ! i korthet:
100% flytande i svenska, engelska och norska skulle jag säga.
95% flytande när det kommer till hör- och läsförståelse på polska och tyska men liite långsammare på att prata.
75% hör- och läsförståelse på franska och rätt så himla långsam på att prata.
och så 25% hör-och läsförståelse på japanska och pratar knappt längre.

lol va långt det blev. jaja hoppas d va intressant!! love u

när jag bodde i frankrike. gullig va.

19

Kommentera

Det är så mäktigt med språk! Grymt att du kan så många och kul att få veta lite mer om hur det ligger till med dom 🙂

Vicky

visst är det!! och tack beb. kram!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.