2018-11-18

en dålig och en bra bok jag läst.

har precis överträffat mig själv och läst FYRA böcker på sistone! har blivit så fruktansvärt dålig på att läsa på sistone så det var verkligen oväntat att jag spurtade flera på en gång typ. tänkte berätta om två nu och två om några dagar.

den populärvetenskapliga boken omgiven av idioter av thomas erikson var het på tapeten i sverige som jag förstod det tidigare i år. fick den i födelsedagspresent och tuggade mig igenom.

alltså first of all …… jag känner typ stark aversion mot populärvetenskap (eller pseudodito) i denna genren. typ kategoriserande av folk (ni som känner mig vet att horoskop är min favoritsak att hata).

omgiven av idioter är byggd på beteendevetenskap som föreslår att alla är en (eller typ en hybrid av två) personlighetstyper som erikson benämner som röd, gul, grön och blå. i grunden är det väl meningen att man ska använda den här boken på arbetsplatsen liksom för att se hur man ska bygga team och sånt, men kan nog appliceras på verkliga livet med.

i stora drag: röd är målmedveten och impulsiv, gul är supersocial och känslosam, grön är tillbakadragen men positiv, och blå är analytisk och tystlåten.

tyckte temat på boken var helt okej intressant, men sättet den är skriven på!!!! fy fan så irriterande och dåligt. känns som som en vit medelålders över-splainy dude som ska försöka vara rolig och/eller övertydlig. samt inte alls trovärdigt i många av exemplena? nu rantar jag men slutsats: nääää.

om ni undrar dock är jag röd/gul. hehe.

ahhhh så skönt att jag kan tala gott om iallafall en av böckerna i detta inlägg! nora mcinerny purmorts it’s okay to laugh (crying is cool too) är en vindlande självbiografi genom noras uppväxt, tonår, och vuxna liv, om hennes familj, och om aaron som blev hennes man — och som dog av hjärncancer när dom bara var i sina tidiga trettioår och med en bäbis.

ÄLSKAR nora så mycket. mycket pga det känns som jag känner henne så väl — delvis pga hon råkar vara min kollegas bästa vän (visste inte detta innan dock) och jag brukar DMa henne på instagram ibland (weird flex but ok) och delvis för att hon står bakom en av mina absoluta favoritpoddar, terrible, thanks for asking (LYSSNA!). både i podden när hon träffar andra som gått igenom helt helvetiska saker och när det kommer till hennes egna liv har hon en så JÄVLA ROLIG HUMOR. hon skojar hejvilt om allt, mest av allt döden.

den här boken alltså. tycker tbh inte om omslaget så mycket, det ser sååå cheesy ut?? men själva noras berättelse om hur hon förlorade aaron fick mig att skratta och gråta och skratta och gråta samtidigt. älskar den här boken snälla läs den alla

8

Kommentera

Josefin

Alltsååå, gud är så irriterad på ”Omgiven av idioter” alltså. Det är så dålig vetenskaplig grund bakom den vilket visserligen är okej om man typ använder den för att förstå att vissa människor snackar på ett visst sätt medan andra snackar på ett annat sätt. Men när den används till typ rekrytering eller personalförbättring???!!! Nej, nej, nej.

Se typ detta för kritik: http://psykologtidningen.se/2018/07/29/med-akademisk-examen-hade-thomas-eriksson-insett-bristerna/

Mvh, en psykologstudent

Vicky

haha jaaa jag håller med!! så fruktansvärt irriterande haha. hjälper ju inte att han skriver på ett så irriterande dåligt sätt.

håller med tidigare kommentator! Tyckte ”Omgiven av idioter” var harmlös när jag trodde att folk använde den som nåt slags horoskopvariant, men när jag fattade att folk använder den i seriösa sammanhang?? blev ganska illa berörd. tycker Filters artikel också är bra: https://magasinetfilter.se/granskning/omgiven-av-idioti/
(Med det sagt, om vi ska använda det som skojigt horoskop och alla undrar: jag är rödgrön. vilket ju då enligt boken är mkt ovanlig kombination som ska leda till massiva problem och typ ångest hela dagen. kan relatera fett mkt men å andra sidan, kom igen, vilken lidande konstnär blir inte smickrad av att va en färgkombination som är ovanlig och svår… gift med en rödgul och tycker de är hemskt charmiga och tror det st ämmer bra på dig! men som sagt skulle aldrig rekrytera ngn baserat på färg…)

Vicky

jaaa verkligen. var ändå LITE mer ok med denna boken än med horoskop dock, för horoskop är ju verkligen bara bullshit taget ur luften som säger dig ”hur du är”. denna bok är dock rätt intetsägande på samma sätt som myers-briggs: typ person X säger ”jag är målinriktad”. boken: ”du är målinriktad”. ba jaha tack. på samma sätt som myers-briggs ba: ”gillar du att vara bland folk?” resultat: du är en social person. man ba JAHA tack för den infon.

haha så rörig kommentar men tror vi är på samma sida :’)

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.