2015-09-23

my five best writing advice for you.

as you know, i write. a lot. let me share five of my best writing advice with you ✎
one: find out why you write.
to express your feelings? to inform people about a certain topic? to make money? to process something? before anything, you might want to have a slight hint why you want to do it. it will affect not only your writing per se, but also your drive and motivation to write. and if you, like me, write different kinds of texts, they might serve different purposes. for example, i blog six to seven days a week in order to be productive and always write, while as i write prose to express feelings that i need to get out of my head. i make myself blog every day, but write more prose when i have something heavy going on inside my head, for example. for periods of time, i don’t write any prose at all, and that’s okay, because it serves a certain type of purpose.
fridge poetry.
two: find out what you feel confident writing about.
you probably won’t be good at writing every type of text (no, seriously, not many people do). for me, i call myself a writer and have been writing my whole life, but i’m super bad at for example creating characters and writing dialogue, and much better at describing a feeling inside my head. so i write tons and tons of texts like these, because that’s what i feel confident writing. what feels easy writing for you? then that’s probably what you should focus on. (hist: nothing really comes “easy” for most people, but you know.)
notebooks.
three: find your best setup to write.
don’t fall into the trap of the *romanticized* writing setup. not everyone writes best in a little house out in the country (although a lot of people do). maybe it’s on the bus. in the morning. with music. in the middle of the night. in a classroom pretending to take notes for class (like me right now with this post). and maybe you feel better writing by hand. i prefer computer. some start with voice memos. write wherever and however you feel like. there is a fabricated *ideal* of how writing should go down, but srsly fuck that, your writing won’t get any better by following that.
studying.
four: read stuff.
consume language, in all different forms. read stuff. books, magazines or even social media. watch series, read lyrics and talk to people. and don’t restrict yourself to stuff you like. sometimes, it’s even better to find out what you DON’T like. what kind of language, what genres do you absolutely hate? good to know. now you’re one step closer not to write stuff you don’t like.
macbook.
five: just write.
another writer’s stereotype: waiting for inspiration to come to you. (hint: also not super true.) creativity and writing is just like math. it’s something you need to maintain and train, and if you don’t do it for a while, it becomes harder and slower. just DO it. some of my best texts came to be without any previous thought, they happened when i opened a new empty document and JUST WROTE. without editing, without looking at what i just wrote. just write, then edit. but mostly: just write.
mao
som ni kanske vet, så skriver jag. mycket. så här kommer fem av mina bästa skrivtips till er ✎
ett: förstå varför du skriver.
för att uttrycka dina känslor? för att informera? för att tjäna pengar? för att processa nåt? före nåt annat bör du kanske ha en hint om varför du vill skriva. det kommer påverka inte bara ditt skrivande, men även din motivation och ditt driv till att skriva. och om du, som mig, skriver olika typer av texter, så kanske de tjänar olika syften. till exempel så bloggar jag sex till sju dagar i veckan för att vara produktiv och just för att alltid skriva, medan jag skriver prosa för att få ut känslor som jag har i mitt huvud. jag tvingar mig själv att blogga varje dag (älskar det såklart dock), men skriver mer prosa när jag har nåt tungt inne i huvet. till exempel så skriver jag inte så mycket prosa under vissa perioder, men det är okej, eftersom det för mig fyller ett specifikt syfte.
 
två: förstå vad det är du känner dig bekväm med att skriva.
du kommer troligtvis inte känna dig bekväm i att skriva prick alla typer av texter (inte supermånga som gör det). om vi kollar på mig t ex, så har jag skrivit exakt hela mitt liv, men är superdålig på att bygga karaktärer och skapa dialog, men mycket bättre på att beskriva ett känslospektrum i mitt huvud. så jag skriver massor av texter som till exempel denna, eftersom jag känner att det är det jag skriver bäst. vad kommer lättast och mest naturligt för dig? känn efter, och fokusera på det. (ledtråd: inte mycket kommer speciellt lätt och naturligt för många människor, men du fattar.)
 
tre: hitta din bästa setup för att skriva.
fall INTE in i den romantiserade bilden av hur en författarsituation ska se ut. inte alla skriver som bäst i en liten idyllisk stuga ute på landet (även om så är fallet för många). kanske är det på bussen. kanske på morgonen. kanske med musik i bakgrunden. mitt i natten. i ett klassrum när du låtsas ta anteckningar (som jag med detta inlägg just nu). kanske känns det bättre att skriva för hand. jag föredrar dator. vissa börjar med röstmemos. skriv var och hur du vill. det finns ett fabricerat *ideal* av hur skrivande ska se ut, men seriöst fuck det, ditt skrivande kommer inte att bli bättre bara för att du följer det.
 
fyra: läs saker.
konsumera språk, i alla olika former. läs grejer. böcker, tidningar, eller till och med sociala media. kolla på serier, läs låttexter och prata med människor. och begränsa dig inte till grejer du gillar. ibland är det till och med bättre att komma på vad det är du INTE gillar. vilket typ av språk, vilken genre hatar du? bra att veta. nu är du iallafall ett steg närmare till att skriva saker du inte gillar.
 
fem: bara skriv.
ännu en stereotyp när det kommer till skrivande: vänta på att inspirationen kommer. (ledtråd: inte heller speciellt sant.) kreativitet och skrivande är precis som matte. något du måste underhålla och träna, och om du inte gör det på ett tag så går det jobbigare och trögare. bara GÖR det. några av mina bästa texter har uppkommit utan tidigare tanke eller planering. de uppkom när jag bara öppnade ett tomt dokument och BARA SKREV. utan att redigera, utan att kolla på vad jag precis skrev. bara skriv, redigera sen. men mest: bara skriv.
0

Kommentera

Så mycket visdom i det här inlägget! Och apropå det sista tipset så kan en bota massor av myter om tidstillgång och talang under NaNoWriMo i november. Bästa jag gjort för mitt skrivande!

wilda: ja!! nanowrimo verkar vara så himla häftigt. kanske får tar mig an det till slut nästa omgång. även om jag själv menar att jag inte är bra på att skriva längre texter, utan bara korta. haha, får lyssna på mig själv och bara köra!

christin: eller hur! det är så jäkla lätt att bara omge sig med en sorts text liksom, men herregud så man lär sig av att läsa annat också. kram!!

agnes: hej och tack och vad bra! kram!!

Spot on!

En sak som förvånat mig på sistone är något du tar upp i punkt fyra. Jag har blivit mer mig själv i mitt skrivande när jag stött på skrivande och texter jag INTE gillar. Det, mer än något annat egentligen, har fått mig till att fundera över vad jag faktiskt gillar. Och så har jag, som i punkt fem, övat på det.

Kram!

Hej gu vilka bra tips!! De ska jag absolut testa!

det här var verkligen en toppenbra lista! tack! jag ska printa och sätta upp den, för jag vill verkligen skriva mer. våga skriva mer och framförallt våga dela med mig av mina texter. det är det mest scary av allt, tycker jag.

men guu så fint att höra. kör ba kör!! puss

Så bra inlägg! Superbra tips!

vad kul att höra! tack och kram!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.