2015-08-19

mina 5 topptips inför skolstart.

easter.

tänk att det redan ar mitten (nästan slutet!!!) av augusti. hur hände detta. NÄR hände detta? ingen aning. nåväl, för mig är det fortfarande en stund kvar tills skolan börjar igen (längsta himla sommarlovet här i usa från mitten av maj till början av september), men jag vet att ni ar många som ska tillbaka till plugget, eller ännu större, kanske börja ett helt nytt plugg på en ny plats.

jag har ju sommarjobbat och sådär lite här och var, men jag har liksom aldrig haft ett fast heltidsjobb nånstans = har pluggat hela livet. vilket i sin tur betyder att jag “börjat skolan” på olika sätt, antingen på en helt ny skola, i ett nytt land, eller bara i en ny kurskonstellation, ett antal gånger.

om ni ar nervösa så tänkte jag att ni skulle få lite tips och hemlisar från en som är gammal i gemet:

  • var inte nervös. (okej, listan har bara börjat och jag har redan ljugit.) klart man kan vara (eller SKA till och med) nervös, men OROA DIG INTE är ju det jag vill säga. speciellt när jag börjat nånstans där jag känner att jag inte är bra nog har jag tänkt typ “undrar när de kommer på att jag inte hör hemma här”, men alltså det där är sånt bullshit. du har kommit in på just din skola, du är där av en anledning och det finns ingen som planerar att avslöja dig för nånting. om det känns bättre kan jag säga att det säkert inte ens nån som ens bryr sig om dig, pga alla ar uppe i sin egna lilla nervösa bubbla av börja skolan-nervositet.
  • *be urself*. alltsa ursäkta klyschan men detta ar sååå sant. kan tänka mig att alla inte håller med mig på den här punkten för jag vet många som tar tillfallet i akt när de börjar på nåt nytt och passar på att *börja om som en helt ny person* och drar på sig ett skal av någon de absolut inte är, men jag tror (alltså min egna åsikt bara) att det kan vara knepigt, man är ju den man är liksom och det kommer skina igenom. typ varför ska jag leka att jag ar *bortskämd rikemansunge från överklassen* bara för att jag går på berghs fast jag uppenbart inte är det? (obs, menar alltså _inte_ att alla som går på berghs är det, utan bara att det var det jag kanske misstänkte att man skulle vara). anekdot: minns typ att jag sa en gång på berghs att jag tyckte det var dyrt med en tröja som kostade tusen spänn. sen gick jag runt jättelänge efter och ba “guuuud nu dömer alla mig, ingen annan tycker säkert att det är dyrt, uäääh ångest ångest ångest”. orkar inte med mig själv när jag håller på såhär pga löjligt. (+ hemlis: strugglar såklart fortfarande med detta, men bara att vara medveten om det är ju en liten victory)
  • prata med folk. och var snäll! alltså jävlar vad mycket trevligare det är att snacka med folk och vara vänlig an att försöka etablera sig som *nonchalant* och *coolast i klassen*. pro tip: öppna, vanliga, tillmötesgående och accepterande människor är alltid coolast. alltid.
  • kolla upp alla viktiga datum, regler, koder, betalningar, kurser, MED MERA. okej handfast och väldigt konkret tips men detta har gjort mitt liv typ 30% lättare. att ha koll på vad som händer när, hur och varför gör skollivet så jäkla mycket najsare. t ex nu på min masterutbildning har jag verkligen kollat prick alla datum, kurser, regler och krav för min examen. har varit proaktiv och kollat och pusslat och pratat med skolan. och nu kommer jag troligtvis kunna ta examen ett halvår tidigare tack vare detta! vara organiserad = sån jävla non-guilty pleasure.
  • älska det du gör. alltså det är SÅ JÄVLA HÖGSTADIET att hata skolan. varje gång nån klagar på school life, uppgifter eller kurser eller fuskar och kopierar blir jag typ lite *rolleyes* inside. byt skola eller gör nåt åt det då och håll käften då isåfall (TBH). klart det finns superdåliga lärare och kassa kursupplägg som man blir helt galen på men att typ fuska sig igenom sin utbildning är så himla oklart för mig? iallafall jag har alldeles för stor respekt för mig själv och för min tid och mina pengar (SÅ mkt pengar btw!!) för att hata skolan.

lycka till. det kommer gå strålande. puss.

iotherw

my 5 best tips for school start.

can’t believe that it’s already mid-august (or even almost end!!). how did this happen? WHEN did this happen? no idea. well, for me it’s still a little while until school starts again (america! longest summer break ever, from mid-may until beginning of september), but i know there are a lot of you who are going back to school, or even beginning new studies in a new place.

i have had some summer jobs here and there, but never an actual full-time employment = have been studying my whole life. and this means that i have “started school” in a couple of different ways, either at a new school, in a new country or just in a new class constellation, a couple of different times.

if you’re nervous, i thought that i’d share my best schoolstarting tips since i’ve done it a couple of times:

  • don’t be nervous (oh wait, the list has barely begun and i’m already lying.) of course you can be (or even SHOULD be) nervous, but DON’T WORRY is what i want to say with it. especially when i’ve started in places where i feel i’m not good enough i’ve been thinking “i’m wondering when they will reveal that i’m not supposed to be here”, but srsly that’s such utter bs. you’ve been accepted to your school, you’re there for a reason and there is no one planning on *reveal* anything about you. if it feels any better, no one probably even cares about you since everyone is up in their own bubble of school starting nervousness.
  • *be urself*. sorry about the cliché but this is sooo true. i can imagine that there are a lot of people that might disagree with me on this, i know lots of people who take the opportunity when they start something new to *become someone totally new* and put on some sort of mask of someone they’re not, but i think (and this is just what i think) that that can be complicated, i mean you are who you are and that will shine through. like, why am i supposed to act as a *spoiled upper class child* just because i’m at a fancy school when i’m clearly not? anecdote: remember one time at my old ad school berghs that i said that i thought a $120 shirt was expensive. then i went around for really long and was anxious about people judging me and that probably no one else thought that that was expensive and *angst angst angst*. i cannot even with myself when i think like this bc it’s ridiculous. (+ secret: still struggling with this off but just being aware of it is a tiny victory)
  • talk to people. and be nice! omg talking and being nice to people is so much more cool than trying to establish oneself as *nonchalant* and *coolest person around*. pro tip: open, forthcoming and accepting people are always the coolest. always.
  • look up all important fates, rules, codes, payments, courses ET CETERA. okay this is a really concrete tip but this has made my life like 30% easier. knowing when what happens and why makes school life so much nicer. for example now on my MFA i really checked ALL dates, classes, requirements and and rules for my degree. have been trying to be really proactive and checked and talked to the school and all and now, i will probably be able to finish one semester early. being organized = such a non-guilty pleasure omg.
  • love what you do. hating school is soooooo high school. every time someone complains about classes, homework or the school or cheat or copy stuff i’m all *rolleyes* inside. switch school or do something about it and shut up in that case (tbh). OF COURSE there are bad teachers and class outlines that totally suck, but like cheating through your whole degree? so unclear to me. me, at least, i have too much respect for myself, my time and my money (SO much money yes) to hate school.

good luck. you will be fine. xx

0

Kommentera

Fy jag blir pirrig bara jag tänker på skolstart 😀 Önskar så att jag också skulle börja i ny klass idag samtidigt som jag är så glad att jag inte behöver göra det 🙂

sandra: förstår precis! skräckblandad förtjusning alltså.
nastasja: <3
chrissy: puss!!!
mikaela: gud vad bra! jag tror och hoppas det går superbra för dig. lycka till krami krami kram!!
malin: men åh, tack snälla!

love you for this <3333

SÅ bra!!! <3

Åh behövde typ läsa detta. Börjar ny utbildning på måndag och jag har ändrat om lite i kursupplägget så jag kommer börja en kurs där alla förmodligen redan känner varandra för de har redan gått ett år på utbildningen. Det känns skitjobbigt! Mycket mindre ångest ifall ingen känner någon och alla är nya. Men får hoppas att det är öppna och trevliga människor som går där!

alltså, vicky! Du är så himla gullig. Det var längesen jag pluggade nu men den här listan hade jag verkligen behövt läsa då. Så himla fint och bra skrivet! <3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.