2015-07-25

the meaning behind one of my sailor tats.

mina tatueringar (och då främst min sailor sleeve) är alltid ett ämne för mycket frågor och undringar och nyfikenheter. har plockat ut en just idag att skriva några ord om!

SONY DSC

den här fillern var, om jag inte minns fel, den sista pusselbiten på min sailorarm som jag hade jobbat på lite smått under fyra år.

de flesta sailorrelaterade tatueringar innehåller ju en massa symbolik (svalor, grisar, tuppar, kompassroser, sköldpaddor, you name it) — de flesta av mina är dock ganska straightforward och föreställer klassiska sjömansmotiv, men den här är inte fullt lika självklar från första ögonkastet liksom.

HOLD FAST var alltså en grej som sjömännen brukade tatuera på båda händernas knogar, för att de skulle påminna sig själva om att hålla hårt i repen som höll fast seglen på skeppet för att kursen skulle hållas stadig och så att de inte skulle kapsejsa. tycker om den tanken så mycket men ville inte riktigt tatuera händerna då så detta var en bra lösning tyckte jag.

tycker förresten om att armen, förutom att den då håller i ett rep, själv är tatuerad (inception!!!!). ser ni spindelnätet som sträcker sig nerifrån? ni har väl säkert alla sett folk med spindelnät tatuerade på armbågarna — alltså detta har ju totalt urvattnats och blivit någon slags white trash-stämpel i stil med tribalen, men ursprungsbetydelsen är annan: det var att sjömännen var — lata men väldigt självironiska över detta faktum också! istället för att svabba däck så satt de med armbågarna på bordet och söp, till den milda grad att det till slut började växa spindelnät där. en utmärkt tatuering om du frågar mig. men inte heller detta ville jag ha som en faktisk spindelnätstatering på armbågen (för övrigt ingen plats där), så då passade det utmärkt att ge min sjömansarm den gaddningen istället.

det var dagens kuriosa hörrni. ut och lördag:a er nu vettja!

iotherw

although sailor tattoos mostly are very symbolical, most of mine are very straightforward. this one, though, contains some deeper symbolics than what might be apparent from first glance.

so, HOLD FAST was something that sailors used to tattoo on their knuckles to remind themselves of holding the ropes to the sails thoroughly through the storm so that the ship would sail smoothly. i really like the thought of that (but didn’t feel like tattooing it on my own knuckles) so this was a good solution i thought.

i also really like the fact that the arm, besides avtually holding a rope, is tattooed itself (inception). you see the spider web? you’ve probably all seen people with spider web tattoos on their elbows — which is a thing that’s been torn to pieces and transformed into some kind of white trash thing like the tribal almost (???) but the original meaning is different: it’s about the sailors being lazy (but with very much self-irony over this). instead of working on deck, they just sat with their elbows on the table and drank, for so long that there was spider web growing there. a splendid thought if you ask me. but this wasn’t either anything that i wanted (or had space for, for that matter) on my own elbow, so i solved it this way.

well, that was the fact of the day. out and do some saturdaying y’all!

0

Kommentera

Alltid spännande att höra historier bakom folks tatueringar, och tyckte om denna extra mycket. Tittade egentligen in för att säga att jag hittade Utan personligt ansvar när jag började packa, så jag slänger med den till SF så kan du låna om du vill!

ja! pepp! <3

så roligt att få höra historien bakom! både din och den ”riktiga”. mer sånt 🙂 kram

kul att du gillart! kram!

Vad kul att få veta hemligheter om ditt bläck – och lite sjömansmyter och historia på samma gång 🙂 Jag är också svag för sjömansromantik alltså, men inte lika bra påläst. Har du skrivit fler såna här inlägg om dina tatueringar?

vad fint att du gillade det! kolla där till höger i menyn under ”om mina tatueringar”! puss

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.