2015-07-05

RESEGUIDE: mitt maui.

18934106016_340bd18dc9_k copy

idag blir det mauiguide här på bloggi! jag och jens var ju där i 3,5 veckor så vi hann se en del. i högra menyn kan ni förresten läsa andra guider jag gjort, till exempel till san francisco eller nice. hawaiiguiden blir lite kanske lite mindre komplex eftersom det mest blir sevärdheter och inte så mycket typ *uteställen och sånt*. aja, här kommer maui iallafall!

the maui sunset.

en bra grej att veta om maui är att det är en sååå himla vacker och grön ö. det finns ingen direkt storstad eller partyscen här. är man ute efter storstadspuls eller strandfest bör man kolla upp till exempel oahu (det är där både honolulu och waikiki ligger). maui = grönskande paradise helt enkelt.

och kolla upp så att ni åker rätt tid på året. hawaii har ju tropiskt klimat och det kan regna mycket då och då. norra och östra delar kan ha lite blåsigare och regnigare till skillnad från sydliga och västliga delar pga lä. bra att tänka på när man kollar boende och så.

maui.

jag och jens hade hyrt ett hus på airbnb vilket var supersoft (speciellt eftersom vi skulle vara där så länge). man kan komma och gå som man vill och laga sin egen mat i sitt egna kök och sådär. vi var inte så sugna på stora hotellkomplex men det väljer man ju själv såklart. om man inte ska vara borta så länge funkar säkert det med! *personlig smak* osv

winding roads to haleakala.

kan även starkt rekommendera BIL. alltså det är inte tal om kollektivtrafik om man ska lyckas ta sig till ens en bråkdel av alla sevärdheter och dessutom är bil suuuuperbilligt så kör ba kör (literally).

maui eats.

bjuder er även på som så många som noll matställen, för vi åt typ bara på subway och lagade mat hemma. det är ganska dåligt med bra matbutiker och det är dessutom himla dyrt men aja, man måste ju äta likz.

nåväl, nu har ni lite bastips. nu till THE FUN STUFF.

maui

tänkte gå igenom tio ställen mer eller mindre. här har ni en karta på maui med siffrorna utsatta så ni har en ungefärlig uppfattning om var saker ligger.

the maui sunset.

1. här bodde vi! mellan kihei och wailea på öns sydvästra kant. här ligger många resorts och det är väldigt bra klimat här, inte så blåsigt som andra ställen på ön och sådär, vilket gör det bra för sol, bad och snorkling till exempel. minns ni de magiska undervattensbilderna vi tog med sköldpaddorna? det var alltså här! stranden hette kamaole beach bark III.

maui eats.

2. olowalu. (orelaterad bild japp) vi  snorklade på lite olika ställen på ön men det här var ett riktigt guldställe att snorkla på! kan vara svårt att veta pga långgrunt och suuupergrumligt vatten i kanske 20-30 meter från stranden ut, man måste liksom ta sig ut och förbi det där och då öppnar sig ett magiskt undervattensparadis om man ska snorkla (vilket man MÅSTE!!! obs). det finns i allmänhet jättemycket havssköldpaddor kring maui men här såg vi till och med en liten haj!

maui/papawai, kaanapali & beyond.

3. kaanapali. om man vill surfa så bör man ta sig till kaanapali. sjuka vågor, så inte så badvänligt, men om man är grym med brädan är det helt rätt ställe att vara på. lahaina (som är precis under nummer 3 på kartan, på väg till kaanapali) är också väldigt populärt för surfare, långa, stabila och inte så aggressiva vågor. nu surfade ju inte vi men jag tänker att lahaina är bra om man håller på att lära sig att surfa, och kaanapali om man är grym.

maui/dragon's teeth.

4. dragon’s teeth. det här är mer en liten sevärdhet som man kan ta som ett stopp på vägen till nåt annat ställe pga går ganska snabbt att kika. inte för att förminska det, det är ett ascoolt ställe som känns som månkrater typ. vassa klippor, arga vågor och tjusig labyrint kan hittas här.

maui/nakalele blowhole.

5. nakalele blowhole. det är alltså ett blåshål i klipporna vid vattnet där vågorna slår emot under och sprutar upp vatten, som en liten minigeyser. det är lite knepigt att klättra ner hit från bilvägen, så ha riktiga skor och inte typ virkade flipflops som jag (..).

maui/ho'okipa.

6. ho’okipa beach park. här uppe på norra delen av ön kan vädret vara lite mer ostabilt, men regnbyarna är ofta ganska lokala också. i ho’okipa snorklade vi och såg de största havssköldpaddorna på hela resan (!!). och uppe på land finns en kohage med tama kossor som man kan få mata med ananas. :*

maui/sunrise at the haleakala summit.

7. soluppgång på haleakala. VIKTIGT. mauis fantastiskaste grej. haleakala är alltså både en jättestor nationalpark (ska berätta mer om det här nedan) och namnet på vulkanen. och den här punkten handlar alltså om vulkanen. för hit upp måste man alltså köra upp för att kolla på hur solen går upp. GÖR DET BARA. sikta på att vara där någon timme innan solen går upp, för parkeringsplatserna försvinner rätt snabbt och även om det känns som att man väntar FOR EVER på solen så går det rätt snabbt när den väl bestämmer sig för att gå upp och det vill man ju inte missa. TA MED VARMA KLÄDER. <—- viktigt. mauis klimat nere vid havet låg på ungefär 30 grader, men här uppe på 10 000 feet (ca 3000 meter) låg temperaturen på kanske -1. MINUSGRADER. alltså jag hade linne och jeansjacka och höll på att verkligen frysa ihjäl. man står liksom stilla jättelänge också, så detta är superviktigt. annars, kör bara kör. klicka in haleakala observatories eller så på gps:en så kommer ni rätt.

winding roads to haleakala. haleakala: pipiwai trail & the seven sacred pools. haleakala: pipiwai trail & the seven sacred pools. haleakala: pipiwai trail & the seven sacred pools.

8. haleakala (nationalparken alltså), pipiwai trail, bambuskogen och seven sacred pools. hit, till nedre hörnet av nationalparken haleakala, måste ni också. OBS att det finns huvudsakligen två vägar att köra hit. en går längs mauis södra kust. det var den vi tog pga verkade närmare och den var fin (första bilden här) men SÅ DÅLIG att köra. farlig som tusan också. ta vägen som går längs norra kusten istället (road to hana/hana highway). också sjukt (alltså verkligen) snirklig, men iallafall lite bättre underlag.

aja. när man kommer fram hit kan man gå pipiwai trail genom bambuskogen. VACKRASTE JAG SETT typ. man går alltså genom ett regnskogsparadis, förbi fantastiska jätteträd och under magisk bambu som vajar högt ovanför en. man går förbi fina makahiku falls och kommer till slut fram till waimoku falls. sen får man knata tillbaka till början av trailen, där man kan ta en annan liten stig runt så man kommer till seven sacred pools/pools at ohe’o där man kan bada i ett vattenfall och sånt. helt magiskt alltihop. trailen genom bambuskogen tar kanske 1,5 h eller så, medan den biten till seven sacred pools bara är runt hörnet, 15 min eller så.

maui/one photo every hour.

9. här ligger little beach och big beach. två softa stränder helt enkelt. maui har såklart många fina stränder men det är samtidigt liksom inte självklart att man hittar dem direkt. men dessa två är najs.

maui/lahaina pali trail.

10. lahaina pali trail. det här är helt enkelt en liten vandringsled som går upp på utsidan av ett berg. vi ville gå upp på nån höjd och se solnedgången helt enkelt, och den här platsen funkade fint. ha ordentliga skor helst. och kameran redo!

maui/wailea.

underbara ön. <3 trevlig resa!

iotherw

a guide to my maui! click the translation button to the right in the menu to read in english.

0

Kommentera

Så himla fränt att bo i SF. Och första bilden är helt magisk? Kär i den

puss!

Jag bara måste åka till Maui någon gång. Vet att jag kom hem från en resa för inte ens en vecka sedan, men alltså, det bara kliar i restarmen på att få åka iväg igen!

klart du måste. du hade älskat det!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.