2014-09-23

hårda pärmar, krispiga sidor, raka rader och svarta små bokstäver.

måste berätta om vad jag läser nu för tiden! vad jag precis läst, vad jag läser precis nu och vad jag snart tänkt ta mig an.

❤ det handlar om dig.

Untitled-1

inte en enda av er har väl missat det handlar om dig. det är ju bästa sandras debutroman (med omslagsillustration av duktiga tovelisa). jag är ju alltid utomlands i tid och otid och kunde inte premiärfira boken eller ens få tag på den på många månader efter den släppts, men nu i slutet av augusti när jag var hemma i stockholm några dagar var jag tvungen att haffa den, och passade på att göra det direkt från författaren herself.

IMG_0329 IMG_0330 IMG_0331 IMG_0332

absolut älskade den här boken. jag bara bläddrade och bläddrade och fick hejda mig för att ha kvar några olästa sidor och inte låta den rinna mellan fingrarna på en gång. alltså SOM man känner igen sig i det här tonåriga ångestiga känslostormande. pluspoäng till mig själv att jag spenderat hela grundskoletiden i exakt samma kvarter som det här gänget i boken. blev så himla mycket mer på riktigt att koppla till sina egna minnesbilder från karlavägsallén, humlegården och 7-eleven vid sibyllegatan.

DSC03496 2

har följt sandras blogg sedan vad som känns som tidernas begynnelse och är SÅ himla glad för henne och för den här boken. kan verkligen rekommendera den varmt (och detta kommer inte bara från den partiska delen av mig).

❤ south of the border, west of the sun.

10716058_10152708289906093_871697496_n

alla älskar vi ju murakami, japp. köpte den här snygga utgåvan av south of the border, west of the sun tillsammans med en annan svinsnygg murakami (kolla dessa två bredvid varandra liksom!) och efter en lat läsarsommar har jag nu börjat på den här.

IMG_0334 IMG_0333

”the steady accumulation of small realities”. <3 har plöjt merparten av murakamiböcker som finns utgivna på svenska och/eller engelska och hans språk är ju en av de största anledningarna till att jag älskar den här författaren. han lyckas formulera sig så jäkla enkelt men trycka in en miljard himla känslor i de där simpla ordföljderna ändå. till exempel ”antiseptic as a brand new coffin.” som är en av mina absoluta favoritmeningar från honom. gillade inte hard-boiled wonderland and the end of the world sådär supermycket; den här verkar dock så mycket mer lovande, lite mer som honom liksom. ensamma män, jazz, speciella tjejer och ett tyst japan.

❤ zyzzyva.

IMG_0336

zyzzyva är egentligen en tidskrift (4 nummer per år) men är mer som en välgjord antologi. den är för, med och av författare, poeter och konstnärer härifrån amerikanska västkusten. fick nys om zyzzyva eftersom jag var tvungen att ha det som kursmaterial till min creative writing-kurs jag läste på distans i somras, men vill tipsa vidare pga svinvälgjord.

IMG_0337 IMG_0338 IMG_0340

varje nummer innehåller både fiction, non-fiction, poesi och fotografi (eller dylik konst). eftersom den bara kommer ut en gång per kvartal är det så himla väl utvalda bitar mellan dessa pärmar.

IMG_0341

om man är intresserad kan man spana in det här magasinet på deras hemsida. där kan man även signa en prenumeration (finns en rabatterad version till studentpris och så shippar de utomlands om man vill!). blev väldigt positivt överraskad av zyzzyva.

vad läser ni själva nu förresten??? tips mottages ALLTID tacksamt.

iotherw

 

current reads! det handlar om dig which is a novel in swedish by absolutely lovely sandra beijer, murakami’s south of the border, west of the sun and then the literary journal zyzzyva. the latter i discovered this summer since it was mandatory for an online class i had, but it’s so well-made so i really want to pass this on. happy reading!

0

Kommentera

Så fint med et bokinnlegg! Jeg likte også Sandras bok veldig godt, kan tenke meg den treffer mange som både føler på de tingene nå, og som har gjort det en gang.

Som den Potter-nörd jag är läser jag just nu Rowlings deckare. Den första heter ”The Cuckoo’s calling” om jag minns rätt, och den jag läser nu heter ”The Silkworm”. Deckare som utspelar sig i London är jag nämligen svag för. Sen har jag oxå börjat på ”Jag ringer mina bröder” av Jonas Hassen Khemiri och sen försöker jag ta mig igenom ”Under det rosa täcket” men det går låååångsamt. Tack för dina boktips! Jag vill oxå läsa Sandras bok, men är lite rädd att den kommer vara jobbig att läsa pga jag tyckte tonårens kärlek var så läskig.

malin: ja alltså det fanns grejer som jag tyckte tog hårt till och med på livet NU idag i vuxen ålder. men du borde verkligen läsa den! tack för tipsen förresten, har velat läsa under det rosa täcket länge.

cecilia

Kan man inte få läsa en novell du skrivit på engelska? Du skriver ju så himla bra på svenska och kan bara föreställa mig hur intressanta dina texter på engelska skulle vara. hur var creative writing kursen? Var det på ett svenskt universitet?

Vill tipsa om senaste boken jag läste: Wildlife av Richard Ford
Den handlar om en ung kille som tyst bevittnar sina föräldrars skilsmässa, i någon delstat nära Kanada på 60-talet tror jag, mitt under en skogsbrand som varar hela hösten. Karaktärerna beskrivs på ett fantastiskt sätt, blir så levande, och Richard Ford har ett lågmält och stämningsfullt språk.

Och Open City av Teju Cole. En bok som handlar om en psykolog som börjar ta kvällspromenader i New York om kvällarna och reflekterar över livet. Utgiven förra året och väldigt hyllad. Språket är helt fantastiskt. Om det regnar kan man känna det, och man kan liksom känna stämningarna mellan honom och de han möter på sin väg genom livet. Underbar bok som får en att känna att man är i New York när man läser.

cecilia: tack för fina tips! den sista speciellt låter ju fantastisk. och – klart jag kan berätta mer om kursen och posta en engelsk text! skriver ju nästan bara på svenska, men ska leta fram något som kan passa. 🙂 kram.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.