2014-06-13

RESEGUIDE: mitt nice.

SONY DSC

hörrni! jag tänkte att jag skulle lägga upp ett par stadsguider till några städer jag känner att jag behöver tipsa om. först ut är nice! och observera att det här är guiden till MITT nice, alltså ingen absolut sanning utan helt enkelt det jag vill vidarebefordra om den här fina stan.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

om nice: jag bodde ju här från mitten på 2011 och ungefär ett år framåt. det året var så himla vackert, det var fyllt av äventyr, utlandsdofter, vakna tio minuter från en medelhavsstrand varje dag och jag mådde bara så himla bra. nice är en så himla lugn och snäll stad. den är ganska liten, men bjuder på så mycket fint – och det som inte finns i stan finns inom räckhåll bara nån timme utanför.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

ÄTA. sydfrankrike! klart det finns mycket god mat här. men! också deppig turistigt överprisad pestopasta. håll er borta från cours saleya som är turiststråket nere vid vattnet. man hamnar lätt där pga i trevlig stadsdel men lite osoft. bara en massa likadana restauranger på rad, inkastare som drar i en och sådär. jag skulle istället vilja tipsa om dessa:

SONY DSC SONY DSC

planet sushi. 42 boulevard jean jaurès. superspejsad sushirestaurangkedja som finns i typ miami, på ibiza, casablanca och så i frankrike. sushitraditionalisterna i det forna japan vänder sig väl i graven, men det här stället bjuder på all himla sushi man kan tänka sig, till exempel med nötter, chèvre och honung? de gamla välkända klassikerna med lax och avokado finns såklart också. till efterrätt kan man beställa in dessertsushi, med crêpe istället för sjögräs, ris, nutella och jordgubbe. varför inte?

SONY DSC SONY DSC

pizza pili. 24 rue benoît bunico. en av nices bästa pizzor kan beställas på ett riktigt hål i väggen-ställe, inne i en gränd i gamla stan. själva lokalen är inte så mycket att hurra för, så plocka med den till stranden som är fem minuter bort och inta den som jag gjorde, med två kompisar i solnedgången. så najs.

SONY DSC SONY DSC

50’s happy diner. 32 rue tonduti de l’escarène. om man gillar femtiotal, burgare och pastell bör man ta sig till den här tjusiga dinern. allt går i ljusblått och -rosa och det serveras burgare, glaserade donuts och tjusiga milkshakes i sann amerikansk anda. bara inredningen är värt ett besök om inte annat.

SONY DSC SONY DSC

arlequin gelato italiano. 9 avenue malausséna. den här lilla glassgrottan ligger precis något kvarter ner från där jag bodde. jag och elin som också bodde precis i närheten gick hit så himla himla ofta. de gulliga som jobbar där nästan tvingar på en smakprover från varenda glass man råkar slänga en blick på och vi betade fasen av halva den där förrättningen. och varenda gång var en lyckträff. gå hit!

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

UTESTÄLLENutelivet är liksom helt annorlunda här än till exempel i sverige. det finns knappt några klubbar, och många av barerna är ganska så lika. under mitt år i nice spenderades nästan hälften av utekvällarna på stranden med en flaska vin. några guldkorn finns dock!

SONY DSC SONY DSC

les distilleries idéales. 24 rue de la préfecture. det här var typ vårt stammishak! tjusig bar med högt i tak och lite steampunkinfluenser mitt i gamla stan, en gata ovanför cours saleya (som jag ju bad er undvika). det här stället har öppet om dagarna också då man kan sitta på uteserveringen med en ostbricka och peoplewatcha, eller ta en drink på kvällen. alltid mysigt, bra ljudnivå och nästan aldrig överfyllt trots läget.

SONY DSC 13sofia4

le bull dogg. 16 rue de l’abbaye. om man hittar rätt dörr i rätt gränd och blir insläppt så hamnar man här. ett ställe som har varit helt fullsmockat med folk varenda gång jag varit där. det är alltid något liveband, rockposters på både väggar och tak och mörkt och varmt som fasen. helt perfekt om man är på det humöret!

10sofia2

le high club. 45 promenade des anglais. ursäkta icke-bild, men på det här stället kanske man inte går runt och knäpper så mycket kort direkt. high kan vara nices typ enda stora klubb? iallafall spelade till exempel john dahlbäck och steve aoki där, så någon sorts central punkt för klubbscenen på rivieran kanske det kan kallas. oavsett stort och ett bra val om man är på klubbhumör alltså : )

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

SHOPPING: den här stan är ju faktiskt ingen shoppingstad på samma sätt som new york eller ens stockholm är. det finns inga flashiga nike towns, stora kedjor eller enorma varuhus. men grejer kan man ju hitta ändå:

SONY DSC SONY DSC

vieux nice. (gamla stan alltså). här är det ju såklart lite turistigt, men det ju oavsett trevligt att strosa genom de små gränderna. de är kantade av små butiker som säljer allt från skräpiga t-shirts till tjusiga praliner. letar man efter något trevligt att plocka med sig hem kan man säkert hitta det här.

SONY DSC SONY DSC

loppisar. på franska sydkusten är det det här som gäller. loppisar! googla upp vad som är aktuellt och var precis under perioden du själv är där och kila dit. kan garantera hög fyndfaktor. så himla mycket guldkorn jag hittat här till inget pris alls. det är inte alls som i sverige där en tjusig scarf på en loppis kostar flera hundra. eftersom det här är frankrike finns det mycket gamla fina franska märken billigt. jag har hittat både dior, louis vuitton och chanelgrejer i princip gratis. håll utkik!

SONY DSC SONY DSC

cannes. ja, vill man lyxshoppa på riktigt så har typ alla stora modehus butiker i cannes. hoppa på tåget någon timme och kör så det ryker : )

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

SEVÄRDHETER: har sammanställt ett gäng övriga prylar som jag tycker ni borde veta om! kika vettja.

SONY DSC SONY DSC

promenade des anglais. strandpromenaden som sträcker sig flera kilometer längs vattnet. på den här stranden har jag spenderat MÅNGA timmar raklång vill jag lova.

SONY DSC SONY DSC

palais lascaris. 8 rue benoit bunico. supervackert 1700-tals adels-mini-palats som blivit bevarat. som ett litet minimuseum, eller som en liten escape från här och nu. har skrivit ett helt inlägg om det här.

SONY DSC SONY DSC

colline du château. en gammal fästning precis i början av strandpromenaden med utkikstorn och lugn grön park längst upp. fint.

dsc_0522 DSC_0489 - Kopia

cap ferrat. om man åker utanför nice nån liten halvtimme med tåg eller så, så kommer man till vackra cap ferrat, som är en halvö. man kan ta sig en promenix runt och det är bara SÅ vackert. tips.

SONY DSC SONY DSC

monaco. även hit kan man ta tågen en kortis och gamla barockfasader och kullerstensgränder byts ut mot något HELT annat. monte carlo är så himla surrealistiskt. allt är tyst, tomt och dyrt, men måste ju såklart upplevas.

SONY DSC SONY DSC

italien. två timmar med tåg så är man där! ät lite gelato eller köp med lite pesto. både ventimiglia och san remo är precis på andra sidan gränsen från frankrike om man vill passa på. mysigt med tåg ju.

SONY DSC SONY DSC

eze. ÅK HIT. en kortis med tåg och så är man i facking PARADISE. så obeskrivligt vackert. superutsikt, liten vandringsled och gömda små pastaställen. <3

SONY DSC

det var allt från mig om den här vackra staden som har en rejäl chunk av mitt hjärta. åk dit och åk genast. BISOUS. <3

iotherw

 

a city guide of nice, where i lived for about a year in 2011-2012. click the translation link to the right to read. BON VOYAGE! (and also, picture 21 and 22 belong to sofia and 41 and 42 to ida.)

2

Kommentera

åh det verkar helt underbart! jag vill åka nu!

Så fint med stadsguide! Nice verkar vara så fint och jag måste åka dit någon gång.

isa

Sjukt fina bilder!!!

Josefine

Du er SÅ tøff! Fysøren, bo så mange fantastiske plasser og så reiser du alene? Fysøren, jeg beundrer deg! <3

Heisan! Så koselig med en svensk kommentar, wii! 😀 (Ble litt nysgjerrig på hvordan du fant bloggen min, som regel bare halve nabolaget som leser den liksom..neida) Aaanyays. Tusen tusen takk! Ohh, så spennende! Den må jeg sjekke ut. Så går du der nå? Hvilken plattform/type reklame liker du best å jobbe med?? 🙂 Hva gjorde du i Nice, forresten, så en smule magisk ut der. Så flotte bilder!! Og den dineren…Sukk. Så veldig retro ut! Og du bodde der et ÅR!? Awesome 😀 Jeg har såå lyst til å flytte til Roma…må bare tjene litt penger først.

Xxx, Ingvild

Elin

Du hädar! Skiva ett inlägg om Nice uteställen utan att ta med Kings Pub? Jag säger då det… 😉

elin: herregud! detta ställe hade HELT lämnat mitt medvetande. var tvungen att tänka efter både en och två gånger innan jag kom på ens vilket ställe det var! jesus!

Åh, toppen med en guide! Nu ska här lusläsas. 🙂

Sandra

Jättebra guide, men (!) inga klubbar på Rivieran? Där finns ju alla äkta houseklubbar, bara en kort tågfärd bort. När jag bodde där festade vi i Monaco, Juan-les-pins, Cannes etc och massor i Nice, men när vi åkte utanför var det bara att ta första tåget hem på morgonen.
Sjukt bra klubbliv ju! 😀

sandra: ja i monaco och cannes finns ju massa, men jag upplevde inte att det fanns så många renodlade dansklubbar just i själva nice, förutom high då. finns ju några dansgolv men inget som high. och jag har aldrig klubbat i tex monte carlo eller cannes, så det är helt enkelt av den anledningen dom ställena inte är med : )

Fina foton! Har vart i Nice två år i rad och ska dit igen i höst (älskar franska rivieran!) så tack för alla tips!

karolina: vad glad jag blir att guiden är till hjälp! nice är såå fint. <3

Louise

Stort tack detta ska jag utforska i Nice!

vad kul att guiden kan vara till hjälp. ha det så trevligt i nice!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.