2020-06-01

Att matcha mönster och färg – do’s and don’ts

Det kom ett förslag på ett riktigt kul inlägg – Do and don’t när det kommer till att matcha mönster/färg som jag haft i bakhuvudet ett tag och äntligen fått tid till att skriva färdigt. Jag vet att det finns mängder med åsikter och regler att ta hänsyn till men jag har valt att helt och hållet utgå ifrån mig själv, vad jag tycker är viktigt och vad jag tycker om och listat några punkter. Hoppas ni gillar!

Inred efter dig
När det kommer till mönster och färg tycker jag att man kanske bör fundera lite på vad man själv tycker om och trivs med. Jag själv blir till exempel ganska störd om det känns rörigt runt omkring mig. Jag har i omgångar provat med mycket färg och mycket mönster men tyckt att det har varit svårt att känna ett lugn i det. Jag tycker alltså om inredning som finns, som känns men som inte nödvändigtvis kräver min uppmärksamhet och distraherar mig. Sån är jag. Hur är du?

Välj en eller två färger som du tycker om och jobba med de som bas
När det kommer till färger tänker jag att om varje rum har ett par specifika färger att jobba efter så blir det mer enhetligt. I vårt vardagsrum har det blivit rosa, blått och lite gult.  Det blir färgglatt och samtidigt lätt att jobba med. Ta dina valda färger och jobba in dem i rummet i olika toner och nyanser. Våga också blanda material. Allting måste inte vara sammet, bomull eller linne. Det är fint med olika texturer och textilier, särskilt när de går i samma ton.

60-30-10+s-regeln
Man kan, om man vill, använda sig av 60-30-10+s-regeln, som Frida på Trendenser skrivit så bra om här. Det går i huvudsak ut på att 60% av färgerna är de som sitter på väggarna, 30% är färgen på de större inredningsdetaljerna som möbler och 10% av färgerna är till exempel på soffkuddar och övrig dekoration. +s innebär att man lägger till en svart detalj för att bland annat framhäva färgerna som finns i rummet. Frida skriver lite mer ingående om det, så läs gärna där.

Bild från Lowe’s

Mönster
Det här med mönster har varit en svår nöt för mig att knäcka, ganska länge. Tills jag insåg att jag inte tittade tillräckligt noga på mönstret i sig, för även det går ju att kategorisera. Bara för att det går i den färgskalan jag gillar så räcker det inte. Är det stormönstrat, småmönstrat och vilken stil hör det till? Romantiskt eller grafiskt? Sen kan det också vara värt att fundera på om det ska vara mycket mönster eller lite mönster? The apartment har gjort flera fina och balansera mönsterblandningar som på den första bilden med mattan och väggdekorationerna eller på den andra där stormönstrat möter smått. Tänker att det kan vara fint att ha småmönstrade kuddar i en stormönstrad soffa till exempel.

Bilder från The apartment

Svenskt tenn är även de duktiga på färg och mönster. De jobbar ofta med färg i block som på väggar, mattor eller möbler som plockats ur de mönstrade detaljerna, eller så inreder de utefter några utvalda färger som jag spontant tänker brukar vara blå, grön och röd.

Bilder från Svenskt tenn

Möbler
Jag blandar gärna olika möbler från olika tidsepoker men vill man ha dem mer samstämda kan man måla dem i samma kulör. Det kan vara en bra idé att bestämma vilken känsla man vill ha på sina möbler – ska de vara trärena, sirligt romantiska, moderna eller retro? Välj en lite mer tydlig stil och blanda sen upp med raka linjer.

14

Kommentera

Amanda

Så fint inlägg! Gillar att det ligger en liten napp under bordet på sista bilden ❤

vardagskonst

Tack! Haha ja, det finns ju små spår av alla häromkring… 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.