2020-05-07

Vardagsdejting är min bästa gren

Det kom ett förslag till ett inlägg; hur man går på dejt med den man bor med.

Låt mig först börja med att säga att önskar man sig klassisk romantik är jag fel person att fråga – jag är inte romantisk. Inte Hugo heller. Åtminstone inte i form av röda rosor, överraskningar, kärleksbrev eller frukost på sängen.  Dessutom är Hugo faktiskt sämst på att säga jag älskar dig.

Däremot diskar han min favoritkopp till morgonkaffet, han tar barnen och ger mig egentid, går in och lägger sig hos Sigge när hon vaknar så jag får sova hela natten och låter mig möblera om lägenheten säkert tio gånger mer än vad en normal människa gör. Han är öppen inför alla mina projekt, bär tjugo liter färg och jord tvärs över stan och låter mig ofta bestämma hur dagen ska vara eftersom jag brukar ha mycket mer åsikter om den saken. Det väger tyngre än jag älskar dig, för de orden genomsyrar istället allt han gör. Det är romantik, men på ett annat sätt. Jag skulle kanske inte påstå att jag är riktigt lika generös som han är med toleransen men däremot får han mycket av min omtanke på andra sätt. Och kärleksförklaringar. För jag gillar att prata om vad jag känner NU.

Vi är alltså inte så traditionella, tror jag? Utan vi älskar på vårt eget sätt och har på något vis sammanfogat det till vad vi har idag. Vår grund vilar på att vi tycker om att vara med varandra, att vi känner oss sedda av varandra. Och därför har vi inte heller tyckt det varit så viktigt med barnvakt för att göra något tillsammans, även om det absolut har varit lyxigt ibland.

Istället har vi hittat små luckor för att dejta och det är väl ungefär därför som vardagsdejtandet har blivit min bästa gren. Det handlar inte så mycket om stora gester utan det handlar mer om att sätta guldkant på ett särskilt tillfälle, att engagera sig och löpa hela linan ut för att bryta loss en liten stund från det vardagliga.

Så, de här förslagen jag har, utgår ifrån oss och hur vi gör. Hur vi, som är lite låsta och inte ser en middag på en härlig restaurang, som höjden av romantik.

Middagen
Laga en riktigt god middag när tid finns, kanske på en helg? Eller med lite god framförhållning på en vardag. Leta fram ett recept på något ni båda tycker om, köp hem alla ingredienser innan så att det redan är klart och laga maten ihop. Den ena hackar, den andra kryddar.

Gör det inte för avancerat – en gryta, till exempel, kräver lite i början men sen sköter den sig själv. Pasta är också tacksamt eller någonting ugnsrostat.

Ställ fram ett stort fat med lite att äta på medan maten puttrar på, slå på musik och sätt er vid bordet. Försök under veckan sno ihop en spellista som passar för just det här tillfället.

Har ni barn? Slå på en film och ge dem en näve popcorn så länge. Använd finporslinet, ta fram ljusen, servetterna och duka fint. Häll även över alla tillbehör i små skålar. Servera en paj eller små Madeleines till efterrätt. Sitt kvar tills ljusen brunnit ner.

Bild 1 av Sofia Wood / Bild 2 av Two coups flour

Lunch på en vardag
Jobbar ni i närheten av varandra? Gå ut och ät lunch tillsammans på ett riktigt bra ställe, avsluta med en kopp kaffe i handen och en pain au chocolat i den andra.

Ostbrickan
Gå upp till en riktigt bra ostdisk och köp minst tre olika ostar. Jag brukar alltid ta en rejäl bit Brillat Savarin, någon typ av parmesan och den tredje brukar vara ett sorts mellanting som går att hyvla. Två burkar marmelad och riktigt bra kex, Mörsjö deli är min favorit. Några valnötter eller salta mandlar till och sen tycker jag det är klart. Men vill man så kan man ju drar på med oliver, chark och annat gott. Duka upp på en bricka, på fat och i skålar. Förbered och ställ fram när det är dags. Tänd ljus och hyr en film.

Bild från Runway Chef

Frukosten inne
Förbered dagen innan med att köpa hem gott bröd och frysta croissanter, om ni inte har turen att bo jämte ett bageri. Gör en riktigt god frukostsmörgås, en till efterrätt med färskost och marmelad på och avsluta med en croissant. För inspiration – se Pom och Floras meny. Bilder från Hanna Stefansson

Frukosten ute
Inga barn eller barnvakt? På med mascaran, i med hårgelén och gå ut på frukost. Välj ett ställe med riktigt bra frukostbuffé, köp med varsin tidning att bläddra i om ni är morgontrötta och ta en promenad efteråt. Kika in i olika butiker, stanna till någonstans och ta en kopp kaffe och till exempel en mandelcroissant.

Bild: Hanna Stefansson

14

Kommentera

Jag och min Axel är kanske lite tvärtemot hur ni är med varandra, du och Hugo, men jag tycker att kärlek som tar sig uttryck i handlingar istället för ord också är så himla fin och varm kärlek. Kärleken måste ju inte alltid uttalas, trots allt.

Och vilka fina dejtingtips du har skrivit! Ska ta med mig dem.

vardagskonst

Tack Linnea<3 Jag håller med om att kärleken inte alltid måste uttalas, men det var svårt att vänja sig vid det när man själv är på ett sätt. Ofta vill man ju ha kärlek tillbaka på samma sätt som man ger den, tänker jag? Men slutligen landade jag nog i att kärlek måste få ges på det sättet man själv kan ge den. Rörigt kanske, hoppas något verkade vettigt haha <3

Elin

Vilket fint inlägg ?

vardagskonst

Tack Elin <3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.