2020-04-22

Delat barnrum – sänglösningar och tips på sängar

Det har alltid varit väldigt självklart att våra barn kommer dela rum, dels bor vi inte större än så här men dels kändes det också bra att flytta in Signe till Ebbe-Lou så att hon inte blev ensam. Det kändes som höjden av trygghet, på något sätt. Även om vi flyttar till större kommer de att få dela rum tills det verkligen inte går mer och ett reellt behov av en egen sfär uppstår. De trivs riktigt bra tillsammans och det har gått fort för Ebbe att acceptera att Sigge har flyttat in. Vi har dock alltid pratat om det som något kommande så det blev inte någon överraskning för honom. Dessutom har de en riktigt bra relation och är ett litet team som gör det mesta ihop, så det känns nog ganska naturligt för dem att också dela rum.

Men det har ju också satt saker och ting på sin spets vad gäller inredningen – det måste finnas bra med plats för sängarna, gott om förvaring och samtidigt lekyta. Gärna en skrivbordsplats så man kan sitta och greja om man vill. Det här är i regel alltid mina kriterier för barnrum, det enda av dem som ”går” att drilla bort under en period är skrivbordsplatsen – köksbordet funkar också.

Rummet som barnen bor i är det större av våra två sovrum. De har fått varsin 105-säng, som kanske var i största laget men vi ville att det skulle finnas plats för mig eller Hugo om någon inte ville sova själv. För att man i ett sånt läge ska få en god natts sömn tänkte vi att det krävdes relativt gott med plats. Men det här är ju individuellt – alla barn vill ju inte sova med någon annan så då kan man gott jobba med 80-sängar. Eller en våningssäng. Om man kan undvika att gå under just 80 cm så tycker jag man ska göra det, annars dröjer det inte länge innan sängarna blir för små och det är dags att göra sig av med dem och köpa nya.

I vilket fall tycker jag det har varit lite svårt att hitta inspiration för fina, delade barnrum, så det tänkte jag slå till med i det här inlägget. Åtminstone en del av det eftersom det blir lite övermäktigt annars. Det här får bli del 1 med fokus på sängplacering och sängtips. Hoppas ni gillar!

Sänglösningar i delat barnrum

Våningssäng, om man inte har allt för små och vilda klätterapor.

Sängar bredvid varandra. Helst med minst ett, ganska tomt, nattduksbord så man inte stör har så lätt för att störa varandra om man går och lägger sig samtidigt. (Vi nattar Signe först och Ebbe sen, så för oss har det inte spelat någon roll, men kan ändå bli aktuellt i framtiden).

Huvudändorna mot varandra, om barnen kan låta varandra vara ifred. Plus för den här lösningen är att det blir mer plats på rummet.

Fotända mot fotända. Praktiskt och även här blir det lite större, samlad lekyta.

Det här är en bra lösning om man behöver lite avstånd mellan barnen men ändå vill ha sängarna längs med väggen.

Också en bra lösning med ett bord i hörnet, som ger lite space mellan barnen.

Säng mot fönstret. Så här har våra barn det – de har sina sängar på varsin vägg av rummet med huvudgaveln mot fönstret. Dock uppstår ett konsekvent och irriterande problem hos oss eftersom de inte har någon sänggavel – alla kuddar ramlar ner på golvet. Men det ju lätt ordnat.

Alla bilder ovan, samt fler, finns i min pinterestmapp Kids sharing

 

Tips på sängar

 

Tips på olika sängar till barnrum

 

 

våningssäng natur

Våningssäng Mydal  – Den här sängen skulle jag själv köpt och sen målat om. Eventuellt betsat med något vitpigmenterat. Som jag SEN kan måla om när ungarna gått loss med tuschpennorna…

vit industriell järnsäng från ellos

Industriell järnsäng – Fint alternativ till fransk vintageromantik! Plus för sänggavel där man kan hänga på en nattlampa eller linda en ljusslinga.vit säng med förvaring, hemnes från ikea

Hemnes med förvaring  – Den här sängen verkar vara så himla bra? Man. kan bädda ut den till 160 och så finns det bra med förvaring under för antingen kläder eller leksaker. Blir lätt en fin soffa under dagtid.Vit barnsäng med förvaring

Säng med hyllor och lådor – Den här går inte att bädda ut men har riktigt bra förvaring. Två hyllplan som kan vara ett litet nattduksbord och så hela fyra lådor.

Svart utdragbar järnsäng från ikeaVit utdragbar järnsäng från ikea

Utdragbar säng Minnen svart/Utdragbar säng Minnen vit –  Plus med den här sängen är ”skyddet” på sidorna samt att den kan följa barnet eftersom den är utdragbar.

vit våningssäng med förvaring

Vit våningssäng med låda  – För den som inte vill måla och dessutom ha förvaring är den här ett bra alternativ.

4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.