2020-03-17

Guide för att sätta upp gardinskena

Om det är något jag ofta får frågor om på mitt jobb (och något som vi själva nyss satt upp hemma hos oss) så är det om man ska ha gardinskena eller gardinstång och hur man ska göra. Och eftersom det är både praktiskt, snyggt och lite svårt att få till om man är helt ny på temat (vilket jag fortfarande till stor del är) så tänkte jag berätta om hur vi gjort och hur vi gått till väga Ok? Ok.

(Låt mig bara först nämna att det inte är vi som bor så fint som på bilden, utan det är en inspirationsbild från Alvhem.)

Vi använde oss av den här U-skenan från Hasta, som vi köpte på Ellos och som passar för lättare gardiner. De finns i några olika storlekar men hittar man ingen som passar de mått man vill ha så är det inga problem  – de går nämligen att göra både längre och kortare. Vill man till exempel täcka en vägg samt fönster som är 3.5 meter så köper man en skena som är 2 m och en som är 1.5 m. Till dessa köper man en skarvdel. Skruva sen loss glidstoppet, som sitter i slutet, och skjut in skenorna i varsin ände av skarvdelen. Tada, färdigt – nu har du en skena som är 3.5 m lång.

Hittar du däremot ingen skena som är tillräckligt kort kan du såga bort en bit med en metallsåg. Skruva bara bort glidstoppet först och skruva sen på igen när du är klar.

När det kommer till själva fästningen av takskenan är det viktigt att ha en bra borr som passar taket. Vi behövde en riktigt bra slagborr men bor man i ett äldre hus kanske det räcker med en vanlig borrmaskin eller skruvdragare till hålen.

Börja med att mäta ut var skenan ska monteras och tänk på att den behöver hamna en bit framför fönstret för att gardinen inte ska bli liggandes mot fönsterbrädan. För att slippa det – mät från väggen och till slutet på fönsterbrädans djup och lägg sen till ca 2 cm.

Mät sen ut mittpunkten i taket så du får den centrerad över fönstret. Ta en vinkelhake och sätt ut ett kryss och fördela därefter ut hålen i förhållande till längden på skenan.

Borra hål, slå i plugg, sätt upp alla fästen löst med skruv och skjut in skenan. Dra sen åt alla skruvar och häng upp dina gardiner. Här finns det dock en risk för att stöta på en annan fråga – vad ska de hängas i? Ja, det här är inte mitt expertområde men för olika effekt finns olika upphängningsmetoder. Själv har jag använt mig av både nålkrok och fyrfingerkrok. Här på Hastas hemsida finns en bra förklaring för hur man ska göra och vad man ska använda. De tar också upp en del bra tips men så nu kanske det blir lite upprepning men här kommer iallafall mina;

1. Välj alltid dubbelt så mycket tyg som du vill att gardinen ska vara bred. Med andra ord; vill du ha en meter gardin på sidan så ska den vara två meter bred.
2. Våga använda dubbelbredd även till vanliga fönster – det blir väldigt fint och känns både lyxigt och ombonat. Storlek på mattor och gardiner ska man aldrig snåla på om man inte måste.
3. Har du en liten bit vägg bredvid fönstret så låt gardinen gå hela vägen över den.
4. Sätt inte upp en skena som är precis så lång som fönstret är brett utan se till att skenan är längre för att kunna dra undan gardinerna från hela fönstret när du vill ha in ljus.
5. Gör dig inte av med dina gamla gardiner för att de bara går att hänga på stång, köp till ett sånt här band som gör att de blir kompatibla med upphängning för skena.

Lycka till!

Ljust sovrum med gardiner på gardinskena Ljust sovrum med gardiner på gardinskena

inspirationsbilder från Alvhem

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.