2020-02-10

Vardagsdukningen

När jag efterfrågade lite hjälp på saker att skriva om kom det upp ett särskilt kul ämne; vardagsdukningen och hur man gör den fin och mysig.

Jag har ganska länge varit dålig på att duka just vardagsfint och har istället lagt mer krut på när man haft folk inbjudna. Men för ett tag sedan började jag känna att det fanns ett behov av att göra något annat än slänga fram ett par tallrikar och säga varsågoda. Jag tänker att ett lite mer dukat bord kanske signalerar något annat till barnen och även oss – det sätter en annan ton och bäddar för mig och Hugo att sitta kvar längre, när barnen är klara. Det betyder inte att jag gör det jämt, för jag är en ganska vanlig småbarnsförälder med begränsad mängd tid och energi men jag har börjat göra det allt oftare.

  • När jag dukar tänker jag alltid att det är trevligt att ha allting till hands, så jag ställer fram all mat på bordet. Då behöver ingen avbryta för att resa sig upp och hämta mer mat.
  • Jag släcker ner i köket och tänder ljus som från början var väldigt intressanta för barnen men som de nu struntar i.
  • En fin duk som tål att spillas på eller som eventuellt får ackompanjeras med underlägg hamnar också på bordet.
  • Alla äter på fint porslin.
  • Små barnbestick är väldigt praktiska men jag tycker även en dessertgaffel fungerar bra (och ser trevligare ut).
  • Är jag väldigt rädd om duken kan jag ibland lägga en kökshandduk under underlägget som skyddar kanten. Underlägget brukar jag för övrigt dra ut en liten bit.

Mina bästa tips för vardagsdukningen är alltså – håll det enkelt, strunta i att stryka duken. Våga använda finporslinet men hoppa över finglasen till barnen, tänd levande ljus, investera i fina inlägg, kökshanddukar och grytlappar. Undvik plast i den mån det går och ställ fram allt ätbart på bordet.

     
17

Kommentera

Emma

Men hallåååå vad fint porslin!!! Vart har du köpt det? Snälla säg inte på loppis </3

Ps. Säg typ ändå gärna på loppis pga så jvla pank just nu

vardagskonst

Hahaha vilken skön kommentar <3
Porslinet är loppis men ingen dyrgrip eller mystisk serie som inte går att hitta – Karina heter den och kommer från Rörstrand. Den är inte särskilt svår att få tag i till ett rimligt pris!?

Kristina

Men åh vad inspirerande, tar genast till mig. Tack!!! Och vilken underbar duk med gula blommor, får en fråga var den kommer ifrån?:)

vardagskonst

Tack! Vad glad jag blir!! Den kommer från Svenskt Tenn och är en del av en kollektion som släpptes inför förra sommaren om jag inte är fel ute? Jag lyckades knipa den sista som fanns på lager i butiken Tinna i Göteborg, kan finnas på typ tradera? Eternell heter den. Men jag måste säga att jag tycker de dukarna liknar dukarna från Indiska (kanske eftersom de är blocktryckta och från Indien) och skulle kasta ett öga där först!

Kristina

Men tack för utförligt svar!:) önskar dig en fin helg!

Emilia Leide

Men hallå vad mysigt! Måste också finduka lite en helt vanlig vardag, fantastisk inspiration som alltid! ❤️

vardagskonst

Gör’t!! Det höjer absolut mysfaktorn (om man kan bortse från stressen över duken haha)

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.