2020-01-06

Trender 2020 del 1

Bild

Pantone släppte sin färg för 2020 i början på december, om jag inte minns fel, men jag har inte riktigt haft tid att skriva så mycket om det. I vilket fall så älskar jag att läsa om trender för jag tycker det talar så mycket om vad som sker i världen. Pantone gör tydligen ett rätt så gediget analyseringsarbete och beskriver det själva så här;

The Pantone Color of the Year selection process requires thoughtful consideration and trend analysis. To arrive at the selection each year, Pantone’s color experts at the Pantone Color Institute comb the world looking for new color influences. This can include the entertainment industry and films in production, traveling art collections and new artists, fashion, all areas of design, popular travel destinations, as well as new lifestyles, playstyles, and socio-economic conditions. Influences may also stem from new technologies, materials, textures, and effects that impact color, relevant social media platforms and even upcoming sporting events that capture worldwide attention.

Om inte det är ett brett analyseringsarbete så vet jag inte vad som är. Tänk att få arbeta med det? Att analysera sin omvärld på det sättet. Själv har jag tidigare alltid tänkt att trendanalyser enbart baseras och begränsas till ämne, har aldrig riktigt tänkt på att det är så mycket mer som hänger ihop och som slutligen sammanstrålar.

Bild

”Instilling calm, confidence, and connection, this enduring blue hue highlights our desire for a dependable and stable foundation on which to build as we cross the threshold into a new era.” skriver Pantone själva om färgen och jag tänker att det på knyter an till hållbarhetstrenden som spås vara en av de största 2020. Blå som kläs i ord som pålitlig, stabil och grund.
Bild

Li Edelkoort spår också en del trender som jag tycker hänger ihop med den blå färgen och hållbarhetsaspekten, nämligen hantverket och säger att ”Brodyr är en källa till glädje, en hyllning till mänsklig kreativitet.” Vilket går hand i hand med hennes teori om att AI tar över mer och mer och jag tolkar det som att man kommer att uppskatta det som datorerna inte kan göra – det mänskliga hantverket. Vogue tycks hålla med; ”Handwork is the humblest of endeavors, but in a world drowning in excess it’s also the noblest because it takes time and care…”
Bild

Med det här inlägget som bas tänkte jag stanna här och plocka upp lite mer specifika inredningstrender i ett annat inlägg, annars blir det så otroligt övermäktigt att läsa och faktiskt också att skriva.

Hoppas ni tyckte det var lika kul som jag!

9

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.