2019-12-17

Om Signe och förskolan

Snart blir vi med två små förskolebarn och får således en lite enklare vardag. För fastän vi själva har valt att ha barnen hemma så länge det går så blir det ju ett väldigt pussel eftersom vi ju även jobbar.

Jag vet att det är en känslig fråga ur olika perspektiv för flera, att inte låta barnen börja tidigt på förskolan och jag är medveten om den lyx vi haft som kunnat dra ut på det så länge. Det har ju inte kommit helt gratis eller utan huvudvärk men det har ju gått.

Men nu håller det inte längre för oss och nu är nog Sigge redo för att göra annat på dagarna och börjar i mars, nästan precis en hel månad innan hon fyller två på samma förskola som Ebbe-Lou. Tror hon kommer älska det för hon vill så gärna vara nära andra barn och utforska utan oss vilket blir så tydligt när vi besöker Ebbes förskola och hon vinkar fram ett hejjå och sticker iväg utan en blick bakåt och gråter sen så förtvivlat när vi måste gå.

Tänk att de faktiskt kommer till den punkten, när de blir stora nog att kräva annat av livet och vill ha mer. Allt det kommer ju i olika doser under hela tiden men allt som oftast går det ju att ge av det man har i den egna lilla världen som man skapat med dem. Men som en dag plötsligt blir för liten, vilket känns ogreppbart och avlägset under de första åren då det inte ens finns en tanke på man ska skiljas åt någon gång.

Men nu sker det. I mars börjar Signe bli sin egen, skapa egna relationer och bli en del av ett sammanhang där jag står utanför. Hon kommer lära sig saker av andra människor och formas av andras värderingar samtidigt som jag måste spela min roll väl och försiktigt börja släppa taget så att hon får utrymme att bli den hon vill vara.

Vilka utmaningar vi står inför, jag och min allra minsta.

17

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.