2018-12-12

Att läsa lite är bättre än att inte läsa alls

Reklam / samarbete med Novellix

Ett av mina starkaste barndomsminnen är från när jag kommer hem efter skolan och tinar upp ett av min mammas hembakta wienerbröd och sätter mig och läser om en bok, en gång till. Jag är ungefär nio år gammal. Ett annat minne jag har är när jag varit på biblioteket och lånat två plastpåsar fulla med bland annat faktaböcker om djur. Och lagboken, för att den verkar spännande. Det ska den snart visa sig inte alls vara. Så den får tjäna som ett extra sängben, har jag för mig. Men jag måste ha fel, för vad var det för säng i isåfall? 

Plastpåsarna höll i vilket fall inte och jag fick gå till macken och ringa hem och be någon hämta mig. Men ingen kom, istället blev jag tillsagd att gå tillbaka med böckerna eller be om en ny plastpåse. Jag gjorde inget av det, istället gick jag hela vägen hem i vintermörkret med alla böckerna i famnen.

Det är många gånger som det har räddat mig, läsandet. Att få lämna den här världen och dyka in i en annan. Att läsa dialoger och föreställa mig tonfall och dialekter. Att föreställa mig en helt annan plats än den jag känner till, beskriven i detalj. 

Och jag försöker förmedla det till Ebbe-Lou. För om han lyckas knäcka, inte bara läskoden utan läskoden på riktigt så har han ett helt universum som väntar honom. 

När jag skrev mitt arbetsprov för utbildningen som copywriter på YRGO (som jag dessutom kom in på) var det en uppgift som handlade om hur man skulle få unga att läsa mer och mitt förslag var bland annat en pedagogisk app för skolan, med korta noveller, för jag tänkte att läsa lite är bättre än att inte läsa alls och att små steg är enklare att ta än stora.

Även när jag sedan läste till copywriter på Forsbergs hade jag också med just noveller i en uppgift där fokus låg på att ta en liten paus från vardagens bestyr.

Så det är inte konstigt att jag tackade ja till att samarbeta med Novellix för jag hyllar läsandet i alla dess former.  Särskilt i novellform eftersom det är ett så enkelt och inte särskilt krävande sätt att få in läsning i sitt liv, vilket jag personligen tycker är så oerhört viktigt ur flera perspektiv. 

Själv började jag med deras julkalender, som en uppmaning till mig själv om att läsa lite varje dag. Hittills är det Den blå pelargonen av Agatha Christie som varit favoriten och som varit alldeles lagom spännande för någon som fastnat i soffan med en sovande bebis på armen och kallt kaffe på bordet.

0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.