Signe och mamma.

13

Jag har skrivit på kontrakt och bytt jobb. Från och med nu är jag copywriter och vid sidan om bygger jag upp min  egen verksamhet. Det slukar all min tid. Trots det känner jag ett lugn jag inte känt på väldigt länge.

Visst – jag är trött, huvudet går konstant på högvarv och jag tänker på hela det här året då jag jämt lovade mig själv att skala ner. Men jag är inte sådan. Jag är inte avskalad och minimalistisk vad gäller livet. Jag vill ha allt.

Men detta allt måste vara sammanhängande och rätt för mig. Jag blir inte dränerad när jag befinner mig i mitt rätta element, när jag känner mig trygg i det jag gör och när jag inte känner att jag bara står på en hållplats och väntar på nästa tåg.

Där jag befinner mig nu kommer jag inte stanna för alltid men jag kan vila i den här tillvaron just nu. Och den känslan var det flera år sedan jag mötte.

Samtidigt inser jag hur tillfreds jag är med att få arbeta på distans. Det är ljuvligt. När jag kör fast eller behöver fundera går jag ut och planterar om någonting medan jag tänker. Jag ställer mig i dörröppningen till barnens tomma rum och låter blicken vandra över deras sängar, leksaker och det röriga skrivbordet medan tankarna arbetar på sitt håll. Jag kan inte riktigt förklara det mer än med att jag mår bra.

Och att sommaren känns lovande.

 

17

Det är måndag, studiedag och Hugo är i Göteborg så jag är ensam med barnen. Jag pratar med Ebbe-Lou om samvetet och om hur vi ska bli bättre på att lyssna på varandra. Förutom det sover jag middag med Signe, äter pasta direkt ur kastrullen och funderar på att måla dörren till vardagsrummet blå. Har ungefär samma färg hemma redan, som på bilderna och kan inte släppa tanken på hur fint det skulle kunna bli. Vi har slitna gabondörrar som ger rummet lite kontrast men de har nog gjort sitt i originalskepnad. Kanske byter jag också handtag när jag ändå är i farten. Ska bara hitta några jag tycker om och som passar måtten.

Bilder från Jonas Ingerstedt

10

Jösses, vad hände? Hur kunde det plötsligt bli måndag igen? Jag har varit så uppslukad av mitt nya projekt att jag knappt tittat upp på flera dagar. Just nu håller jag nämligen på att bygga upp en grafisk profil, en kommunikationsplan och en hemsida för från och med början på juli går jag ut till en ny verklighet och ger mig in i livet som konsult. Det är bra mycket mer att göra än vad jag trodde och jag är lika delar trött som jag är energisk. Skitläskigt är det med, om jag ska vara ärlig. Men den känslan får läggas på hyllan ett tag, för annars kommer jag ingenvart. Så jag bara stålsätter mig och gör, gör, gör. När jag tappar tråden plockar jag upp den igen och trasslar vidare. Så småningom kommer det bli bra.

Mitt i det här har jag också tänkt på det som pågår efter mordet på George Floyd. Debatten som sker får mig att rannsaka mig själv lite mer och jag funderar på hur jag är och vad jag lär mina barn. Just rasism har varit en sådan icke-fråga för mig eftersom jag vuxit upp med en polsk mamma i ett betongområde där svenskar var få. Man lärde sig lite arabiska, lite bosniska och turkiska. Att kulturer var olika, att människor var olika. Gränser suddades ut. Så, det här får mig inte helt osökt att tänka på min egen uppväxt, på hur jag varit, hur jag är och vad mina barn tar del av och hur de pratar om andra människor. Om någonting behöver styras om och isåfall hur.

9

Jag har varit ganska låg idag, känt mycket, tänkt mycket.  Gått in i mig själv och stannat där. Stått länge på balkongen och rensat bort fula blad, bundit upp på bambupinnar och planterat om. Hugo gick iväg och köpte lunch ensam och jag grävde ner fingrarna i jordpåsen. Jag varvade väntan på svar med att korrekturläsa texter. Sen fick jag svar och nu väntar jag igen.

Tänk att jag har fått ett jobberbjudande, går och väntar på svar från ett annat och att jag sagt upp mig på Ellos. Egentligen skulle jag suttit still i båten, men den där viljan till framåt, mot någonting annat hittar på något sätt alltid ut.

Jag gav mig förresten på det här med att klippa ihop en liten film med några korta ögonblick från idag. Tyckte den blev fin.

14
  • Jordgubbarna börjar bli röda och Signe knyckte den första nu på morgonen. I kortbyxor och med lockig gloria runt huvudet åt hon sin jordgubbe försiktigt. På bordet ligger hennes teckningar från förskolan, teckningar som hon klistrat och målat på med sina tvååriga små händer. Hon vill prata och hon vill berätta men hon har ännu inte kontroll över orden. Ändå lyckas hon sätta ihop det hon behöver och göra sig förstådd. Det är otroligt hur uppfinningsrika små barn kan vara.
  • Medan den minsta nattas för natten pratar jag och min äldsta länge, länge. Samtidigt minns jag en sommar, som var vår första, när han bara var några månader gammal och låg på en filt på det rutiga golvet i köket. Varje sommar sedan dess är han en annan.
  • Jag väntar på svar och vet ännu inte riktigt hur hösten kommer att se ut. Den kommer i vilket fall inte se ut som den – någonsin gjort tidigare. Allt jag gjort och satsat på de senaste åren verkar ge utdelning. Äntligen kommer jag snart att få vara i mitt eget element.
  • Ganska ofta funderar jag på det här med hur jag delar med mig av barnen. Det är enklare att prata om Signe än om Ebbe som hela tiden utvecklar sin integritet. Hans historia är inte längre min att berätta, hans liv är inte riktigt längre mitt, att skildra på internet. Har den egentligen någonsin varit det?
12

Det kom ett förslag på ett riktigt kul inlägg – Do and don’t när det kommer till att matcha mönster/färg som jag haft i bakhuvudet ett tag och äntligen fått tid till att skriva färdigt. Jag vet att det finns mängder med åsikter och regler att ta hänsyn till men jag har valt att helt och hållet utgå ifrån mig själv, vad jag tycker är viktigt och vad jag tycker om och listat några punkter. Hoppas ni gillar!

Inred efter dig
När det kommer till mönster och färg tycker jag att man kanske bör fundera lite på vad man själv tycker om och trivs med. Jag själv blir till exempel ganska störd om det känns rörigt runt omkring mig. Jag har i omgångar provat med mycket färg och mycket mönster men tyckt att det har varit svårt att känna ett lugn i det. Jag tycker alltså om inredning som finns, som känns men som inte nödvändigtvis kräver min uppmärksamhet och distraherar mig. Sån är jag. Hur är du?

Välj en eller två färger som du tycker om och jobba med de som bas
När det kommer till färger tänker jag att om varje rum har ett par specifika färger att jobba efter så blir det mer enhetligt. I vårt vardagsrum har det blivit rosa, blått och lite gult.  Det blir färgglatt och samtidigt lätt att jobba med. Ta dina valda färger och jobba in dem i rummet i olika toner och nyanser. Våga också blanda material. Allting måste inte vara sammet, bomull eller linne. Det är fint med olika texturer och textilier, särskilt när de går i samma ton.

60-30-10+s-regeln
Man kan, om man vill, använda sig av 60-30-10+s-regeln, som Frida på Trendenser skrivit så bra om här. Det går i huvudsak ut på att 60% av färgerna är de som sitter på väggarna, 30% är färgen på de större inredningsdetaljerna som möbler och 10% av färgerna är till exempel på soffkuddar och övrig dekoration. +s innebär att man lägger till en svart detalj för att bland annat framhäva färgerna som finns i rummet. Frida skriver lite mer ingående om det, så läs gärna där.

Bild från Lowe’s

Mönster
Det här med mönster har varit en svår nöt för mig att knäcka, ganska länge. Tills jag insåg att jag inte tittade tillräckligt noga på mönstret i sig, för även det går ju att kategorisera. Bara för att det går i den färgskalan jag gillar så räcker det inte. Är det stormönstrat, småmönstrat och vilken stil hör det till? Romantiskt eller grafiskt? Sen kan det också vara värt att fundera på om det ska vara mycket mönster eller lite mönster? The apartment har gjort flera fina och balansera mönsterblandningar som på den första bilden med mattan och väggdekorationerna eller på den andra där stormönstrat möter smått. Tänker att det kan vara fint att ha småmönstrade kuddar i en stormönstrad soffa till exempel.

Bilder från The apartment

Svenskt tenn är även de duktiga på färg och mönster. De jobbar ofta med färg i block som på väggar, mattor eller möbler som plockats ur de mönstrade detaljerna, eller så inreder de utefter några utvalda färger som jag spontant tänker brukar vara blå, grön och röd.

Bilder från Svenskt tenn

Möbler
Jag blandar gärna olika möbler från olika tidsepoker men vill man ha dem mer samstämda kan man måla dem i samma kulör. Det kan vara en bra idé att bestämma vilken känsla man vill ha på sina möbler – ska de vara trärena, sirligt romantiska, moderna eller retro? Välj en lite mer tydlig stil och blanda sen upp med raka linjer.

13

Jag sitter på Nygrens och jobbar med Ebba mitt emot mig. Morgonen började med att sjukanmäla Ebbe-Lou som för jag tycker nog att hostan tagit fart igen. Vi gick istället ut på balkongen, inspekterade jordgubbsplantorna, gurkorna som snart kan plockas och hittade blomknoppar på en av pelargonerna. Det är så tacksamt med den lilla plätten. Den är inte mycket rent ytmässigt men däremot betydelsefull för hela familjen.

Just den känslan går jag ofta runt med nu för tiden – tacksamheten. Det finns så mycket jag är glad för. Det är inga stora saker, eller det beror väl på hur man serr det men mest är det vardagen i sig. Livet blir hela tiden lite lättare. Och förresten, Ebbe-Lou har börjat skriva små meddelanden. Vi bokstaverar det han vill ha sagt och han skriver. Min stora lilla unge som vi har miljoner konflikter om dagen med. Femåringar är absolut en klass för sig, vetgiriga, envisa, högljudda och idérika. Intensiva och fullkomligt dränerande och helt fantastiska på en och samma gång. Så stora och samtidigt så små.

Igår kväll när han bad mig ligga kvar en stund och sjunga innan han somnade slungades jag plötsligt tillbaka till tiden när han var riktigt liten. Min lilla skatt. Så många kapitel vi hunnit avverka, sida vid sida.

Nu är det dags att avrunda och stänga igen datorn för dagen, men ville först slänga in några härliga bilder jag sparat på instagram, som inspirerar mig så himla mycket just nu.

 

 

Mascarpone med choklad och havssalt på rostat bröd från Pom & Flora.

Kuddmixen från @theapartment är så fin. Skriver förresten just nu ett inlägg om färg och mönstermix, kommer om ett tag!

Färgmixen här!

Terese har fyndat drömkorgen. Precis en sån står på min önskelista nu.

Det här var så fint! Kommer inte på vad blommorna heter men älskade det här. Tack för inspirationen @lisa.jacobsson

Genialt att plocka upp en färg från tapeten till en möbel så här. Från @theapartment

Lila och gult! Färgkombinationen som håller på att jobbas in i barnens rum just nu. Från @londogmussehuset

Det här är jag lite sugen på, att måla sovrummet i en mer beige, neutral färg. Drömmer om att kombinera det lugna som jag trivs så bra i, med det mer färgglada. Så fina påslakan här dessutom. Från @elineengenhandmade

En till bild från Terese. Absolut målbild för fönstret i vardagsrummet.

DRÖMBUKETTEN från @rockpaperdresses

Är så svag för det romantik i inredningsväg. Så oerhört vackert rum. Och gulliga ungar, hos @johannabradford

Slutligen den här superfina färgkombinationen som är så fint sammanhängande utan att bli slätstruken. Från @thusthefuss

 

6

Här sitter jag målad som en katt, av Signe. Klart man säger okej till det. Charmen med att jobba hemifrån – man kan leverera trots att tvååringen kladdat med en glitterpenna i ansiktet på en. Majoriteten av dagarna sitter jag annars här i mitt pastelliga kontor och skriver, när jag inte bollar barnen med Hugo. Vi befinner oss i limbo mellan symtomfritt och plötslig hosta så de är fortfarande hemma med oss. Det går, men sliten är man och SÅ vansinnigt mycket mer tacksam för förskolan än man någonsin har varit.

Ändå är tillvaron trots allt så himla mysig, just nu. Både jag och Hugo trivs så bra med livet som det är, att jobba hemifrån och slippa åka in till kontor. Vi tar små kaffepauser, lagar mat ihop och får så mycket tid tillsammans. Både med barnen och varandra. En del av mig vill att det ska vara så här jämt. Åtminstone ett tag till.

Vilket det visserligen kanske blir, för vet ni – jag har faktiskt sagt upp mig från Ellos.

15

Åh vad länge sedan det var jag gick på secondhand och skrotade. Men i helgen var det premiär för det här året och vilken succé det blev.

Jag gav 20 kronor styck för varje underlägg från Svenskt tenn och 10 kronor för varje coaster. Glad var jag.  

Ska bara hitta tre underlägg till så är samlingen komplett.

Glas. Jag började samla på dessa från Artilleriet men de är svåra att diska (för hand) med alla skåror. Dessutom inte helt bra att dricka ur. Sedan köpte jag dessa från Ferm living (som också var svåra att diska) men som var så tunna att de bara gick sönder. Men så hittade jag de perfekta glasen för en femma styck i lördags. Hoppas det inte blir alltför svårt att hitta fler. Det rutiga tyget ska bli örngott, tror jag. Eller servetter.

En liten form till sparris eller ett litet knippe morötter fick också följa med hem.

Två fina ytterfoder.

Det ena från Italien.

Och den andra numera med pelargon. Hur fint?

11