2018-11-23

Black friday och klassförakt

Ni vet att man har sin bubbla av vad man läser utefter vad man följer och vilka rum man rör sig i. I min bubbla är skriver de flesta ingenting alls om black friday men de som gör det skriver om bojkott, miljö och om hur sjukt vi människor beter oss denna dag. Kanske ett klipp om hur folk stormar butiker I SVERIGE som delas? Förakt och avståndstagande. En markering.Jag är inte en del av denna hysteri för jag är en modern människa son källsorterar och en gång har läst om vad som händer med miljön.

Ni menar kanske väl men vet ni – det enda som är vidrigt i detta är ni som öppet hånar fattiga människor som vill köpa likvärdiga julklappar som du har råd med till fullpris.

Det är inte en bedrift att avstå från att shoppa en helg i livet till förmån för att köpa allt man vill när man behöver det istället för att invänta en helg varje år för att ha råd att ersätta en trasig mobiltelefon. Eller köpa vinterkläder. Eller bara en nalle.
Förstår medelklassen inte att det finns fattiga människor i Sverige? Att fattiga människor också vill köpa julklappar och ge sina barn åtminstone en dag av normalitet?
Att vara medelklass är att kunna köpa nytt när man behöver. Att unna sig när man verkligen gillar något. Att ta en god lunch och njuta av sina fina klappar.
Att vara fattig är aldrig kunna ersätta saker som går sönder när de faktiskt går sönder. Att vara fattig är att vänta på erbjudanden, dammsuga blocket och kompromissa med vad man köper utifrån vad som är på rea och sen ändå inte riktigt ha råd. Och det är de fattiga ni föraktar när ni, medelklass, vrålar om att denna helgen ska ni minsann inte handla på. Men sen kommer ni handla. Ni kommer köpa julklappar. Era barn kommer inte få något ärvt i julklapp för ni kommer handla. Och ni handlar året om. Går på Mini rodinis utförsäljning och visst har väl HOPE en go sommarrea? Men det är okej. Ingen ifrågasätter det. Det är. Livstil och kaffe på Da Matteo efter att man fyndat klart. Mys.

Att vara fattig är ett heltidsjobb. Det är dyrt, krångligt och ett evigt försök att få det som alla andra har. Att vara fattig betyder inte att man är glad bara man har mat på bordet. För det räcker inte. Det är också att ge sina barn möjlighet att komma tillbaks till skolan etter jullov utan att det står fattiglapp i pannan på dem. För så är det. Barn kan lukta sig till fattiglappar och det är inte coolt med en garderob från Ebbes hörna. Även om medelklass Såklart tycker att ”det borde vara det”. Men dina barn har inte en garderob från ebbes hörna. Dina barn har utvalda plagg som du haft tid att leta upp.
Du skryter om dina vintage 501or medan de du föraktar aldrig någonsin skulle ha råd att köpa dem hur vintage de än är.

Du ska köpa precis allt det du behöver på black friday. Du ska utnyttja den dagen för att köpa det du behöver och vi som inget behöver  ska hålla käften och stanna hemma för det är det som är problemet, vi som handlar utan att behöva något.

Det finns inget jag föraktar så mycket som människor utan klassanalys och om det är någon som ska skämmas kring hur ni beteer er kring black friday så är det ni som öppet rynkar på näsan åt att människor vill ha samma som er.

Ha så kul på stan!

50

Kommentera

Sara

Alltså TACK för det här inlägget, du formulerar exakt det som gått och skavt i mig kring black friday!!!

My

Word! Delar din åsikt till en miljon procent! Så mycket svidande sanning i din text! Sank jo!

Becky

Exakt så❤️

Karin

Så sant och så bra skrivet!

Så bra skrivet! Du sätter ord på exakt det jag tänker och känner när det gäller Black Friday! Det som liksom har gnagt i mig de senaste dagarna. Tycker det är bra och viktigt att motsätta sig konsumtionshets, men inte med ett onyanserat synsätt och en obefintlig klassanalys.

sarahreivinger

Tack snälla och ja, precis så!

Eva

Hej

Jag har skrivit ett inlägg i denna debatten på min pyttelilla blogg. Min åsikt är att alla perspektiv på våra konsumtionsmönster och miljön måste få finnas sida vid sida helt enkelt för att vi alla har olika förutsättningar, och om vi alla ska överleva på denna jord måste vi sluta slåss mot varandra och istället söka samarbete. Oavsett klasstillhörighet eller vilka indelningar vi nu vill göra så är vi alla i samma båt när det kommer till miljön och framtiden på jorden.

Med vänlig hälsning
Eva

Eva

Hej igen!

Jag vill bara nämna att jag kommer att radera det inlägg som jag nämnde tidigare i en kommentar (som inte godkändes). Jag känner att detta inte är min fajt att ta. Jag bara nämner det som info eftersom jag hänvisade till den tidigare.

Med vänlig hälsning
Eva.

sarahreivinger

Hej Eva!
Din kommentar godkänns såklart (godkänner allt) men har inte hunnit förs nu! Allt det du skrev håller jag såklart med om men det är inte det som min kritik handlar om. Min kritik handlar om den kritik som kommer från medelklass utan att tänka på att det finns andra perspektiv på denna dagen. Denna dag är och kommer aldrig att bli det som är vårt stora problem när det kommer till konsumtion och miljö.
Allt gott till dig!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.