Jag har lagat mat igen och det tycker jag att även ni ska göra för detta billigt, gott, enkelt och svinbra om man vill minska på matsvinnet – PUNKGRYTAN!

Ni behöver som FÖLJANDE:

Kanske fyra stavar (?) selleri
Fyra paprikor i valfri färg
En röd chili
Två hela solovitlökar (alt. en hel vanlig vitlök)
Fyra små gullökar alt. två stora
Tomatpuré
Soyafärs
Kalvfond
Kanelstång/vanlig malen
Balsamvinäger
Soya

Ett helt paket fryst koriander (hatar du koriander kan du skita i det och sen söka vård)
Tre paket hela tomater i burk 
Två paket vita bönor
Två paket svarta bönor
Spiskummin
Canyannpeppar

Jag hade lite vin som vi råkade ha över vilket absolut ger något men snälla ni måste inte köpa det för ni vet att detta e en PUNKGRYTA och då gör man vad man vill.
Men gör gärna Lite såhär:

Stek lök, vitlök och chili LÅNGSAMT i olja. Dvs på låg värme. Löken ska bli genomskinlig. I med canyannpeppar och spiskummin, låt det steka in sig i löken en stund. På med tomatpuré, ja snåla inte nu utan dubbla den mängd du tycker känns rimlig, låt den stekas med löken en stund.
I med alla smaksättare – soya, fond, vin och kanelstång.
Mosa runt lite.
Kör i soyafärs även om du brukar köra köttfärs för det är både enklare, ingen smakskillnad och året ÄR 2019. Punk att äta veg också.
Iallafall. När allt är en SÖRJA kan du börja ösa i konserverna med hela eller krossade tomater. Alla jävla bönor som ligger i ett durkslag för du har sköljt av stärkelsen ska också i. Brukar ha i balsamvinäger för att få in lite syra och sötma (tror jag? det blir iallafall bättre). Nu ska du börja smaka. Du kommer behöva salta och ha i mer soya kanske? SMAKA.
Sen låter du den koka på typ tvåan medan du gör något annat, tex diskar den enda kniv och skärbräda som blir disk efter att du lagat detta?
Häll i den hackade paprikan i slutet så den har kvar lite tuggmotstånd.

Det viktiga med denna gryta är att inte snåla med smakerna, jag gillar inte grytor som smakar typ… krossade tomater? Det ÄR inte gott.
Kryddor ska inte skakas lite lätt ur små hål, ta bort de där små hålen som stoppar er från att ÖSA i kryddorna. Kryddor ska HÄLLAS i.
BLYGA INTE MED SMAKERNA.
Smaka av, salta, smaka, soya, smaka, salta.

När det är klart har du lunch för hela veckan och lite till. Jag gillar att äta detta som det är men ibland har jag ris till. Toppar med gräddfil om jag vill fjäska men det är egentligen överkurs när man lagar punkgryta.
Billigt som fan, blir godare för varje dag och jag tror typ den är lite nyttig?

Ska sno Tuvessonskans koncept och skapa en ny trend –  GRYTMAT.
Synd bara att grytmat alltid ser ut som skit och det är ju direkt dåliga odds för en kokbok men AJA.

Vore ju TOPPEN om jag hade en bild på den färdiga grytan också men det hann jag TYDLIGEN inte med en enda gång av de typ sju gångerna som jag har ätit denna i veckan? Absolut, toppen!

7

Går i åttan och har tydligen haft JULLOV!
Nänä, oroa er ej, har knappt varit ledig i övriga forum pga jobbar inom handeln och där finns det inte något som heter jullov tyvärr.

Men vi har faktiskt hunnit med att åka till Öland vilket var 100% värt förutom att jag fick bihåleinflammation IGEN. Det är så sjukt att jag nu förträngt det men det är också orsaken till att vi knappt tog fler bilder än dessa och det är ju synd för Betty var jävla gullig i sin julpyjamas som hon hade från att hon kom till att vi åkte. Ärligt talat hade hon den tills vi kom hem till Göteborg igen.
Ja, snälla barn får resa i pyjamas?

Ansiktet utåt för valfri nässkölj och nässpray var jag ju tyvärr hela julen. Fin lugg också! Bokar klipptid nu för man behöver inte vara ansiktet utåt för psykbryt också.

Lämnade Öland och kom hem till våren. Jaja MEST togs jackan av för att jag STÖR mig på att alla mina bilder ser likadana ut från cirka oktober till mars. Dvs i samma jacka med olika skor och det är ärligt talat sinnessjukt att jag ens bryr mig om det men nu är det så.  Här glider vi runt i vad som snart är våra nya kvarter. Jaja det är ungefär en backe och en bro från vad som är vårt kvarter nu men det är ändå en annan STADSDEL!

Ungefär 16 timmar innan nyår blev jag frisk, det var som att kroppen ville vara schysst och ge mig en kväll av KUL. Och det blev precis det. KUL.
Våra kompisar Lina och Erik hade såklart styrt upp prick allt? Vi kom in till dukat bord?!
Här är en suddig bild som vittnar om att jag absolut var full redan innan förrätten vilket absolut är så jag hanterar att ha barnvakt varje gång. Sen var jag helt förstörd i en vecka (!) och HÄR ÄR VI NU.

8

Tänkte skriva en lång text om vad julen varar ända fram till påska innebär för väldigt många barn men det har jag ju redan gjort men eftersom att den jag citerar allra mest är mig själv så ska jag göra precis exakt det nu igen. Jag skrev nämligen om detta förra året och vill så gärna att ni tänker på detta  nu och åtminstone två veckor framöver för det är så himla viktigt för fler än vad ni tror.

Om att vara barn av missbrukare.

Jag ska berätta för er om att vara barn till en förälder med missbruksproblem och vad det gör med ett barn. Hur det formar och hur det tillslut blir en del av barnets person.

Jag är sex år och står på vår frostiga balkong och tittar efter mamma. Kanske kommer mammas silvriga volvo snart. Det frostiga balkonggolvet smälter och mina fötter blir både blöta och snart bortdomnade. Jag vet att mamma slutar jobbet 18. Vet att hon borde vara hemma nu.  Jag är sex år och min tryggaste person har blivit min största oro i livet.
Jag är sex år när jag ser min mamma på en stol i köket. Hon plockar ut en tallrik i taget och släpper rakt ner i golvet. Skriker på ett sätt som jag nu vet är ett skrik man skriker när allt rasar.  Ett skrik som bara finns i en person som inte orkar mer.

Pappa kommer och samlar ihop oss och föser ut oss fyra syskon ur lägenheten som där och då slutade att vara vårt hem. Vi åker och det är tyst i bilen, det finns inte rum för pedagogiska förklaringar om en sjuk mamma som snart kommer tillbaka.
Jag minns ingenting från denna perioden förutom just denna kvällen då mamma springer bakom bilen. När mamma skrek, hur hon jagade sina fyra barn som nu togs ifrån henne, hur hon tillslut gav upp och sjönk ihop på den gula lådan med sand. Tystnad i bilen.
Det finns inte plats för frågor, gråt eller en enda känsla som sträcker sig över likgiltighet.
Sen är det svart. Jag minns ingenting.

Jag blev aldrig missbrukare själv, så blir det ju ganska ofta, men inte med mig.
Kanske hade jag en period men det var liksom aldrig nära att jag hamnade där. .
Vad jag blev är något annat. Jag blev en förälder till en förälder.
Man städar undan. Man lär sig laga mat för hela familjen när man är sju. Man tvättar och håller ordning. Man börjar plocka, tar alltid med sig disk på väg in till köket. Torkar av något när man är på toa. Sköljer handfatet när man borstar tänderna. Ser till att det finns tandkräm . Ställer i ordning och inventerar schampooflaskor.
Man blir mamma fastän att man är sju. .
Det går ett år och vi bor hos min pappas syster. Vi bor i vår husbil på min pappas systers gård. Jag ser bilder från den tiden men minns inget av det. Hur länge bodde vi där? En månad? Ett år?
Plötsligt bor vi ihop igen. Mamma är hemma. Hon har varit full i ett år och är nu sjuk, hela kroppen är trasig och hon är trött, trött på ett sätt som jag förmodligen aldrig kommer att uppleva. Mamma återhämtar sig, hon är hemma i flera år men plötsligt är hon borta igen. .

Jag är 14 år.
14 år och vansinnig. Vansinnig på alla men aldrig på mamma. Jag vet inte vart hon är eller egentligen vem hon är för det skiftar. Min mamma är inte min mamma längre. Hon är en av de vi alla ser på stan. Hon rör sig som dem och agerar som dem. Mina ögon vänjer sig vid det. Ett barn vänjer sig snabbt. De är anpassningsbara och de formar sig.Jag formar mig, min personlighet ÄR ett barn av en missbrukare.
– Vart är Mamma, när pratade du med henne sist?

Telefonkedjan går runt. Varje vecka ringer jag runt och försäkrar mig om att någon pratat med mamma. Försöker träffa henne och känna av hur hon mår. Aldrig bra men alltid levande.
Jag lär mig läsa av hennes tonläge. Hela livet går ut på att hon inte ska sluta svara när man ringer. Aldrig ifrågasätta, aldrig ställa krav, aldrig markera.
Hanterat det som en yrkesperson. Jag reagerar knappt. Jag noterar. För protokoll.
Jag håller mig iskall när hon berättar om dörrar som piper och samhället som bevakar. Jag vet hur man hanterar en psykisk sjuk när jag är 14.
Det är vardag, mitt obetalda yrkesliv.
Jag är 23. Jag har jobbat på way out west och har just växlat ner efter fyra dagars dygnetrunt jobb, är trött. Mamma ringer.
15 minuter efter att hon har ringt har jag rört mig från ena sidan stan till den andra likt en ambulans. Ringer syskon och organiserar oss. Vi agerar som proffs.
Mamma har en psykos. När hon ringer så ringer hon med panik i tonen. Hon tror att hennes yngsta son står på taket hemma hos vår mormor.  Det gör han inte.Min mamma har grävt ner datorer i skogen och är misstänksam mot alla förutom just oss.  Telefonen är avlyssnad. Polisen korrumperad och läkaren på psykaktuen lika så.
Jag är livrädd, livrädd för vad denna rädsla kan få henne att göra.
Sen följer fem dygn som är de värsta i mitt liv. Jag vill fly. Stänga av och inte komma tillbaka förs detta är över. Men jag måste stanna och jag måste vara stadig.

Jag är 27 år.
Min mamma är mycket men hon är inte påverkad, aldrig full och hon svarar alltid i telefon. Tillslut blev hon den mamman jag saknade i över tio år.
Mormorn jag ett tag inte trodde att mitt barn skulle få.
Min mamma har lärt mig mycket genom att vara den mamman hon var, eller inte var, men viktigast av allt är att jag Vet hur det är att känna sig orolig hemma, otrygg med sin största trygghet och jag vet hur det påverkar ett barn.

Jag säger inte att tre glas vin gör någon skillnad för era barns upplevelser kring jul. Jag vet att det gjorde mer för mig än för mina kompisar.
Men. Jag vet att tre glas vin gör skillnad för många barns upplevelse och det som är tre glas i trevligt sällskap med er blir ofta fem till i total sorg när ni gått hem.
57

Försöker rädda det som räddas kan i någon form av desperat försök till att bli frisk till jul. Inte för att jul är så jävla viktigt utan för att det är sista ledigheten vi har innan vi måste börja packa ner lägenheten inför flytt.

Visade sig att Bettys roligaste aktivitet är att göra juice vilket ju passar mig utmärkt eftersom att jag inbillat mig att just juice kommer att göra mig frisk.
Gör dom så äckliga det bara går pga av samma orsak som ovan.

Nu ska jag halsa denna juice och påbörja utrensning av vår lägenhet inför flytt.
Om ingenting går åt helvete så är det knappt en månad kvar tills vi flyttar och nej vi har absolut inte lyft ett finger kring det? Är det orimligt av mig att tänka att vi nog kan packa ihop på någon vecka eller så?  Det kan väl omöjligt ta så lång tid? Väl?
HAHA kan ni snälla påminna mig om detta inlägg när jag gråter ut i pressen om hur PRESSAD jag är pga så mycket med flytten.

Ett litet sidospår är att jag ärligt talat har haft lite svår att hitta vem jag ska vara i mitt bloggande. Vill ju inte vara EN sak men att vara spretig är tydligen också svårt. Trodde jag hade hittat ett kryphål men icke.
Ni vet ju att jag är en bloggare som började blogga cirka tio år försent och det betyder att denna identitetskris också kommer tio år för sent.
Jag är ju en tyckare som är van att skriva krönikor – men blogga?! Ja det var fanimej svårare än att tycka. Jaha, vad vill jag ha sagt med det då? Ingenting förutom att jag önskar att ni har lite tålamod ! Jag e faktiskt ny på jobbet herregud!!

 

12

Söndag ska ju absolut vara dagen för veckans matlåda men SNÄLLA hur många av er trodde att jag skulle klara av att fullfölja mitt eget koncept?
Skulle göra en Otrolig halloumigryta som jag gjort säkert tjugo gånger senaste året?
Nu blev dagens matintag färdig pyttipanna och det är inte ett recept som jag behöver ge er.  Jag återkommer med recept nästa vecka för ni jobbar väl inte ens denna vecka? Visst har ni gått på julledigt? Ni VILL inte ens ha en matlåda nu.

Så vad har vi gjort i veckan då?

I samarbete med Arket så har vi fått besöka deras fina butik och upplevt att både gå upp och ner för deras trappor. Otrolig upplevelse för stor som liten.
Ni förstår var jag försöker komma va? – V.A.B
Betty har varit Rekordsjuk sen i tisdags, har nog aldrig burit henne så mycket som jag gjort denna vecka. Men SNÄLLA varför har du burit henne Sarah?

Jo, i samarbete med djävulen har vi provat på att hantera vab i kombination med trasig barnvagn. Ägnade därför tis-fre med att helt enkelt bära precis överallt pga i desperat behov av frisk luft och andra vyer än tvn.

Hann åka lite båt och säga hej till Olof som jag knappt ser på veckorna pga dubbeljobb innan även jag fick feber och därmed gick under jord (jaja la mig i sängen och ropade olika temperaturer som jag har i feber för ni vet att man inte kan vara sjuk Och hålla käften?).

12

 

Blev såklart inspirerad av Christina och Anna Maria att göra en jullista men vet egentligen inte riktigt hur detta ska gå till med tanke på att jag knappt firat jul i vuxen ålder? Vet att folk gärna vill säga att jag Hatar julen pga går så Otroligt bra ihop med min personlighet men det gör jag knappt? Tycker den kan vara hundra procent mysig men har liksom inte kunnat gå in i julen så mycket att det har kunnat bli JULSTÄMNING de senaste åren pga kanske fram alltid väldigt mycket jobb i december.

Startar julstöket med 39 goda graders feber som inte vill gå ner. Julbak blev glass och alvedon. 

6 julsnabba

Pepparkakor eller lussebullar?
Absolut lussebullar men blir alltid så besviken pga är det inte alltid lite torra?
Men lussebulle.

Skumtomtar eller knäck?
Skumtomar om jag måste välja – knäck känns JOBBIGT?

Julkorv eller julskinka?
Hur kan man redan tre frågor in låta som den mest gnälliga personen någonsin?
Nejmen inget av det, detta äter jag inte ens när jag har tråkigt? Det är inte ens gott pga nostalgi.

Revbensspjäll eller Janssons?
Men snälla rara varför är julmat så dålig mat? Revbensspjäll men det väljer jag BARA för att Janssons är det sämsta vi har.

Glögg eller julmust?
Julmust för en gång drack jag och min kompis oss jättefulla på glögg och mycket kan sägas om glögg men full ska man väl ej bli på det? Oroa er icke, är såklart negativt inställd till julmust också, för sött?!

Ge eller få?
Vet knappt? Min familj slutade med julklappar när sista barnbarnet fyllt 17 tror jag? Tror vi slutade med det för att det inte var kul att få när man inte KUNDE ge, folk hade liksom inte råd att nöjesköpa julklappar?
Med folk menar jag absolut även jag själv.
I år kör vi julklappsfritt igen men det beror nog mest på att vi ska flytta för nästa år vill jag både ge och få! Sa förvisso samma sak förra året men nästa år BLIR det.

Firar jul på Öland varannat år och det är inte precis dåligt för instagramflödet.. 

4 julfavoriter

Favoritjulfilm?
…. Finns det någon bra?

Favoritjulkalender?
Vill inte säga Mysteriet på Greveholm för jag är så trött på att varje år höra om hur mycket bättre det var förr och hur inget kan slå just mysteriet. MEN DET ÄR JU SÅ. Pelle Svanslös var väl också en höjdare? Sen var det en som spelades in på Liseberg men den älskade man ju enbart för att den spelades in i Göteborg? Minns inget annat?
Älskade också Tusen år till julafton,  den slog eventuellt Mysteriet?

Favoritjullåt?
Jobbar inom handeln. Det finns ingen jullåt jag någonsin kommer säga är min favorit.

Favoritjuldoft?
Nejmen det är ju en blandad doft av allt väl? Tända ljus. Gran. Någon vidrig glögg och för torra lussebullar?

3 om jultid

När är det dags att pynta?
Jag ville börja pynta i mitten av november i år, ett sjukt beteende med tanke på att jag inte ens äger julpynt? Har aldrig julpyntat någonsin sen jag flyttade hemifrån så det är en intressant psykos detta med att ha barn kring jul men nu är det så.

När får man ha gran?
 Första december blir det men man vet ju att man kommer få skit upp till vaderna för det men stäm mig då!

När öppnar man presenter på julafton?
Minst två på morgonen väl? Sen allt efter kalle anka som man självklart inte kollar på men det ska va på.

5 julpersonliga

Vad är bäst med julen?
Att vara ledig?

Det sämsta med julen?
Kommer inte på något i mitt fall men vet att det sämsta med julen BRUKADE vara stressen kring att köpa julklappar man inte har råd med. Stressen kring att FÅ julklappar ingen har råd med. Ångesten över att inte kunna ge något ordentligt utan kompromissa pga …. JAMEN ni vet. Nu är det inte så men jag kan tänka mig att det ofta är så.

Vad ska du göra på julafton?
Vi åker till Olofs föräldrar på Öland och firar med dom i år. Det blir förmodligen väldigt mycket lowkey julfirande och det passar oss utmärkt.

Nyår då?
Har inte firay nyår på….. minst fem år? Men vi är lediga i år, ska ha barnvakt och ha fest ihop med våra kompisar! Det kommer eventuellt KLÄS UPP, drickas DRINK.

Tror du att det blir det en snöig jul?
Nej. Det blir aldrig en snöig jul.

10

En sak man måste erkänna är ju att det är GANSKA krångligt att planera lunch för veckans alla dagar? Jamen snälla det är inte svårt att planera lunch om man pratar lunch som i att ”vart ska vi gå och äta idag?” för det är inte krångligt och om man tycker det är det sök vård och få sluten som gäller.
Jag pratar SÅKLART om lunchlådan.
All god mat är absolut inte god mat i lunchlådan dagen efter men nu ska jag berätta – det är nya tider nu! Jag tänker helt enkelt börja med mitt första KONCEPT! Veckans lunchlåda! WOW.
Detta bygger absolut på att ni är som jag och kan gå med på att äta samma rätt fem dagar i veckan, men herregud man kan väl göra två olika om man vill!? Jag orkar sällan det men det är ju ingen som säger att inte ni gör det.
Tänker att söndagar är en bra dag för denna typ av inlägg för det är iallafall då jag lagar lunchlådor. Nu förstår ju jag att det inte precis är publikfrieri att första veckans matlåda blir en soppa men kan vi komma över att soppa är tråkigt och inse att det är det bästa vi har? Billigt. Nyttigt. Mättande. Gott i låda. Man kan ära MACKA till vilket bara det är bonus.

Denna vecka har jag gjort den k l a s s i s k a bambasoppan (*bamba är en regional och vardaglig benämning för skolbespisning. Ordet används nästan uteslutande i Göteborg och omkringliggande kommuner).
Började laga denna när jag var gravid pga gick tydligen tillbaks till barndom men det kan ni tacka mig för sen.
Tråkig sak med denna soppan är att den ser ut som skit men vi är väl alla vuxna människor som kan äta saker som ser ut som skit?
Bästa med denna soppa är att jaha ingen blir arg om du bara ha fyra morötter istället för fem för det spelar absolut noll roll, man har bara lite mer potatis istället? Alltid mer potatis faktiskt.

För cirka fem luncher behöver du:
Fem morötter
Åtta potatisar
En halv rotselleri
Fyra rotselleri
En hel purjolök
Två grönsaksbuljong
En kycklingbuljong (eller inte om du hatar kött?)
Salt
Vitpeppar (snåla ej!?)
Fyra lagerblad
Rapsolja
Ev. lite smör (alltid lite smör faktiskt)
Sen alla eventuella rester av andra oklara grönsaker som börjar bli dåliga pga ni vet att vi alla siktar på NOLL SVINN?

Du skalar naturligtvis ingenting av detta förutom rotsellerin (vet ej om ens det behövs), jaja du FÅR såklart göra detta men herregud vad tråkigt.

JAHA, nu är allt framplockat tillsammans med skärbräda och en stor jävla kastrull, ta alltid den största för du får aldrig plats i den mindre även om du tror det. Välj en GOD podd, jag kan rekommendera fördomspodden som sällskap idag.

Sen hackar du allt i antingen fina tärningar om du orkar ställa dig in och vill skryta men ärligt talat är det skitsamma för det kommer ändå se ut som skit när du är klar så var inte så petnoga.
Allt ner i kastrullen samtidigt såklart. På med kastrullen på plattan tillsammans med olja jamen HEJDA dig nu och vänta med vatten för nu ska du smula alla buljongtärningar, på med vitpeppar och salt. Du fräser runt och låter buljongtärningen fräsa till sig ORDENTLIGT. Jamen kanske i tre min ungefär? (Oklart varför jag gör såhär men TROR att smakerna kommer fram bättre?)
SEN kan du köra på med vatten. Jag gillar när det inte för mycket buljong så jag häller i så det täcker grönsakerna bara men älskar du mycket buljong så får du väl välja? Kanske en extra tärning isf?
Lägg i lagerblad och låt koka i kanske…  femton min?
Det är en perfekt koktid för då hinner du städa undan skärbrädan och diska kniven.

En annan bra sak är att Betty Älskar denna soppa men till henne mixar jag den med lite grädde pga känns nästan taskigt att ge en tvååring buljongbaserad soppa? Hur som helst så gör jag det så gärna pga får också känna mig som den goda modern som ger mitt barn grönsaker till middag?

Tacka mig i kommentarerna!

8

Saker har så att säga hänt.
Detta kommer bli en lång historia som jag ska försöka göra relativt kort.
Sen typ fem år tillbaka har min och Olofs bästa kompis Martin bott hos oss under vinterhalvåret pga bor i usa men älskar tydligen vintern på vintern?
Det var tex han som körde oss till förlossningen och det var också han som kom tillbaka till förlossningen efter fem timmar för att vara första som fick hålla Betty.

(Rekommenderar alla att ha en kompis boende hos sig under första året med barn – babysitter behövs tex ej!)

Iallafall så blev vinter vår och samma sekund som livet blir lite mindre pisskallt flyttade han tillbaka till usa och denna visan upprepades alltså varje år och det är tyvärr inte ett beteende jag kan försvara när alternativet är att bo i Kalifornien under vintern? Jamen försöka förstå er på det för det gör inte jag.
Hur som helst så skulle han hälsa på en jävligt snabb vända på Bettys födelsedag förra veckan pga hade så att säga vägarna förbi Sverige även i år men detta år skulle då bli det första året han Inte spenderade i Sverige pga orsaker.  Jag surade SOM VANLIGT över att han inte skulle va hos oss mer än max två dygn.
Men sen.
Sen råkade han tappa både sitt pass och green card……..
Han kommer alltså inte in i landet han bor i vilket alltså betyder att han bor hos oss året ut och om man kan vara glad för att något går åt helvete för ens kompis någonsin så är det absolut nu!
Såpass glad att jag firade till fyra på morgonen i fredags och har tyvärr varit helt förstörd sen dess.
Förstörd och glad.

8

I fredags satt jag och skrev i soffan medan Betty åt frukost framför Alfons (snälla säg att det inte är skadligt att äta frukost framför Alfons för jag tycker det är 100% tråkigt att äta frukost vid bordet?!).
Hur som helst så gjorde jag det som min chef säger att jag gör bäst – jag tyckte saker som saker och i detta fall tyckte jag saker om Black Friday. Sen postade jag, lämnade på förskolan, gick till jobbet och sen vibrerade min telefon resten av dagen och jag har aldrig skrivit något om något som så många tyckte något om. Så nu har jag tyvärr fött HYBRIS och planerar således att bli debattör på heltid.
När ska morgonsofforna skicka taxi och buda mig till studion så att man får TYCKA lite mer saker?
Ändå dröm att helt enkelt jobba med att tycka saker om saker.

Sidospår absolut men vill ni ha tips om mitt varmaste plagg som ändå går att bära med värdighet? Här kommer tips på d, har som vanligt förra säsongens färg men årets e också fin! Här!

Iallafall.
Hade en ledig helg och hann absolut inte spendera den med att köpa saker jag behöver på rean FÖRUTOM att jag Äntligen köpt ett par rimliga vinterskor.
Betty har fyllt två år och det är nästan obehagligt att tiden kan gå så snabbt Och så långsamt samtidigt.
Förra året delade vi upp kalasen och hade kanske tre olika mindre kalas. I år tänkte vi att det var praktiskt att bara bränna av alla samtidigt pga tidsbrist och lika bra när alla ändå är friska (nåväl).
HAHAHA. Vet ni hur trångt och syrefattiga det blir i en lägenhet på 63kvm när cirka 25 personer ska komma och gå inom loppet av fem timmar? Kom på mig själv med att sitta och stirra rakt ut i luften cirka tio gånger under dagen och vet ärligt talat in hur jag hindrade impulsen till att gå att lägga mig i sängen för det beror garanterat inte på att jag är väluppfostrad för det är jag inte.
Men Betty höll låda och skrek ”Affons” till samtliga paket pga har sett hur Alfons hoppar ur ett paket på film cirka varje dag under en månads tid så jag vill ändå ge kalaset en stark femma i betyg om än en svag etta ur ett bloggperspektiv för jag ORKADE inte PIFFA vilket man ju vet är mer eller mindre ett direkt brott när man har en adress på internet. Men nu har ni en otroligt chans till att öva er på visualisering. Tänk ett bord fullt med olika sorters kakor, dryck och popcorn, så skulle bilden se ut ungefär!
GLAD blir man iallafall över att ha så många BRA personer som hänger runt Betty, det ger liksom hopp om att allt inte kommer gå åt helvete för henne pga ett jävla nät av vettigt folk som man önskar att alla fick ha runt sina barn.

Ser ju att hon är full i fan så man fattar ju att det blir att göra den närmsta tiden ..

Nu byter vi fokus för jag vill också fråga om det är friskt eller ej att veckans RYSARE har varit SITUATIONEN mellan Isabella Löwengrip (ja SNÄLLA hon heter inte blondinbella längre) och hennes numera ex Hampus? Varför är det så spännande?! Sov tyvärr för lite inatt pga var tvungen att rensa flashback på info.
GOALS att ni ska bli lika nyfikna på mig som jag är på henne. *sätter upp på femårsplanen*.

Nästa vecka ska jag skärpa mig och ta med min kameran så ni får HÄNGA med lite mer för det vet jag att man vill. Vill också veta – vad vill ni ha mer av? Veckans recept kommer tyvärr bli återkommande vare sig ni vill eller ej.

19

Ni vet att man har sin bubbla av vad man läser utefter vad man följer och vilka rum man rör sig i. I min bubbla är skriver de flesta ingenting alls om black friday men de som gör det skriver om bojkott, miljö och om hur sjukt vi människor beter oss denna dag. Kanske ett klipp om hur folk stormar butiker I SVERIGE som delas? Förakt och avståndstagande. En markering.Jag är inte en del av denna hysteri för jag är en modern människa son källsorterar och en gång har läst om vad som händer med miljön.

Ni menar kanske väl men vet ni – det enda som är vidrigt i detta är ni som öppet hånar fattiga människor som vill köpa likvärdiga julklappar som du har råd med till fullpris.

Det är inte en bedrift att avstå från att shoppa en helg i livet till förmån för att köpa allt man vill när man behöver det istället för att invänta en helg varje år för att ha råd att ersätta en trasig mobiltelefon. Eller köpa vinterkläder. Eller bara en nalle.
Förstår medelklassen inte att det finns fattiga människor i Sverige? Att fattiga människor också vill köpa julklappar och ge sina barn åtminstone en dag av normalitet?
Att vara medelklass är att kunna köpa nytt när man behöver. Att unna sig när man verkligen gillar något. Att ta en god lunch och njuta av sina fina klappar.
Att vara fattig är aldrig kunna ersätta saker som går sönder när de faktiskt går sönder. Att vara fattig är att vänta på erbjudanden, dammsuga blocket och kompromissa med vad man köper utifrån vad som är på rea och sen ändå inte riktigt ha råd. Och det är de fattiga ni föraktar när ni, medelklass, vrålar om att denna helgen ska ni minsann inte handla på. Men sen kommer ni handla. Ni kommer köpa julklappar. Era barn kommer inte få något ärvt i julklapp för ni kommer handla. Och ni handlar året om. Går på Mini rodinis utförsäljning och visst har väl HOPE en go sommarrea? Men det är okej. Ingen ifrågasätter det. Det är. Livstil och kaffe på Da Matteo efter att man fyndat klart. Mys.

Att vara fattig är ett heltidsjobb. Det är dyrt, krångligt och ett evigt försök att få det som alla andra har. Att vara fattig betyder inte att man är glad bara man har mat på bordet. För det räcker inte. Det är också att ge sina barn möjlighet att komma tillbaks till skolan etter jullov utan att det står fattiglapp i pannan på dem. För så är det. Barn kan lukta sig till fattiglappar och det är inte coolt med en garderob från Ebbes hörna. Även om medelklass Såklart tycker att ”det borde vara det”. Men dina barn har inte en garderob från ebbes hörna. Dina barn har utvalda plagg som du haft tid att leta upp.
Du skryter om dina vintage 501or medan de du föraktar aldrig någonsin skulle ha råd att köpa dem hur vintage de än är.

Du ska köpa precis allt det du behöver på black friday. Du ska utnyttja den dagen för att köpa det du behöver och vi som inget behöver  ska hålla käften och stanna hemma för det är det som är problemet, vi som handlar utan att behöva något.

Det finns inget jag föraktar så mycket som människor utan klassanalys och om det är någon som ska skämmas kring hur ni beteer er kring black friday så är det ni som öppet rynkar på näsan åt att människor vill ha samma som er.

Ha så kul på stan!

48