2021-01-11

Funktionskläderna

Det är något av en smärre chock att jag under hösten köpt på mig ett rejält gäng funktionskläder. Jag kan inte dra mig till minnes att jag någonsin ägt så mycket som ett underställ och ännu mindre har jag känt ett behov av att ha saker som underställ och flecetröjor i garderoben. När jag har åkt skidor och annat har jag alltid lånat kläder av vänner och kollegor. Så nä, behovet har aldrig funnits där. Förrän i höstas. Corona- och bebislivet gjorde att jag helt plötsligt var utomhus runt sex timmar om dagen och det blev tydligt att varken mina kontors- eller träningskläder håller måttet för utelivet. Såhär några månader senare har jag levt i mina nya funktionskläder i vått och torrt, ja bokstavligen alltså, och känner mig väldigt *kittad*.

Pom min lilla lyxbebis har givetvis redan fått sitt första underställ. 100% merinoull från Polarn O. Pyret, fyndat på Facebook Marketplace. Själv har jag här på mig en shetlandströja som killen fick i födelsedagspresent för 25(!) år sedan.

Så vad är det som inhandlats? Jag började med att köpa ett underställ i merinoull som jag nu har på mig exakt varje dag, oavsett om jag har jeans, klänning, eller träningskläder. Jag köpte mitt set på Cubus när de hade rea i höstas. Jag älskar mitt underställ och har svårt att förstå att jag levt så länge utan ett. Aja. Mitt nästa lager nedtill blev ett par Fjällräven-byxor i modellen Keb. Jag släpade med mig barnens farmor till Naturkompaniet där vi testade det enda och det andra och till slut fastnade jag för Keb-modellen eftersom de är lite högre i midjan. Sedan dess har jag dock fattat att Lundhags har typ lika bra byxor för en bråkdel av priset, så hade jag köpt ett par till hade jag kollat där. Förhoppningen är ju dock att man aldrig mer ska behöva köpa ett par funktionsbyxor, hehe. Jag använder mina för långa promenader och när jag är i trädgården.

På väg ut till trädgården en solig dag i november.

Upptill köpte jag en fleecetröja från Houdini. Jag har tusen olika hoodies i garderoben från alla startups jag jobbat med och för, men de håller inte värmen. Ulltröjorna jag testade kliade, så till slut landade jag helt enkelt på en fleecetröja. Some friluftsnovisen jag är hade givetvis aldrig hört talas om Houdini men jag fick massor (!) med DMs på Instagram efter att jag köpt den om att detta var en alldeles särskilt episk tröja. Ni som följer mig på Instagram har säkert sett den sedan dess, jag har nämligen på mig den typ varje dag.

Hela kittet, fleecetröja och funktionsbyxor!

Jag höll som bäst på att undersöka olika skaljackor när jag fick en Klättermusen-jacka av min svärmor i present. En fantastisk gåva som jag kommer kunna ha livet ut. Den känns väldigt högteknologisk, den har till och med inbyggd kompass och visselpipa (!). Antar att det är mer för när man vandrar i fjällen än när man går på promenad i Pildammsparken hehe, men oavsett kommer den väl till pass både här hemma och när vi ska åka på skidsemestrar.

Kittad till tänderna, på väg hem från ett träningspass i Pilis.

Slutligen köpte jag också en dunväst från Haglöfs under Black Friday-rean. Den har jag under kappor, jackor och bara som den är när jag ger mig ut på träningssejourer. Ett av mina bästa köp under 2020.

Och det var det hele! Det är en djungel därute när det kommer till funktionskläder, särskilt för den oinvigde. Det är skaljackor, gortex och tjolahej tjolaha. Det mesta är ruskigt dyrt och det går inte att komma ifrån att det snabbt blir en klassfråga. Dels att inte alla har råd att köpa dyra funktionskläder som håller en torr och varm, men också att inte alla har kunskapen om vad det är som håller en torr och varm och om hur olika material beter sig. Det är inte något vi lär oss i skolan, utan något man får hemifrån.

Ett av flera DMs jag fick på Instagram på tal om klass och funktionskläder.

Ja, om man får det alltså. Och det är det verkligen inte alla som får.

Ytterligare ett DM kring klassperspektivet.

Inte utan att man blir rörd när man tänker på att man idag har möjlighet att köpa slittåliga kläder som förhoppningsvis kommer att hålla en torr och varm under många, många år framöver. Tack lilla livet för det.

29

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.