2020-11-17

15 saker som inte blivit inställda

Igår kom då ännu striktare restriktioner och det kan väl knappast bli tydligare: gå inte på gym, gå inte till bibliotek, ha inte middagar. Ställ in. Detta drabbar oss olika såklart, vi som bor med våra familjer som vi dessutom tycker om har det enklare än singelhushåll. Vi som dessutom bor i hus eller lägenhet med trädgård har ännu en fördel. Men med det sagt är det ändå piss för de flesta. Så vad gör man då? Här är några förslag på aktiviteter som inte blivit inställda:

1. Ta fram en gammal kokbok och laga alla recept i tur och ordning. Själv ser jag fram emot att äntligen laga samtliga recept ur Sofia Woods Chez Wood. Japp, jag var lite sen på den bollen, och tur är det visar det sig nu!

2. Bli en hejare på att baka bröd. Hade prick aldrig bakat bröd innan pandemin och nu gör jag det en gång i veckan, minst. Mina favoriter är denna och denna där man slipper jäsningen. Jag slänger dock alltid i några extra nävar frön och nötter.

Brödbak från helgen som gick

3. Lär dig om pengar och investeringsstrategier. Jag har sedan sex veckor tillbaka upptäckt den fenomenala podden Rika Tillsammans och har sedan dess äntligen strukturerat upp mitt sparande och placerat det i diverse fondrobotar. Den känslan! Fler vuxenpoäng än att föda barn. Jag rekommenderar avsnitten om fyrahinkarprincipen, fondrobotar, och kom igång med att spara. Det bästa av allt? Du behöver bara spendera typ tio timmar på detta, sen är du igång och behöver aldrig mer tänka på det (ja förutom när tidshorisonten för ditt sparande förändras). UN-DER-BART.

4. Starta ett projekt. Mitt eget projekt är att stärka min bäckenbotten efter förlossningen hehe, men när det är mer stabilt ser jag fram emot att börja träna inför ett triathlon. VA SARU? Ja, det är sant. Ett annat projekt skulle kunna vara att beta sig igenom Star Wars-filmerna. Har själv inte sett dessa och inte ens en pandemi kan få mig att gör det hehe. Men man kan ju ha watch parties på Zoom, också ett tips!

5. Klä upp dig och bjud på dejt hemma vid köksbordet. Åk till Frankrike, Mexiko eller annat land genom maten. Duka med finaste dukningen! Samma koncept funkar även på Zoom, fast då får var och en laga mat själva.

Dejt hemma vid köksbordet

6. Finkamma din stad efter Corona-anpassade aktiviteter och erbjudanden. I Malmö erbjuder till exempel Möllans Ost ostbricka som takeaway med tillhörande instruktioner som berättar om varje ost, Saluhallen erbjuder Fredagskassen med bland annat havskräftor som takeaway och min bloggkollega Karin som också är utbildad sommelier erbjuder vinprovning över Zoom.

7. Sätt upp en Kallisklubb. Vi får fortfarande ses utomhus, så länge vi håller behörigt avstånd. Nu mörknar det dessutom tidigt så det är inga problem att nakenbada från klockan 18.00. Bylsa på er ordentligt med kläder, vantar och mössor och packa med en termos med hett te. Cykla till närmsta brygga, hoppa i plurret och njut av te och sällskap efteråt. En extra bonus är att det finns massor med forskning som visar hur bra kallbad är för den mentala hälsan.

Min Kallisklubb, varje veckas höjdpunkt

8. På tal om klubbar och forskning, sätt upp en tacksamhetsgrupp med två, tre vänner. Starta en WhatsApp-grupp där ni varje kväll listar tre saker ni är tacksamma för från dagen som har gått. Det kan vara allt från en god lunch, att solen tittade fram en kortis, eller ett telefonsamtal med mormor. Enda regeln är att man inte får upprepa samma gratitude om och om igen. Återigen, det är bevisat att utövandet av tacksamhet stärker den mentala hälsan och jag är redo att hålla med. Testa i sex veckor och märk skillnaden.

9. Nyttja ”the Great Outdoors”. Ok att jag nu börjar låta extremt helylle alternativt högerkristen men Sverige är ett fantastiskt land för att vara utomhus. Jag har nog inte fattat vidden av detta riktigt själv förrän nu under min föräldraledighet då jag också köpte ordentliga kläder för att vistas utomhus i. Piss vad dyrt det var, tills jag kom på att jag inte har några problem att lägga massa pengar på en Ganni-klänning till samlingen av klänningar jag redan har. Hehe ja med det i åtanke köpte jag ordentliga kläder att ha utomhus och sedan dess har jag varit ute varje dag. Man kan: träna på utegym, promenera med kompisar, grilla korv i skogen, gå på springtur, och så vidare.

Jag och några vänner tränar i grupp utomhus varje onsdagsmorgon

10. Ta en promenad till torget med en podd i öronen. Köp blommor vilka du senare gör till en maffig bukett att titta på där hemma.

11. Läs en bra bok, till exempel Ett Litet Liv eller Testamente.

12. Skriv ner en lista över alla du vill ge eller skicka julklappar till i år och försök att i största möjliga mån göra dem själva. Kakor, bullar, sylt, you name it. Tar massor med tid (perfekt!) och är en uppskattad present.

13. Bjud in till tre- eller femkamp med din sambo där hemma eller din bästis över Zoom. Japp vi är alla trötta på Zoom nu men vad göra. Alternativt kan man köra trekamp ute i naturen, så länge man tänker på avstånd osv osv.

14. Ring en vän från forna tider. Jag har hört från flera vänner och bekanta från när jag bodde i London, Uganda och Wales. Gamla vänner som är i lockdown i Australien, USA, Storbritannien. Är ganska säker på att vi inte hade hörts om det inte var för pandemin. Fint ändå.

15. Börja julpynta precis när du vill. Japp, i år får man julpynta redan 17 november. KBK.

Slutligen, man får lov att känna att allt är piss. Det är en pandemi där ute. Ofattbart är det och givetvis är det helt okej att bara lägga sig ner och sträckkolla Netflix tills allt är över. Och mår man riktigt dåligt ska man såklart söka hjälp. Detta inlägget kanske inte hjälper någon alls, vad vet jag. Men många av sakerna här är en del av min egen strategi för att må bra och inte bara se denna tid, som dessutom är min föräldraledighet, som förlorad tid. Ja, det är inte vad vi hade tänkt oss. Men det finns ändå många fina saker att hitta på, tillsammans men på avstånd.

28

Kommentera

en-lang-blondin

SÅ BRA!

Sandy

❤️!

Anne

Älskar pepp-tipsen!

Sandy

Tack vad kul!

Magdalena

Tack! Precis vad jag behövde läsa 🙂

Sandy

Underbart, så roligt 🥰

Hallå? Fantastiska vinklar och tips. Kände for once – inspiration utifrån! Tack!:D

Sandy

Åh vad kul, heja!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.