2020-07-03

Livets bästa köp

En av de bästa sakerna med min kille (ja men det finns så många) är att han alltid ställer så roliga frågor. Han är minst lika nyfiken som jag och ofta går det att packa upp frågorna som ställs på så roliga sätt. Igår frågade han vad mitt livs fem bästa köp är. Ursäkta men hur rolig fråga? Vad ÄR ens ett bra köp? Mycket mer än face value visade det sig när vi gick igenom köpen. Vi tittar.

Vardagsrummet på Kirseberg

✨ Lägenheten på Kirseberg ✨
Eller som jag kallade den, 46 kvadrat Real Estate Gold™. Efter att ha befunnit mig i kontexten av Londons bostadsmarknad i över åtta år trodde jag aldrig att jag skulle ha möjlighet att köpa en egen bostadsrätt. Det är såklart mycket dyrare i London än i Malmö, men utöver det måste man också ha 20% i handpenning vilket blir en gigantisk skillnad. Dessutom är ju hyrorna högre i London så möjligheterna att spara är avsevärt lägre. Inom ett år efter att jag flyttat till Sverige hade jag dock lyckats spara ihop till en handpenning och utöver att det är en av mina bästa investeringar någonsin vad gäller avkastning var det en *fenomenal* känsla att äga sitt eget boende. Att veta att ingen skulle kunna be en att flytta, chockhöja hyran eller ha några som helst synpunkter på hur man inrett. Jag älskade den friheten så mycket. Lägenheten var min borg. I slutändan bodde jag där bara i ett år men det är ju en annan historia…

Trädet och jag

✨ Trädet ✨
Året var 2017 och som växtälskare hade jag länge velat ha ett gigantiskt fiolfikusträd. Samtidigt kände jag att jag inte kunde rättfärdiga ett inköp av en växt för flera tusentals kronor. Men så kom dagen då mitt ex äntligen flyttade ut ur lägenheten vi hade bott i tillsammans och jag kände att fuck it, nu köper jag ett träd till mig själv för pengarna jag själv tjänat. Sagt och gjort. Samma vecka cyklade jag till Anna Gouteva här i Malmö och la en beställning på ett ruskigt dyrt träd i någon slags frigörelse. Trädet är nu 22 år gammalt och jag älskar det fortfarande. Min förhoppning är att något av kidsen eller barnbarnen ska ta över det när jag gått bort hehe, det hade varit så himla fint om det fått leva förevigt.

På biblan på SOAS, University of London

✨ MacBook Pro ✨
Jag hade exakt 0 SEK på sparkontot när jag år 2012 bestämde mig för att börja plugga. För att vara helt ärlig hade jag inte ens ett sparkonto. Inte heller hade jag en dator och jag fattade ju att detta var viktigt att ha som student. Att spara ihop pengar till en dator genom jobb fanns det ingen tid till, så istället gick jag emot alla mina principer och köpte en på avbetalning med skyhög ränta. Jag räknade ut att med studentrabatt skulle datorn och räntan totalt kosta lika mycket som datorn hade gjort kontant fast utan studentrabatt. Jag har inte köpt något på avbetalning varken före eller efter och jag betalde av datorn på mindre än ett år men jag minns att jag ändå tyckte det var läskigt att ha en avbetalningsplan med hög ränta på vad som egentligen var ett konsumtionslån. Men, detta till trots är det ett av mina bästa köp. Det var en investering i min framtid och avgörande för att jag skulle kunna studera. Lånet och datorn möjliggjorde mina studier och allt som kommit därefter. Tack datorn <333

Sluta-röka-nyckelringen

✨ Nyckelringen ✨
Jag hade varit en av-och-till-rökare i flera, flera år när jag flyttade ihop med min kille och hans tre kids för ett och ett halvt år sen. Jag ville absolut inte att kidsen skulle få reda på att jag ibland rökte och till slut blev det mest irriterande att behöva planera cover-ups om jag tex hade varit ute på några drinkar. Detta var den främsta anledningen till att jag till slut bestämde mig för att sluta. Det handlade inte om pengar eller hälsa för så himla mycket rökte jag inte. Jag räknade på det och på ett år la jag ungefär 55 kronor/vecka på cigaretter. Men jag bestämde mig att sluta för kidsen och för att det till slut var störigare än det var positivt/snuttefiltigt. I samma veva bestämde jag mig för att ha en stående överföring av 55 kronor i veckan till ett konto jag döpte till ”istället för cigaretter”. Detta kontot skulle finansiera totalt onödiga lyxsaker som jag älskade men aldrig annars köpt, och efter ett år köpte jag denna mest fantastiska nyckelring från Mulberry. Det kändes som världens slös och världens lyx, men i efterhand har det visat sig vara fantastiskt. Varje gång jag tittar på mina nycklar (flera gånger om dagen) påminns jag om att jag tog ett fantastiskt beslut för kidsen och för mig själv och som resultat kunde jag köpa denna ganska sinnessjuka nyckelring. Jag älskar den så mycket och känslan den ger mig är värd så mycket mer än vad jag betalde för den.

Ja, det var det. Jag kunde inte komma på ett femte fantastiskt köp. Visst, klart jag har gjort andra bra köp, men inga som har haft så stort symbolvärde eller haft lika stor ekonomisk utväxling. Jag har ju köpt fler datorer sen den där första MacBook Pron, men inga andra datorer har gett samma ekonomiska utväxling eller varit lika avgörande för min framtid. Jag har också köpt andra dyra växter men inga växter har betytt så mycket som trädet gjorde efter att jag lämnade ett värdelöst förhållande. Så ja, en ganska så rolig fråga från min kille öppnade upp en lång diskussion om vad jag värdesätter i livet och varför vad är viktigt. Älskar det, älskar honom, och älskar våra diskussioner.

37

Kommentera

Vicks

Underbart!!!

Ja!! Älskar alla mina bästa köp 💕💕

Men hallå! Katten då? Haha <3

Hahaha ja sant, men köpte honom för 1 SEK (rescue cat), räknas det ens som ett köp?! 😂

Ohh många fina favvisköp

Sandy

Ja! Typ alla. Utom datorn kanske? Älskade den så mycket men den var ju så tung hehe. Tyckte man inte då år 2012!

Vilken rolig lista! 🙂 Blev sugen på att skriva ihop något liknande. Blev också sugen på att köpa ett fiolfikusträd…

Sandy

Tack snälla! Rekommenderar varmt ett träd, man blir glad av det ☺️

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.