2021-02-19

bröd att baka i helgen

Fredag. Och det är min bakdag. Eller bakhelgen börjar. Men, idag ska jag inte baka. Faktiskt. Får ont i hjärtat av det. Men jag ska jobba hela helgen och då blir det lite stressigt att hinna på morgonen. Och så blir det ju zoommöte med AW ikväll, och så ska jag vara hundvakt (!!!!). Update ang min hund, mamma tyckte jag skulle tänka igenom beslutet och nu har det gått två veckor sen jag blev desperat. Och jag vill forfarande ha en hund. 2022, i början av nästa år, ska vi prata om det på riktigt. SA HON! Det är ju närmare en hund än ingen. Aja. En labrador eller en labradoodle är två raser jag har kikat på. Men. Åter till bak då.

Två bröd som ni måste baka i helgen. Eller som är en varm rekommendation att baka i helgen. Det första brödet är inget mindre än Mormors Toast. OM jag fick välja ett favoritbröd så är det Mormors Toast. Mormors Dinkel Toast. En djup, nötig smak. Bakas i form. Toppas med sesamfrön. Jag bakar ju alltid på kvällen, eller eftermiddag/ kväll, efter jobb. Så jag väcker surdegen fredag morgon. Beroende på hur många bröd jag ska baka gör jag ibland något jag kallar fördeg. Men nu är det bara att väcka din surdeg, så som du brukar mata den. Råg eller vete spelar ingen roll. Men jag använder vetesurdeg.

Eftermiddag/ kväll: 350 g vatten, 75-100 g aktiv surdeg, 50 g fullkornsdinkel, 200 g ljust dinkel, 200 g vetemjöl special. Blanda snabbt. Låt vila 1 h. Tillsätt någon matsked vatten och 10 g havssalt (jag använder alltid Maldon). Blanda in saltet, detta gör jag genom att trycka försiktigt i degen några gånger innan jag viker ihop den till ett paket, och sen kör slap & fold- metoden tills degen fått en slät yta. Låter degen vila 2 h. Sen gör jag fyra vik, ett vik var 30:e minut. Jag gör enligt en metod som kallas coil fold. När alla vik är klara, efter ytterligare 2 h stjälper jag ut degen på köksbänken. Rundriver och låter vila ca 15 minuter. Under tiden smörar jag och mjölar en vanlig bakform. Sen så vänder jag degen uppochner, så den släta sidan hamnar mot bänken. Sen viken jag ihop degen. Jag tar den nedre kanten, viken nästan över halva degen. Viker in sidorna så dem överlappar varandra. Sen tar jag den övredelen av degen, och viker in och sen rullar jag ihop. Hmm, ett orimligt svårt moment att förklara, men. Det finns massor med bra tutornas på youtube. Ner i formen med skarven nedåt. Brödet vilar i kyl över natten.

Morgonen efter: i god tid sätter jag på ugnen. Eftersom brödet bakas i form låter jag bara ett galler vara med. Och längst ner är en plåt som blir varm med ugnen. Ugnen är på 250 grader. När ugnen är ordentligt varm, ca 1 h, penslar jag med vatten och toppar med sesamfrön. Gör tre snitt diagonalt längst med brödet. In i ugn. Kastar ett glas vatten på den varma plåten längst ner så det skapar ånga. Bakar av i 20 minuter på 250 grader, sedan öppnar jag, vädrar och sänker till 200 grader. 25 minuter till får brödet då. När brödet är klart låter jag det svalna ca 10-15 minuter i formen inan jag tar ut det från formen och låter brödet svalna på gallen. Minst en timme.

Bröd nummer två. MMMM. Otroliga frallor med apelsin, jordgubb och chili. Processen går till på prick samma sätt. Men när jag tillsätter saltet gör jag lite annorlunda. Jag stjälper ut degen på köksbänken och drar ut den till en stor rektangel. Jag strör på saltet. Zest från 2 apelsiner, hackad chili efter smak och 70 g torkade jordgubbar (skuret i mindre bitar), sen viker jag långsidorna mot varandra så dem överlappar och sen rullar jag ihop. Därefter låter jag den vila 2 h innan jag börjar med viken. Viken kan bli lite krångliga då det är fyllning i men det blir ändå 4 vik. Stjälp ut degen på köksbänken efter ytterligare 2 h. Rundriv. Vila 15 minuter. Denna gång använder jag en jäskorg istället. Så jag formar degen, med batard- metoden (youtube!!!), och lägger över den i jäskorgen med mjölad handduk i botten. Skarven uppåt. Slår runt handduken. Och låter den jäsa i kylskåp över natten. Morgonen efter värmer jag ugnen, 250 grader, med baksten i mitten och plåt längst ner. Jag tar ut brödet från kylen, vänder upp och ner på mjölad köksbänk, delar mitt i tu, på längden, och delar varje ”baguette” i tre eller fyra delar. Snittar kanske något litet. Lägg över på bakplåtspapper och skjutsa in i ugnen. Kasta in ett glas vatten längst ner. Frallorna tar bara 20 minuter, typ. Låt svalna. Smaken? Otrolig.

Lova att ni bakar!

13

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.