2021-02-11

fyra vanliga dagar

Innan jag glömmer! HÄR är en spellista jag lyssnar på hela tiden just nu. Den spelar en lugn helgmorgon, på pluggeftermiddagar och när jag bara ligger i soffan.

Vad händer en måndag, tisdag, onsdag och torsdag i mitt liv? Och kanske en del av söndagen också. På söndagen hade jag bakat. Så jag och Majja picknickade med lunchmackor och kaffe. Egentligen är detta bara väsentligt att berätta för att hummusen var så god, och så otroligt vacker i solen. Såhär gjorde jag: bakade rödbetor utan skal i ugn, tills mjuka. Lät svalna. Mixade med lite olivolja, desto mer vatten, tahini, citron, chilisirap, salt, lite vitlök. SEN. I med kikärtor, lite i taget. Denna gång på tetra. Mixa länge. Vatten, en ganska generös mängd är tricket. I övrigt var det vitkål och aubergine på. Majja tyckte mackorna helgen innan var godare dock! Juste, rödbetorna kan bakas med lite olivolja, salt och chipotle för en lite hetta och rökig smak.

Vad mer händer en söndag i mitt liv? Jo, juste jag kom på att jag vill ha en hund. En ljus/ beige/ vit labrador. Han ska heta Ben. Och så är han allt jag har kunnat tänka på sedan dess. Min mamma var inte lika taggad, pappa vill tydligen ha en hund trots pälsallergiker. MEN. Jag ska köpa en hund. Kanske ska den heta Baloo. Eller Alfred. Återkommer. Och jag sådde tomater! Ihh. Logistiken kommer alltid senare. Fem olika sorter. Eller sex?

Måndag. Vad gjorde jag? Jag är utomhus en stund varje dag. Oftast minst 1 h, nu när det är väldigt kallt så börjar vi dagen inomhus. Sen går vi ut. Måndagens förmiddag var fantastisk. Vi lyssnade på musik ute. Barnen dansade. Berättade om helgen. Jag tränade senare och ja, den dagen. Och jag och Majja hittade en ny promenadslinga inför helgen. Och så gjorde vi söndagsplaner för att springa utomhus. (återstår att se). Jag och en annan kompis ska flytta samtidigt, och väldigt nära varandra så våra smskonversationer är till 0% lugna. Fulla med vill ha, vill ha, vill ha. Ideér. Planer. Tankar. Slipa golv; ja/nej? Mysigt ändå. Några dagar senare gjorde jag ett delat bildalbum där vi lägger in prick varje sparad/ screenshotad bild.

Tisdag = skola. Jag pluggar en dag i veckan. En erfarenhetsbaserad förskollärarlinje. Distans nu pga…. I tisdags pratade vi om dem fem svenska erkända minoriteterna. Och jag blev illamående. Jag är född in i ett vitt privilegie. I läroplanen står det att vi ska få ta del av vår historia. Att dem fem minoriteterna ska vara en del av undervisningen. Varför är min vetskap om dessa minoriteter så liten? Varför har jag inget minne av att vi har pratat om detta under min skolgång? Varför vet barnen på jobbet inte om dessa? Ett ansvar som ligger på mig. En bok jag tycker är fin, som jag läste för längesen nu är: Vi letar skatt. För äldre barn, skulle jag säga. Den öppnar till funderingar och frågor. En tankeställare. Från förlaget Olika. Mina odlingar börjar växa. Chili, rotselleri och timjan. Rosmarin också. Jag tog en lunchpromenad. På kvällen tränade jag.

Onsdag och jag börjar 9. Då hann jag träna på morgonen, jag går på ett gruppass som heter Core Flex. Precis så som jag vill väcka min kropp. Inte mycket, inte lite. Lagom. Jobb. Jobb. Jobb. Vi har börjat läsa boken Historien om Någon. Min mormor läste den för mig när jag var liten, och den betyder allt för mig. Nu läser jag den för barnen. Är det ett spöke? Lite läskigt är det. Några lånar hem från biblioteket. Några har frågat vart man kan köpa. Några vårdnadshavare har läst den när dem var små. Mitt hjärta slår trippla slag. OCH. Jag var på, bokad tid sen många veckor tillbaka, hos vårdcentralen här. Jag vill göra en ADHD- utredning. Eller få hjälp i den mån det går. Detta var min start. Och läkaren jag träffade, hjärta henne. Otrolig. Hon lyssnade så innerligt. Alla anledningar till detta är känslor som jag kan skriva om sen. Skäms gör jag inte längre. Jag är redo för hjälp nu. Struntsamma om jag är 25 år. Och sen hade vi kvällsmöte på jobbet. Jag kom hem. Somnade vid 21. Har nog aldrig hänt?

Torsdag och idag. Dagen rullar på snabbt och långsamt. Jag gick till biblioteket för att låna böcker, äntligen. Öppet igen nu, efter restriktioner. Jag drog två barn i pulka hela vägen. Solen lös så starkt. Vi var själva på biblioteket. Jag hade span på några böcker, och så valde dem massa andra. Min grundtanke är att jag väljer några böcker som jag vet att barnen kommer tycka om, några enkla böcker om djur som vi jobbar med, några böcker vi kan läsa flera gånger för reflektion, några OLIKA böcker. Och sen får det slinka ner några av deras val. Som oftast är spontana för den ser dem. En Bamsebok följde med också. Jag tror på att möta dem, att kompromissa, att gå till biblioteket blir roligt och spännande om dem får välja böcker också, som då inte alls är något jag skulle valt. Men. Att dem får komma tillbaka till förskolan, med känslan av att: Jag har valt böcker. Är värd så mycket för mig. Om dem somnade till i pulkorna påväg tillbaka? Jaja. Sen tog jag blodprov, drog ner mössan för ögonen. Fick panik. Och hon fyllde sex rör. Värden ska kollas. Och jag är ”inskriven” eller vad hon nu sa, och sa få hjälp. Lättnad. Följt av plugg. Kaffe. Förberedelser inför bak. Osv.

Nu är det torsdagkväll, eller ja. Imorgon är det fredag. Och min bakdag! Världens bästa dag. Och den återkommer varje vecka. Tänka sig!

12

Kommentera

Jag blir så varm i hjärtat när jag hör hur du resonerar kring barn. Önskar alla hade lyxen att få ha en sådan person som dig nära sina barn<3

rebeccaguve

men <3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.