2020-06-18

Två goda recept med rabarber

Nu har Anton gjort goda grejer igen! Jag gillar egentligen inte rabarber men nu har han lyckats göra två helt olika grejer med rabarber som var supergott. En dessert som påminner om sorbet och ett somrigt tillbehör att ha i kylen. Jag fick skriva ner hur han gjort – här kommer två goda recept med rabarber!

Två goda recept med rabarber

Rabarberkompott och Granité

Gör såhär:

Skölj och skala rabarber. Lägg skalet i en gryta. Täck med vatten och socker i proportionerna 2 delar vatten, 1 del socker. Smaksätt med lite vanilj eller lite citronskal om du vill. Koka upp och låt koka en stund så smaken och färgen från rabarberskalen kommer ut. Sila av skalen och använd kokvattnet till att göra klart rabarbern. Nu finns två alternativ:

Om du vill ha en elegantare dessert så delar du rabarbern i lite större bitar, lägger i en form med lock, häller på den varma lagen och låter rabarbern svalna i lagen. Då får du en halvmjuk rabarber som är bra till dessert. Kanske med lite smulpajsbitar till.

Om du vill göra rabarberkompott som är god i yoghurten på morgonen så skär du rabarbern i mindre bitar, lägg i en gryta och häll över kokvattnet från skalkoket och koka tills rabarbern är lagom mjuk. Sila rabarbern, men spar kokvattnet, häll upp i en glasburk. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer socker.

Gör såhär:

Nu till granitén: Använd kokvattnet från rabarbern och lägg i en avlång form med lock, ställ in i frysen och vänta tills det fått frysa. Rispa upp isen med en gaffel, sen är granitén färdig! Bara att servera. Säkert gott med ett glas cava.

Två goda recept med rabarber

Inlagd rabarber

Vi åt lunch på Saltimporten Kanten härom veckan. Då fick vi en sallad med bland annat inlagd rabarber. Anton tyckte det var så gott att han frågade hur de gjorde. De ångade och höll på, men kom med ett förslag till hur man skulle kunna göra hemma. Voila!

Gör såhär: 

Plocka eller köp rabarber. Gärna lite grövre stänglar så man har kvar lite tuggmotstånd i den färdiga inläggningen. Ansa och lägg så långa bitar du kan, gärna hela stänglar, i en långpanna eller avlång form.

Koka upp en lag på 1 del 12% ättika, 3 delar socker och 3 delar vatten. Häll den varma lagen över rabarbern, täck med tätslutande lock eller platsfolie. Låt svalna, fiska upp rabarbern, dela i bitar, lägg i en burk och häll över lagen tills det täcker. Använd som tillbehör, eller lägg pigga upp en sallad med!

Lycka till!

15

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.