2020-10-08

Inspiration till att skapa en tavelvägg och några bra tips!

skapa en tavelvägg

Att skapa en tavelvägg

Vi har gjort en tavelvägg hemma hos oss. Det var svårare än jag trodde (eller i alla fall mer tidskrävande för en otålig typ som mig) men blev också lika fint som jag hoppats på. Det beror ju förstås lite på hur man vill ha det men att skapa en tavelvägg var lite meckigare än att bara blunda och börja hamra eftersom jag gärna ville ha en symmetrisk och stram upphängning. Jag ville ha en fin helhet utan att det blev för klottrigt.

Tips inför att skapa en tavelvägg

Jag utgick från lite olika tankar innan jag gjorde om i vardagsrummet exempelvis för att binda ihop det hela. Jag ville mer ha känslan av en galleri-upphängning än exempelvis ett moodboard om ni förstår vad jag menar?

  1. Jag jobbade främst med större tavlor i formaten 50 x 70 och 70 x 100. Och några avstickare som jag haft sen innan och älskar. Men jag gillar när det blir lite större.
  2. Jag köpte smala vita ramar till alla tavlor. Jag köpte även ramar med glas i och inte ex plast för det är snyggare helt enkelt och man ser motivet bättre. Jag köpte mina hos Drewex i Malmö.
  3. Jag blandade fotokonst med mer grafiska prints för att få en härlig men enhetlig känsla. Andra motiv lämnade jag helt sonika till andra väggar.
  4. Jag tänkte på att fånga upp färgerna i de olika prinsen i varandra.
skapa en tavelvägg skapa en tavelvägg

Jag utgår ofta helt enkelt från färger jag gillar och så brukar det gå ihop rätt bra, men färgmatchning kan vara bra att ha i bakhuvudet. 2-3 färger är en bra tumregel att ha som grund när man skapa en tavelvägg.

Upphängning av tavelvägg

Och så var det ju då det här med att hänga upp tavlorna. Den krångliga biten alltså. Det är ändå lite pyssel att få ihop tavlorna på ett symmetriskt snyggt sätt och samtidigt fördela motiven på ett schysst sätt. Jag började med att lägga ut dem på golvet men det var krångligt både för att jag hade en nyfiken bebis som klättrade på dem men också för att det helt enlkelt var svårt att få en bra överblick och för en gång skull ville jag inte höfta utan tyckte det var viktigt att avstånden mellan tavlorna var jämna. Jag var nära på att ge upp och tänkte jag tagit mig vatten över huvudet.

Mät ut tavlorna i Sketch up

Men så kom Anton och räddade dagen. Vi fotade av alla tavlorna och sen körde vi in dem i ett datorprogram. Vi använde oss av sketch up. Vi mätte även upp väggen och började bygga i datorn. Så extremt bra det var! Detta är mitt främsta tips. Här kunde vi enkelt testa olika kombinationer och jämför vilken vi gillade bäst utan att varken tavlor gick sönder eller svettigt omkastande eller onödiga hål i väggen. Men inte att glömma att till sist måste man ändå börja hänga upp dem och inte fastna i datorn (harkel, Anton) eftersom det är till sist ändå en helt annan känsla i rummet än i datorn. Ni fattar säkert. Anton mätte ut allt på väggen med hjälp av snörre, vattenpass och tålamod.

skapa en tavelvägg

Tips på fina print

Jo och denna frågan får jag mycket – vart hittar man fina print. Det finns ju en uppsjö förstås men här kommer de jag använt mig av till vår vägg och såna jag gillar generellt.

JennyoJens har strålande fotokonst, inte minst allas vår favorit Vinyl Guy.
– Jag har även fotokonst från min vän och fellow kollega Hanna Skoog.
– De grafiska tavlorna har jag köpt från FindersKeepers.
– Jag tittar kontinuerligt in på Stillebens olika print. Där köpte jag bilden på läktarstolarna.

Men gillar också:

– De lekfullt tavlorna hos Tropical Scandinacivia.
Pow Studios – jag väntar själv på den färgstarka damen!
Jessica Hallbäcks klockrena budskap! Väldigt fint att kasta in typografi i en tavelvägg.
– Och Jessica Ritar skriver även smarta saker med mycket färg. Denna hänger i Algots rum.
– Och så följer jag Iga Illustrations på Instagram som är en favorit som jag gärna haft på väggen.
– Även Mia Fernau finns hemma hos oss som säljer affischer på Batikhäxans Webshop.

skapa en tavelvägg

Voilá! Så var det klart och vi hade typ ett helt nytt rum! Älskar hur man kan förändra mycket med lite.

20
  • Just wanna view more of
  • Home

Kommentera

Lina

Superfint!!

midis

Tack, det var kul och blev fint 🙂

Lowa

Fint!
Och vart har du köpt den underbara mattan?

midis

Tack! 🙂 Mattan är från IKEA!

vardagskonst

Plötsligt fick jag lust att hänga om allt på min vägg…….

midis

Du får inte hänga om eller måla om innan årskiftet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.