2020-12-15

När vi pressade våra äpplen och gjorde egen äpplejuice

Det känns inte som att det här var så längesen men när jag letar i mitt arkiv så inser jag att det har gått två månader. Från en av höstens regnigaste men mysigaste dagar. Vi var i huset och en av dagarna kom våra två kompisar Gudmund och Matilda upp och hälsade på.

Det var dags att skörda våra äpplen. Det får mig att tänka på vilken otroligt fin höst det var, trots allt. Men det var varmt länge och, bortsett från just den här dagen, ganska soligt.

Vi 6-8 äpple träd på vår tomt och tre olika sorter. Detta är det vackraste och det knäppaste med limegröna, päronformade äpplen. Vi riskerade livet på den där stegen med det var det värt.

För dem som inte räknat ut det så gjorde vi äpplemust. Anton och Gudmund har gemensam vårdnad över en äpplepress och så delade vi upp processen i vanlig must och cider. Cidern är fortfarande inte klar utan spontanjäser i vår källare as we speak. Men till cidern skulle dessa passa fint hade vi kommit fram till eftersom dom inte är lika söta som dom andra.

Gänget! Huset är ingenting utan våra kompisar som kommer på besök.

Innan pressen skulle vi göra det här med x antal kilon äpplen.

Det gulligaste är nog ändå att Algot tycker att det är tokmysigt när vi gör sånt här och får besök.

Det småregnade hela tiden men var varmt och på något sätt spelade det ingen roll när vi hade ett mission. Algot lekta båt med äpplena som låg i vattenbadet.

Medan Idun härjade där inne. Det var precis innan hon hade börjat gå ordentligt (utvecklingen på två månader alltså) så hon hade mer rörelsefrihet inomhus.

Då blommade det fortfarande en del, man måste ändå älska hur lång säsongen i skåne är.

Jag gjorde en bukett och ställde på matbordet.

När regnet tilltog flyttade vi in i ladan. Ladan är mer eller mindre fallfärdig men vi har dukat upp midsommar här och kräftskiva. Och någon dag, om 10+ år renoverar vi förhoppningsvis den.

Mängden äpplen alltså. Men det kändes fint att äntligen göra något utav det istället för låta allt ramla ner på marken.

Äpplena var just right. Första året var vå så novis att vi plockade dem i början på september. Äpplena är som bäst i slutet av oktober.

Kanske skönt att vi hann göra det innan hon började gå. Varje bebistid har sin tjusning.

Vi har kor på åkern framför huset. Jag är rädd för kor men det är ganska stämningsfullt.

Tycker detta är så extremt mysigt när man kommer in i det. Jag är ju hängiven stadstjej för det mesta men kan komma in i detta också.

Finfina råvaror!

Gudmund och Matilda är våra pyssligaste kompisar. Jag gillar när man gör saker ihop och Gudmund är initiativtagaren nr1 till det. Tycker mycket om det, som när vi bakade pizza ute.

Vi höll på från tidig förmiddag till tidig kväll och sen åt vi en stor skål pasta innan våra gäster åkte hem. Det var innan andra vågen av corona slagit till men fortfarande corona så ingen övernattning.

På eftersmiddagen sprack himlen upp och solen kom fram. Gud som man saknar den. Vi är inne på typ dag 16 med jämngrått just nu.

Stockrosor som är en barndomsfavorit men tar sig inte jättebra i huset. Det rinner en bäck längs med tomten som alltid svämmar över på vintern och dränker allt jag planterar vid landan.

Längtar tills vi kan göra sånthär igen!

Idun och ren äpplejuice!

Snipp snapp snut så var den äpplejuicen slut. Vi fyllde ett dussin flaskor som vi delade och vi dricker några av de sista här hemma just nu. En av Gudmunds och Matildas flaskor jäste och sköt som ett skott genom lägenheten när de öppnade den men annars har det varit helt strålande att ha egen äpplejuice i kylen. Tror att vi kan korka upp cidern efter årskiftet. Stay tuned.

 

16

Kommentera

Wow så mysigt!!

midis

Det var det verkligen, ett fint minne!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.