2019-09-17

Planer, tankar och idéer till vårt sommarhus

Källa: här

När vi köpte vårt sommarhus så tänkte jag: nu jäklar. Hade massor av idéer och drömmar. Sen tog verkligheten vid. Eller jag vid. Insåg att jag fastnat i tanken om vad ett sommarhus borde vara. Blev påverkad snarare än inspirerad av olika influenser. Sen blev jag trött och lät huset vara. Lät mig vara i det. Allt stannade av. Och så är jag med mina hem. Känslostyrd så det ryker ur öronen på mig. Det måste få vara en tillåtande plats, trend or no trend. Slängde alla föreställningar och började funderade på vad jag och vi gillade och vad vi har för behov. Vad huset har för behov (det ska inte glömmas bort). Någonstans har jag nog landat här. Inte lika färgintensivt som lägenheten i stan, men ändå alltid färg, naturmaterial, mönsterkombinationer och skit på golvet. En inspirationsbild att ta på lagom stort allvar.

Ska inte sticka under stolen med att både jag och Anton tycker om och är intresserad av design. Precis som min mormor! När hon gick bort fick jag en del av henne och min mamma. Modern för sin tid var hon, klassisk sen dess. Mycket var från Le Klint, ex denna står på vår byrå.  Önskar mig Le Klint skärmar till de lampfötter vi har utöver den, fast som saknar skärm. Vore ju drömmigt att hitta på second hand, men verkar svårt. Y-stolarna i huset är också från mormor med underbar patina som man inte kan köpa någonstans. Le klint lampan nere till höger är en ny favorit, som också står på önskelistan som jag tror skulle passa fint tills mormors grejer. Jag gillar enkelheten i designen men att det ändå tillför struktur och något slags mönster. Till det har vi ett terazzo-soffbord som vi hittade på loppis. Fint med naturmaterial och lite råare grejer också! En härlig röra av ärvt, fyndat och nytt.

Älskar även denna. Även den från Le Klint, hehe. Hittade ett liknande fäste på loppis till Algots rum eller gästrummet, så bara lampskärmen som fattas där också. Som inte är så bara. Blir så sjukt omysigt ljus utan någon form av lampskärm.

Dags att få in lite färg. Denna mattan får ses som inspiration eftersom den är från Märta Måås Fjetterström. Helt fantastiska mattor (obs! missa inte utställningen i Stockholm som börjar i oktober!), unik i sitt slag men som kostar flera hundra tusen. Alltså totalt orealistiskt. Men jag gillar att leta hos exempelvis lite otippade Urban Outfitters, där man kan hitta fina men mer prisvärda. Vi köpte vår där exempelvis. Även fyndat en och annan matta från loppis, men det är svårare tycker jag.

Men vill ju inte heller att det ska bli för stelt och opersonligt, så plockar in även dessa som inspiration. I huset vill jag ha tapeter! Jag är inte speciellt romantiskt av mig, snarare lutar jag åt det grafiska hållet men gillar att kombinera. Vill gärna fortfarande behålla den “lantliga” känslan i  huset. Därför går jag och tittar på tapeter som inte är så stormönstrade, utan sparar hellre det till kuddarna. Som jag drar mig för att köpa. Alla textiler vi köper till huset betyder mer plastlådor och saker att packa undan. Annars bor mössen gärna in sig, fattar inte hur alla andra gör med sina tusen kuddar men i dagsläget tycker jag inte helt det är värt jobbet, även om vi saknar kuddmyset ibland. Kanske om vi hittar på någon bättre förvaring!

Till sist har jag landat i dessa tapeter från underbara danska Helen Blanche. När jag såg hennes tapeter på The Aprtment för första gången för några år sen tänkte jag direkt “någongång måste jag inreda med en av hennes tapeter”. Och hennes formgivning har varit med på varje moodboard till huset. Tapeten uppe tillvänster har vi faktiskt redan köpt, men inte satt upp en. Den ska vara i vår hall. Den grön-pricka blir nog till gästrummet och den rosa prickiga blir till vårt sovrum. När jag såg den i verkligheten var den mer rosa än röd som på bilden. Det jag gillar med dessa tapeter är lekfullheten, den moderna touchen och att den är just småmönstrad. På håll och i stort blir det en fantastisk helhet.

Okej då, här lägger jag gärna till en av hennes kuddar. Tycker hon är fenomenal på mönster och textiler. Inte för galet, men ändå lekfullt och personligt. Tyvärr lika dyrt därefter. Men inspirerats till att kanske kör en kombination med dessa tre istället: här, här och här Hade nog också gärna slängt in en enfärgad kudde med större kontrastfärg för att fånga upp mönsterna.

Hela ovanvåningen är ganska orörd i skrivande stund. Har inte visat så mycket därifrån än för det är ganska trist (men snart kommer förhoppningsvis tapeterna!) men det är en gammal vind som ny fungerar som olika sovrum. Men med vassa, sneda tak så det är svårmöblerat därför hade vi väldigt gärna platsbyggd någon förvaring, som på bilden. Anton håller på att ritar, jag letar energi. Men inom någon slags 5-års plan i alla fall? Kanske?

Och till sist: inredningsdetaljerna. Precis som mattor är sängkläder och tavlor bra sätt att få in färg och mönster om man inte vill lägga allt krut på tapeter. Jag älskar Teklas sängkläder, har det syrenlila hemma och önskar mig detta randiga till huset. Tänker att det blir fint mönster till den rosa tapeten. Lugnt men kul typ. Och ser favoritprints från Lola Donoghoe. Tycker dem är så fina, har två på väggen i huset. Men ser att hon nog höjt priset lite, hehe. Fast det är väl välförtjänt till en kämpande konstnär. Fick även två jättefin tavlor (men från en annan konstnär) från Jenny när jag var hemma hos henne som nog också kommer få hänga i huset. Men allt inom sinom tid. Mest av allt vill jag hinna tapetsera innan bebisen kommer. Det hade varit kul och ett personlighetslyft för huset.

35

Kommentera

Marie

Jag slår ett slag för Bukowskis också när det gäller mattor. Har köpt en Kasthall därifrån för en femtedel av nypriset. https://www.bukowskis.com/sv/lots/category/mattor-textil

midis

JA! Så bra tips och påminnelse. Tack för det!!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.