En helt vanlig söndag i New York. Vi åkte upp i top of the rock – helt klart värt utsikten. Åk dit innan frukost! Vi var där 10.00 och fick vänta 30 minuter, inte så farligt jämförtvis med 3 timmar väntetid på eftermiddagen. Efteråt promenerade vi i central park. Ett tips är att leta efter tips i populärkulturen! Det extremt fina taket och bron i central park är exempelvis där Chuck och Blair gifter sig i sista avsnittet i Gossip Girl. Biblioteket jag tipsade om i ett annat inlägg är där Carrie och Big gifter sig and so on. Inte skall man förringa något så trivialt som tv-serier. Bra och enkel dag i äpplet. 
0
 
Häromdagen tittade jag och Anton på Searching for sugerman. Herregud vilken historia, nästan så knäpp att man skulle tro att det var ett ända hittepå. Mitt betyg är att jag har inte kunnat sluta tänka på den sen vi såg den. Det är en sån film. Se den, så kan vi diskutera den! 
0
Då var det dags för dag fem och den andra snöiga dagen i New York. 
Vi gick neråt
Jag ville verkligen se ground zero. De andra gånger jag varit i New York har det varit en ända stor byggarbetsplats, så nu ville jag se de omtalade vattenfallen. Men det visade sig att de var omringade av byggarbetsställningar ändå och sjumiljoner turister på det. Vi bestämde oss för att åka dit i vår istället. Här är i alla fall Freedom Tower. 

Vi åkte tvärts över stan istället och kollade in the met. Det är fint! Åk dit och kolla! 
Vi såg ingen föreställningen men gick in och värmde oss lite ändå. 
Megasuddig bild men jag tyckte den var så söt ändå. 

Dimman var tung och Central Park var snötäckt så vi köpte oss varsin varm chocklad och gick en promenad. 
Sen gick vi hem och bytte om för vi hade en middagbokning i Harlem. 
Vi skulle till Red Rooster. Det är Marcus Samuelssons omtalade restaurang. 

Vi var alla mycket pepp på att vara där! 

Stämningen på den restaurangen är något av det bästa jag upplevt i restaurangväg. 

 

Vi var enligt kyparen “Crazy early” så vi satte oss i baren och tog oss ett glas. Vilken jag nästan rekomanderar en att göra, för så trevligt är där. Till sist fick vi vårt bord! 

Jag och Anton delade på ett dussin ostron som serverades med pepparrot. Det var sjukt gott. 
Det var smakfullt juldekorerat. 
Hej! En av de bästa restaurangerna vi åt på i New York, tyckte nog vi alla!
Vi åt mini-munkar till efterrätt! Det var allt för mycket och precis rätt! Så gott! Vi tyckte Red Rooster var extremt prisvärt. Vi var fyra personer som drack minst ett par glas alkohol var, två förrätter, varsin huvudrätt, kaffe och dessert på det och så lite dricks till den extremt proffessionella kyparen. Det kalaset kostade oss 300 dollar, alltså inte ens 2000kr för fyra personer. GÅ DIT! Men tänk på att boka! 
0
 
Hurra! Höstterminen är officiellt slut. Jag är så himla glad för det – nästan lättad. Mentalt slutade jag skolan innan jul, så det har känts otroligt tungt att faktiskt slutföra vår uppsats. Men väl värt arbetet för vi fick högsta betyg! Är så himlaotroligtfantastiskt glad för det. Sanningen är att jag inte skulle ha blivit nöjd med något annat men när läraren radade upp sin kritik tänkte jag att happ, där rök mitt VG. Till historien hör att jag var ett poäng från VG i grundkursen, vilket irriterar mig så fruktansvärt. Men nu så! Jag firar med att Familie Summerbelles otroligt fina New York-poster. Alltså. Så fin och dessutom påminner den mig om ett av livets mest minnesvärda ögonblick. 
0
på Ed’s Lobster bar på Lafayette st! Vi gick dit ganska tidigt för vi trodde det skulle vara packat med folk men väl där fick vi bord direkt. Maten vad godgod fast vi förstod ju ganska snabbt att stället antagligen är mer av ett sommarställe.
 

Där var i alla fall julpyntat! 
Näs-pussen

Jag tog gratinerad helhummer. Deras signatur rätt är hummer i korvbröd vilket jag tänker mig är utmärkt att ta med sig till en park en vårig och varm new york-dag.  

Pommes till såklart, dem var utmärkta. Väl värt ett besök hur som helst!
0
Dag fyra var snöstormen ett minne blott och vi var glada för vi skulle äta megafrukost på finfint ställe i Soho. Balthazar närmare bestämt. 
 

Hej & godmorgon. 
 
Det var verkligen ett jättefint ställe och omåttligt populärt. Vi hade sådan himla tur för vi kom dit i precis rätt tid. Vi fick vänta tio minuter och norpade det sista bordet, de bakom oss fick vänta 60 min på ett bord. 
 
Vi delade på en pastry-korg som var fylld med överdrivet mycket pastries. Men gott var det. 
Vi beställde in egg benedict, färska bär och kaffe. Sjukt gott och bra! Gå hit! 

Jag kunde använda mina nya solglasögon från The Row. The Row är ju Ashley och Mary-Kate Olsens märke som de startade 2006. Man kan ju tycka som man vill om dem, men snygga solglasögon är alltid snygga solglasögon.
Vi gick förbi en restaurang vi ville äta på, men som vi inte hann med. 
Så vi gick till High line. Där är så himla fint, rekomenderar verkligen den promenaden! Extremt fint sätt att skapa nya utrymmen men ändå bevara historian.

Finast på en solig dag, såklart!
Sedan drog Anton med oss hit: javits convetions center, ritad av I. M. Pei architects. Jag var rätt hungrig då, så jag var mer grinig än imponerad. 
Jag kollade till vänster om mig istället. 
Sen gick vi till Bryant Park och kollade in biblioteket. Biblioteket är ett väldigt fint gratisnöje. Dessutom är Bryant Park hur fint som helst och ofta dränkt i sol. (Är man svensk, så är man. hoho.)
Och glada var vi. 
Sedan gick vi hem och vilade innan vi åt hummer. 

 

 

 
0
 

 
I New York testade jag dumplings för första gången. Det var kul för man har ju hört så mycket om de små knytena. Jag och A blev akut hungriga och tog första bästa lunch ställe på times square. En riktigt turist don’t men vi var desperata efter mat. Det visade sig att den restaurangen har en stjärna i michelin guiden och är, tydligen, halvt kända för sina dumplings. Tacksam lyxmat för, trots att vi beställde in sjukliga mängder mat kostade vår lunch mindre än hotelfrukosten! Summan av kardemumman är i alla fall att jag, vi, numera älskar dumplings. Även om vi inte är några michelin gubbar så var det kul, gott och enkelt att göra det hemma. Det tog cirkus 15 min. Om inte det är snabbmat, så vet jag inte vad som är. 
0
Torsdag och solen var tillbaka! 
Vi började med att äta frukost här. The mercer. Vi hade tur för vi fick nästan bord direkt (när vi gick tillbaka några dagar senare hade de 60 min väntetid, vilket vanligtvis är regeln). Det är verkligen hur fint som helst och lyxigt och…något man inte gör varje dag för en portion pannkakor, en espresso och en kopp te kostade 250kr. Det var så att man satte kaffet i halsen. 
Men pannkakorna satt som en smäck och jag blev glad. 
Vi gick förbi mysiga hotell i väntan på att affärer skulle öppna. Men om en pannkaka kostar 170kr? 

Jag kan fred på båda hållen. Hade jag varit ett varumärke, skulle antagligen peace varit mitt trademark! Förstår inte varför folk vill att jag skall sluta göra peace på bild. 

Sen gick vi runt, runt och runt och shoppade tills vi inte shoppade mer. 

Åt lunch på en megagod italiensk restaurang. 
Anton är alltid vacker, och alltid sur innan maten står på bordet. 

Vi drack kaffe mellan shoppingpåsarna. 
Sen blev det kväll!
Och de här hade landat! Äntligen!
Vi gick och gick och gick till Schillers

Schillers är trångt, fullt och stämmningsfullt. 
Maten är god men inget märkvärdigt. Jag (vi) tycker ändå det var värt ett besök, om inget annat för att uppleva newyork-stöket. 
0
Idag har jag funderat på hur extremt störiga push-notiser är. Jag har en tillfällig telefon och jag hittar verkligen inte hur man stänger av dem. Jag har alltid undrat varför folk tycker att diverse sociala medier är jobbiga och påträngande och vad de menat med att det är stressande att vara ständigt uppkopplad. Nu vet jag att det är personer med aktiverade push-notiser. Det är ju inte konstigt att man känner sig uppträngd i ett hörn med ständiga plingplong. Stäng av skiten, säger jag. Det går faktiskt att ta kontrollen över ens internetdosering. 
 
0
Onsdag! Nu när allt var öppet och igång igen bestämde vi oss för att leta reda på ett riktigt frukostställe. Hotellfrukosten hade varit helt ok, om den varit gratis. 
 
Vi behövde inte gå så långt förrän vi hittade en te-shop som serverade frukostburrito. 

och pannkakor
Tjejen på caféet skrattade när vi beställde in vår andra dubbla espresso utan socker. Amerikanskt bryggkaffe är verkligen värdelöst och gjort för mesar. 
Efter burrito, granola, pannkakor som var dubbeldoppade i sirap var vi redo för dagen. 

Första anhalt var New Museum of Contemporary Art som är ritat av ett japanskt arkitektkontor som heter SANAA. Det var fint och helt olikt allt annat i området, Anton berättade att det ingick i ett projekt som vill förbättra och städa upp området. Låg i east downtown, om jag inte minns helt fel. 

Jag klädde mig i arktiektrollen, tror jag gjort mig ganska bra på LTH. Dem kan säkert behöva lite mer rosa och lite mindre glasögon.
Vi gick vidare till nästa hus bara ett kvarter bort. Om detta huset minns jag ingenting för vi fick inte komma in. 
Vi åkte upp till upper eastside och gick till Guggenheim. Alltså, till guggenheim bör man gå till även om man inte gives a rats as om arkitektur. Den bör, under alla omständigheter, tittas på. 

Om inget annat kan man ta fina bilder framför och säga att man varit där, alltid något! 
Vi gick till ett annat museum och åt väldigt goda hamburgare. Whitney museum mer specifikt! 
Sen var jag trött på hus och ville ha godis. Vi gick förbi Laduree. Jag är så uppenbar på många sätt för jag gillar verkligen New York, rosa, Paris och macarons. 

Så jag var glad när jag hade allt förutom Paris. 

Jag var även tokglad när vädret utvecklades till mindre snöstorm och det, vill jag lova, tillhör ovanligheterna.
Alla dagar i New York är bra dagar.

 

0