2018-07-18

Møns Klint – en sjukt fin naturupplevelse i Danmark

Møns Klint Møns Klint Møns Klint

Møns klint

Herrejäklar, tänk att den här naturen finns bara 2 – 3 timmar från Malmö. Møns klint är alltså ett område med sjukt branta (och stundvis skitläskiga) vita kritklippor på östa delen av Møn i Danmark. Kanske mest anmärkningsvärt att de bildades undra Krita – perioden för sisådär 65 miljoner år sedan. När dinosaurierna levde. Får för övrigt alltid sån sjuk existensiell ångest när jag tänker på att dinosaurier.

Så otroligt vacker natur. Och det var allt jag ville, uppleva något som var större än allt annat. Naturen har ändå en speciell inverkan på en, tycker jag. Jag ser mig själv väldigt mycket som en stadstjej men det är ändå något med storslagen natur som sätter saker i perspektiv för mig. Älskar därför både Norge och Nya Zeeland. 

Møns Klint Møns Klint Møns Klint

Promenera vid Møns Klint

Vi kom tidigt till Møns Klint, eftersom jag misstänkte att det nog är ett poppis utflyktsmål (fullt förståligt). Vi var där 9.30 – 10.30 och det är jag SÅ GLAD för. Hade nästan velat komma ännu tidigare. För när vi åkte strax innan lunch så kryllade det med folk. Och en sån här upplevelse blir ännu mer bombastisk om man får uppleva den lite ifred, tycker jag. När vi promenerade upp i skogen, var vi i princip ensamma. Vilket var härligt. Det är en fin promenad genom skogen, med flera fina utsiktsplatser.

Møns Klint

Men även stundvis lite läskig, eftersom hela schabraket rasar då och då. Mest rasar det på våren eller vintern (eller under extrem torka läste vi senare) men tänker att man ska ha extrem otur. Men visst, lite läbbigt. De stänger av stranden helt eller delvis ibland, man får kolla upp och vara försiktig! Och fascinerande att se hur vild och våldsam naturen kan va.

Møns Klint

Strandremsan

Rekommenderar verkligen att börja turen i skogen, men att man absolut inte får missa att promenera nere vid stranden också. Trots diverse ras-risk och Danmarks längsta trappa. Ja, det är sjukt jobbigt att ta sig upp igen. Ta med vatten och snacks. Såg både äldre och de med små barn, även om jag tycker det verkar sjukt jobbigt att ha med Algot på denna turen. I mitt huvud fanns sandstrand, men icke, stranden består av flinesten och är helt svart. Åk inte i flipflops.

Klinteskoven & orkidéerna

Vi blev för hungriga och var tvungna att ge oss iväg “annars hade det gått åt helvete“, som Anton uttryckte sig men annars hade jag gärna även promenerat vid Klinteskoven, ca en kvarts promenad från klipporna. Där växer ett 20-tal olika arter av orkidéer som blommor under sommaren. Låter helt strålande fint.

Møns Klint

Klintholm Fiskerihavn & Stege

Vi hade visserligen med oss lite frukost eftersom vi åkte på momangen. Vi bodde föresten i Stege, som väl var en helt ok charmig liten by. Den största på Mön. Men hamnade inte på det charmigaste boendet eftersom vi var så sent ute. Men åt på ett ganska trevlig ställe en kväll – Hoffmans – som låg vid vattnet.

Men efter promenaden vid Møns klint åkte vi till Klintholms Fiskerihavn för att äta. Där kan man förresten också åka båt ut för att se klinten från havet, det är nog otroligt fint. Det är lite svårt att få perspektiv när man är mitt i det. Annars åt vi ganska kass mat där och ångrade att vi inte åt pizza på Portofino. 

Møns Klint Møns Klint Møns Klint

Anton badade och jag fick perspektiv. Det var helt underbart och jag är helt slagen av vilket otroligt fin och storslagen natur som finns i vår närhet. Är så pepp på att ändå upptäcka mer. Så jäkla fint och jag rekommenderar verkligen ett besök. Sen åkte vi hem, plockade blommor och pussade Algot godnatt igen.

15

Kommentera

Oh så fint! Älskar storslagen natur och visst ger det en perspektiv på livet i största allmänhet, Krita och dinosaurier säger du. Jisses. Jag är också lite sugen på att åka dit under semestern min, men vi har ju en lite längre startsträcka, Göteborg vs Malmö och jag har en sambo som inte riktigt uppskattar storslagen natur som jag gör. Samt bad. Återstår att se om vi kommer dit.

midis

Kan verkligen rekommendera att i alla fall skriva upp det på to-do listan. Så kommer man förbi någongång så svänger man in på studs. Verkligen helt magiskt att vi har så storslagen natur ändå. KRAM!!!

DETTA ÄR DET VACKRASTE JAG SETT!!! Ååååh jag som just är hemkommen från Danmark känner att jag måste göra en helomvändning! Sparar all tips och foton till framtida semestrar – wow wow wow!!!

midis

ALICIA – TACK!!!! Blir ju alltid så glad av dig. Och är också pepp på ännu mer danmarksemester kommer somrar nu ju!!

Pija

Wow! Dit måste jag!

midis

Ja! Rekommenderar starkt 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.