Sponsrat av Malmö Town

2020-06-28

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Hej och välkomna till en helt perfekt Malmödag i samarbete med @Malmotown och #makeitmalmö. Många skriver och frågar om Malmö – vad ska man göra? Vad ska man se? Vad är bäst? Det finns förstås tusen svar på dom frågorna. Beroende på hur man åker, vem man åker med och vad man gillar. Men så finns det ett par klassiska tillhåll som är självklara, som typ aldrig går fel. Så jag planerade en maxad Malmödag som är perfekt för semestern, eller en weekend, eller när man nu vidgar sina vyer. Rundan är ganska logisk men jag erkänner att det är en fullmatad dag. Men är man turist så är man. Jag ser framemot att upptäcka Malmö (med omnejd) ännu mer i sommar. Och jo, absolut lättast är det att ta sig runt med cykel. Det finns flera hyrcyklar runt om och nära tillhands är exempelvis  “Malmö by Bike”.

Jag checkade in på The More Hotel – ett lägenhetshotell mellan Triangeln och Möllan typ. Ska erkännas att man sovit på roligare hotell men extra plus för läget. Det är mitt i smeten av Malmö och Malmöbor och nära till alla Malmös olika hörn om man vill känna på olika delar av staden under sin vistelse.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Malmö är fullt av kreatörer, håll exempelvis ögonen öppna efter Betuttad Kruka.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Jag tog min cykel och cyklade till havet. Kanske lite ologiskt att börja sin dag så långt från hotellet, det är lite på “andra sidan stan”. Men förutom att Kallbadhuset på Ribban och Malmös närhet till havet är något av det bästa här, så finns det en poäng till. Jag älskar nämligen att “ta mig genom staden” när jag är på semester. När man rör sig från punkt A till punkt B så hinner man se så mycket och njuta av olika miljöer. Malmö is no different. Påväg ner till havet cyklar man genom vardagssorlet och Triangel tågstation, genom stan och genom vackra, gröna Slottsparken för att sen komma till Ribban. En 15 minuters cykeltur och man hinner se tre väldigt olika miljöer och delar av Malmö. Också det är härlig med Malmö: allt är nära (även om det är viktigt att vi håller avstånd just nu!).

Riberborgs Kallbadhus ligger mittemellan två ikoner i Malmö: bron över till Köpenhamn och Turning Turso.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Och är väldigt uppskattat av många Malmöbor året runt. Men i “dessa tider” vill jag påminna om att dubbelkolla alla öppentider. Den påminnelse skickas även ut till mig, för där stod jag snopen, när det var stängt och öppnade först kl 11. Jag har en tendens att tappa det när saker inte går helt som planerat så det var med något sur min jag traskade tillbaka till cykeln, men kastade helt enkelt om lite i schemat (eftersom det var så bra planerat) och cyklade 5 minuter och njöt av lite förmiddagsfika istället.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Jag knappade in “Malmö Saluhall” på GPS:en (rekommenderar att använda det för lättast cykelväg!) och igen – nya vyer av Malmö. Och denna är nästan permanent här: den i förändring. Jag pluggade Genusvetenskap här nere 2010 men då såg det minst sagt annorlunda ut och nu går jag nästan vilse bland alla nya byggnader osv. Malmö står aldrig still.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Här finns flera olika bra matställen, allt från nudlar, pizza till falafel. Glass, choklad och kaffe. Det ligger möjligtvis lite off för en del annat i Malmö, men det är nästan alltid värt ett besök för det är himla trevligt och allt är väldigt gott.

Jag delade en macka och bulle med Anton på St. Jacobs. Klassiskt och välbakat.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Och sen tillbaka samma väg, jag ville inte ge upp mitt kallbad vilket helt enkelt får bli ett bevis på hur härligt det är.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Och tur det är fint på vägen!

Och sen: belöningen! Det är så otroligt fint och rofyllt på kallbadhuset. Visserligen börjar havet bli sommarvarmt men det är härligt att komma hit ändå. Det finns en viss stämning här som är svårslagen. Lugn och ro och vackert.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Jag hade packat ner en favoritklänning att fortsätta dagen i senare. Rekommenderas! Spara inte på krutet.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Här kan man också fika, äta och dricka ett glas vin om man vill. Både inomhus och utomhus, lika stämningsfullt hur som.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Klar! Så skönt det var! I vanliga fall kanske kallbadhuset är en tillräcklig aktivitet för en dag men nu är vi ju på semester och har mycket att se. Även om jag verkligen kan rekommendera en dag nere på stranden vid Ribban vid fint väder. Kanske speciellt om man har barn. Det är långgrunt, finns kokt korv och glasskiosk och längs strandpromenaden finns flera lekplatser. En kort cykeltur längs stranden och man kommer till nya och väldigt fina öresundslekplatsen.

Men jag hade en lunchdejt på andra sidan kajen! Cyklade genom detta, förgrunden till Malmhattan.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Och kanske sitter vi lite längre ifrån varandra detta året men det är ändå samma sköna känsla när staden börjar vakna till liv. Kanske bästa tipset var man än är: håll ögonen öppna, det finns härliga ställen lite överallt.

Jag hade GPS:en inställd på Saltimporten. Hit åker man för smakens skull och kanske för att uppleva lite karg Malmöanda men det är en omväg, det finns inget annat sätt att skriva det på. Men det är värt det. För här är maten jättegod och lokalen jättefin. Ångrar aldrig ett besök.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Mitt sällskap! Man och barn. Dom missade precis en buss och fick promenera. En rask promenad från Kallbadhuset tar ca 35 minuter. Nu vet vi (och ni) det!

Här finns också vackra och stora ytor att ta fina bilder mot och på.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Cykeln jag fick låna under dagen är gjord i trä och helt handgjord av malmöbaserade Johan Hafström. Kanske den finaste cykeln jag cyklat på! Men när vi ätit upp så tog jag cykeln i ena handen och mannen i andra och så promenerade vi tillbaka tillsammans genom stan. Även om detta är fullmatad dag så är detta lika viktigt och egentligen något jag gillar lika mycket: strosa och ta det lugnt.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Vi promenerade upp till Engelbrektsgatan. En av mina favoritgator i Malmö, där jag rör mig ganska mycket även i vardagen. Och det är ju oftast de gator man vill åt även när man bara är på besök: där själva invånarna också är. Här kan man med fördel ägna sig åt att strosa runt. Engelbrektsgatan är en parallellgata till den stora gå-gatan i shoppningmalmö.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Här ligger exempelvis Noir, ett av Malmös mest uppskattade kaféer. Mysig uteservering och har både en frukost- och lunchmeny som man sällan tröttnar på. Gott kaffe, men det är en självklarhet.

Helt tiden inspirerat av Italien, vilket är härligt.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Längre ner på gatan ligger butiken Miloii. En livvstilsbutik med kläder från Ganni, Isabel Marant, Baum und Pferdgarten och APC. Linas, som äger butiken, vision genomsyrar hela lokalen. Detta är de bästa butikerna, de som är skapade med hjärta och själ. Support your local känns viktigare än någonsin, för dessa eldsjälar är minst sagt en del av Malmö.

Så jag rekommenderar verkligen ett besök hos Lina och Miloii. Missa inte att titta i skåpen, Lina är en fena på bra vintagefynd och att se det fina i det oväntade. Här i närheten ligger även bland andra, inredningsbutikerna  Norrgavel, Olsson och Gerthel och restaurangen Bastard. 

Nu är vi påväg upp mot hotellet och Triangeln igen och vi promenerar genom Davidshall som också ligger parallellt med gågatan. Här kan man äta sushi på Hai och dumplings på Lu och så kan man kika in i den fina butiken Liebling. Jo! Även Plantmagic’s Kitchen ligger här i närheten.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Mittemot Liebling ligger även Florista som är värt ett besök även om man kanske inte har möjlighet att köpa  med sig en bukett blommor på semestern.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Men där är vackert både utanför och innanför. Runtomkring finns ett par antik-butiker fullproppade med grejer. Dyrt, men kan vara kul att sticka in huvud där ändå, ibland hittar man något kul.

Och så sista anhalten på eftermiddagen innan vi ska vila på hotellrummet! Malmö konsthall. En av Malmös finaste byggnader (enligt Anton) som en gång vunnit Kasper Salin-priset. Fin byggnad, fin konst och så utanför finns en av Malmös bästa söderväggar där man kan njuta av en kopp kaffe även tidigt på säsongen. God mat finns även på deras resturang SMAK.

Ett extratips och lite bonusmaterial är Moderna Museet i Malmö! Det ligger på vägen mellan hotellet och rundans sista stopp. Men är värt ett besök på egen hand om man inte orkar mer för dagen. Det ska erkännas att jag smet in en annan dag, men ville ändå gärna dela med mig av detta tips. Här njuter man av konst, en bit mat och ett glas vin om man vill. Härlig grej att göra helt enkelt.

Och inte minst nu under sommaren då museet har sin största utställning hittills, den av den svenska konstnären Hilma af Klint som håller på till den 29 september. En otroligt vacker och inspirerande utställning. Nästan svårt att fånga på bild och göra tavlorna och upplevelsen rättvisa. Så rekommenderar verkligen ett besök. Man bokar tid och betalar direkt vid bokning, så att vi enkelt kan hålla avstånd och tryggt förlora oss i konstens värld.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Så kom kvällen. Vi hade bokat bord och bana här på Boulebar vid Drottningtorget. Det ska erkännas att vi var trötta, orkar man inte mer så är det förståeligt men vi tyckte det var mysigt att avsluta dagen med ett spel i goda vänners lag. Vi hade hoppats på att kunna spela ute, det är väldigt stämningsfullt, men så började det ösregna. Klassiskt sommarregn.

Så vi flyttade in. Här beställer vi ett glas vin och en charkbricka medan vi spelar innan vi sätter oss ner och äter fransk mat.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Hit går man för helhetsupplevelsen. Det finns bättre restaurangupplevelser i Malmö men som helhet är detta kul och stämningsfullt. Har aldrig varit här och någon varit sur. Mer än i stunden då, när någon förlorar ett parti, hehe.

Malmötips: En perfekt dag i Malmö

Vissa är mer proffs än andra, men vad gör det i bra sällskap i en underbar stad. Det finns massor att upptäcka här och nya ställen att se och klassiska hak att supporta.

Tack för ni hängde med i en dag (av många!) i Malmö.
Hoppas vi ses här snart <3

34

Kommentera

Lisa

skorna!! åh, var hittar jag dem? perfektion!

midis

Sandaler från ATP 🙂

Sparar och tänker kopiera detta rakt av nästa gång jag är i Malmö!

Åh! Ser så härligt ut!!

midis

Det var en riktig härlig dag!

Josefin

Jag var i Malmö i helgen och lyckades (helt ovetande om dina tips) pricka in flera av dem ändå! ?? Så jag kan bara instämma!
Flyttade från Malmö för snart 10 år sedan och jag håller me dig om att det har förändrats otroligt mycket under det senaste decenniet! Men det gör ju att det blir ännu mer intressant att komma tillbaka på besök.

midis

Amen så roligt! Och ja, Malmö är ständig förändring, något av det jag älskar mest med staden. Då får man komma tillbaka många gånger 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.