2019-01-20

Fin utflykt en vinterlördag: Sälspaning i Måkläppen naturreservat i Falsterbo

Måkläppen naturreservat i Falsterbo

Det blev inget Lousiana igår. Toktrött familj i Malmö och en sjuk kusin i Köpenhamn gjorde att vi hoppade det.  Istället hyrde vi en bil (vi är med i en bilpool, sjukt bra) och gav oss iväg till Falsterbo. Även fast jag var trött så hade jag myror i benen, hela kroppen cravade en utflykt. Och det finns ju egentligen så mycket att se, så nära här i Skåne.

Måkläppen naturreservat i Falsterbo

Dagen innan hade vi fikat hos en kompis som tipsade om Måkäppe naturreservat i Falsterbo. En strandpromenad som bara är öppet november – januari på grund av sälarna som bor där. Det är det och fåglar man främst åker dit för men även om vi inte såg några sälar så var det finfint. Jättefin strandpromenad. Kall, men fin.

Måkläppen naturreservat i Falsterbo

Vi hade med oss fika. Köpt fika, i might add. I något liv kanske jag blir en bullbakare men inte i detta och det har jag accepterat nu.

Måkläppen naturreservat i Falsterbo

Ruggigt kallt och rått men havet var vilt och skiftade i fantastiska färger ändå.

Måkläppen naturreservat i Falsterbo

Anton!

Måkläppen naturreservat i Falsterbo

Och Algot som älskar stranden. Alltid gjort förstås, men han blev liksom oväntat glad för att vara mitt i vintern när vi sa att vi skulle till stranden. Sen slog det oss att förskolan varit nere på stranden 1 gång i veckan med barnen hela hösten. Tack Sverige och världens bästa förskola. På riktigt känner jag mig tacksam varje dag för dom på förskolan. Det är något som gjort vår vardag 100% lättare. Att både vi gillar, litar och känner oss trygga med vår förskola.

Måkläppen naturreservat i Falsterbo

Alla på stranden var klädd i svart, men inte vi, hehe. Tur, för vi tappade aldrig bort varandra. Enda trista med såna här utflykter: man är inte ensam om att vilja göra dom.

Måkläppen naturreservat i Falsterbo

Vi var bara borta ett par timmar, inget stort egentligen. Men det var så otroligt mysigt att vara iväg bara vi, som en liten familj. Låter självklart kanske men det är inte alltid man låter sig göra saker bara vi tre. Vi gjorde det mycket mer när Algot var liten och vi föräldralediga förstås. Har verkligen saknat det, vilket i sin tur är en väldig skön känsla efter ett ganska tuggmotståndigt 2018. Något att ta vara på i det nya året. Så vi har bestämt oss för att åka till Lissabon en vecka i februari!!

Måkläppen naturreservat i Falsterbo

Tur att det ändå var en ganska stor strand! Ibland sken solen så fint dessutom.

Måkläppen naturreservat i Falsterbo

Vi gick inte så långt, Algot började leka i sanden så vi satte oss ner med vinden i ryggen och drack en kopp kaffe. Det är det ljuvliga med barn ibland, när det är så enkelt att man undrar varför vi vuxna ska göra det så svårt. Ibland känns det också som jag missar en himla massa pga att jag har barn. Jag kan bli avundsjuk på idén kring tid och frihet. Men sen jag fått barn har livet också fått så många nya nyanser. Små saker jag uppskattar så otroligt nu, som jag aldrig la märke till innan. Som en stund med ett glatt barn och en kopp kaffe. En otrolig opretentiös men lika fin stund. Och när Algot frågade om han fick bada var det som att sommaren knackade en på ryggen och sa “jag kommer snart”.

Måkläppen naturreservat i Falsterbo

Var ordentligt påpälsad för det var så in i helskotta kallt. Lager på lager såklart. Låt er inte luras av mina jeans. Det var så underbart att vara ute i naturen, det sorgliga är att jag minns inte jag var ute så sist. Sjukt kasst. Ska man ha någon form av nyårslöfte så borde fler utflykter vara en av dom. Men ofta blir det så hög tröskel. Ska inte vara för omständigt, för långt bort, för stort projekt, lättillgängligt med barn jaddijaddijaddi. Måste skriva en lista på bra ställen och hänga upp på kylen. Några bra tips kring Malmö med omnejd?

Måkläppen naturreservat i Falsterbo

Jo, Algot springer runt i dubbla mössor varav en är min. Vad gör man inte för sin unge som huttrar “jag fryser mamma“. Typiskt ögonblick då jag i en sekund är helt i chock över att han ens kan formulera en sån mening. När blev han så stor?

30

Kommentera

Susanna

Skrylle skogen. Natur lekplats med linbana som även små barn kan åka, grillplats, kojor mm. Rolig bana där man kan köra balanscykel i skogen också! Enkelt men fint om man vill komma ut i skogen nära Malmö!

midis

Sjukt bra tips!! Tusen tack!

Kristina

Bokskogen! Ta buss 148 från Malmö till ”Torup Bokskogen” (obs endast helger). Finns både fin slottspark, massa skog såklart o världens mysigaste lilla museet Statarmuseet på gångavstånd. På Statarmuseet kan en förutom att se en massa gulliga djur/statarmiljöer fika i trädgård/orangeri. Hembakat och mysigt på alla sätt. Plus att barn ÄLSKAR det.

midis

ja men tack!! Så bra tips. Längtar redan till helgen igen. TACK!!

Ett tips om ni är i Helsingborg nån gång är att ta tåget ut till Ödåkra och spana in nya Spritan. Man kan fika där, äta också tror jag (är inte helt uppdaterad på vad som öppnat där ännu men kolla hemsidan) spana loppisfynd, osv. Och precis bakom Spritan ligger Duvestubbeskogen som har bra promenadstigar, en bäck som är otroligt spännande att leka i (ta med ombyte!) och så givetvis tusentals vitsippor på vårkanten. Detta är en utflykt jag själv planerar att göra nån gång i vår iallafall 😊👍🏼

midis

Ah!! Vilket bra tips. Inte alls omöjligt att vi är i Hbg ibland (är ju därifrån). Tack för tipset!! 🙂

Eleonor

Fina bilder, blev inspirerad att åka ut till Måkläppen igen. Vi var där för ett par år sedan, minns det som väldigt vackert och KALLT, vinden tog sig igenom alla lager kläder. Men vad gör väl det när ens barn får syn på riktiga sälar. Verkligen fin naturupplevelse.

Jag vill tipsa om naturreservaten kring Genarp, Risen och Häckeberga, ett par mil från Malmö. Så otroligt vacker och mysig varierad natur, genom hedlandskap, betesmark, bok- och ekskog, och granskog. Det går att välja mellan olika slingor, kort och långa (skåneleden går här också). På ett par ställen finns vindskydd, grillplatser och bord och bänkar att sitta vid och äta picknick om man vill. Har bara varit här under höst och vinter ännu så länge och ser fram emot att fortsätta upptäcka hur landskapet förvandlas under vår och sommar…

midis

Det är SVINKALLT där ute men väldigt vackert. Längtar tills jag orkar ta mig ut igen. Då ska jag sannerligen komma ihåg ditt tips. Så bra, älskar sånt. Tack!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.