2019-09-12

Kläder och att leta efter sig själv

Jag måste erkänna att humöret dalar just nu. Känner den kommande identitetskrisen komma nalkandes. Tittar på mig själv i spegeln och känner inte igen mig. Det är ju sin sak, men känslan inbords är en annan, mer tärande. Alla som är eller varit gravida (eller inte för den delen) som man pratar med har ofta känt samma sak i någon form, någongång och ändå skäms jag lite för att jag inte känner mig fin. Skäms extra för att jag dessutom blir lite ledsen för att jag inte känner mig fin. Kämpar med att hitta mig själv i allt det nya. Igen. Även om jag denna gång har lite lättare att låta graviditeten vara vad den är (för mig) – en transportsträcka. Så är det ändå en ganska lång väg, vill så gärna försöka må lite bra under tiden  även om vissa påstår att den är kort (vilket den är i längden).

Min frisör sa det sa bra en gång, “man letar efter sig själv efter en graviditet“. I en ny frisyr, ny hårfärg, desperat efter att känna sig som sig själv så lyfter man på varje sten. Ibland känner jag mig helt gråtfärdig på kvällarna och känner längtan efter att ha min kropp ifred bränna lite i kroppen. Med Algot envisades jag med att blicka bakåt, jagade det som var innan och ville bara tillbaka. Det vill jag inte nödvändigtvis nu, men famlar fortfarande lite i känslan av att jag inte vet vad som är framför mig.

Jag försöker använda kläderna i min garderob så gott det går, men det är inte bara min mage som växer när jag är gravid. Och känslorna är all over the place, som en viss kunglighet en gång sa. Så mina mönsterkombinationer och siluetter som jag egentligen älskar får mig att känna mig klumpig. Så idag letade jag lite efter mig själv inne på HM. Jag tänkte glatt även denna gång att det skulle vara skitkul att klä sig som gravid, tycker istället fortfarande att det är mer svårt än kul. Men nu har jag googlat och läst att ribbade klänningar ska vara toppen. Så hoppas på att hitta mig själv där just nu.

29
  • Just wanna view more of
  • Style

Kommentera

Är också inne i en klädkris pga gravid kropp. Ribbade klänningar har varit min räddning hela sommaren men har tröttnat på det nu och vill ha nytt. Plus så hatar jag strumpbyxor och nu blir det snart för kallt för bara ben. Och så känns det onödigt att köpa gravidanpassade kläder med två månader kvar samtidigt som jag vill känna mig fin resten av tiden.. gaaaaah!

midis

Okej, detta tröstar ändå mig. TACK!!!! Haha, det var det första många sa till mig när jag berättade att barnet kommer i vinter “good luck att klä dig”. Men alltså fasiken vad det sliter på humöret ändå att känns sig.. inte fint (även om jag fattar att det är en trivial sak). Jag köpte mig faktiskt en gravidtröja eller två också, orkar verkligen inte för små kläder 🙁 KRAM och tack för med-gravdiditetskroppen-pepp (eller depp).

Malin

Oh så fina!

midis

Tack!! Hoppas jag ska känna mig lika fin i dem!!

Hanna

Förstår precis.
Här kommer mina bästa tips efter fyra graviditeter:

– lägg tid/ pengar på håret, gå till frisören oftare än annars. Det gör stor skillnad i känslan
– satsa på en eller två lyxigare långkoftor, tillsammans med ett tajt linne och gravidjeans/kjol blir det en bra vardagsoutfit
– gravidtajts och tajt ribbad klänning- skööönt
– satsa lite extra på schyssta detaljer, smycken, nagellack, väska och skor
När det gäller färger och mönster så gillar jag att hålla fast i hur jag brukar klä mig, annars förstärks identitetskrisen. Det gäller att hitta sköna och snygga kombinationer. Jag KAN inte klä mig obekvämt, helt omöjligt att känna mig fin i det. Det är ju tillräckligt obekvämt att vara gravid, kan inte stå ut med mer av den varan. Jag försöker också vila i att det är ok att inte gilla läget, för en del (mig) ska det bara uthärdas och det får ta mig fan också vara så. Det ÄR viktigt att känna sig fin och som sig själv- inget att skämmas för!

midis

Tack för detta!! Ändå så bra tops, och framför allt jätteskönt att höra om fler som en själv mitt i ett skört läge, hehe. Även fast man vet det i huvudet är det sjukt skönt med såhär fina påminnelser. Såg en gång ett Ted Talk som handlade om kraften i att inte alltid försöka gilla läget. Att man, i längden, faktiskt mår bättre i det. Bokade också precis en ansiktsbehandling efter din pepp 🙂 Kram!

Sara

Jag skulle skrivit kommentar igår men så kom annat emellan och nu är jag glad för det, för ser att Hanna skrivit så peppande! Skönt att veta att vi är flera som inte tycker att det är en jäkla dröm att gå omkring och bära på en bebis inuti.
Nu är det bara två veckor kvar till bf för mig, men köpte en ribbad klänning ändå precis vid månadsskiftet pga har skrotat runt i samma nattskjortor sen jag blev höggravid. Innan dess faktiskt gravid/amningsklänningar.
Jag fattar att jag säkert inte kommer vilja titta åt dem sen när bebis är här, och jag vet att de flesta numera gastar om kaftaner som gravid och amningsplagget no.1 och att det där med ”riktiga” gravidkläder är så ”fult”, men jag vill verkligen slå ett slag för dem! Jag har använt mina gravidklänningar hela sommaren, det slår långt linne som ändå korvar sig och vanliga tights som skär åt med hästlängder varje dag. Herregud som hanna skriver: det ÄR tillräckligt obekvämt att vara gravid som det är.

Dessutom är de kaftaner det tjatas om en aning pricy för att jag ens skulle våga amma i dem? (om den nu kommer fungera)
Jag vet inte, men för att själv överleva och inte tappa sugen helt med att klä mig så har dom där gravidplaggen behövts. (Och ja det finns sådana utan empirskärning och knyt.) Men är också beredd på att jag kanske aldrig kommer att vilja titta åt dem igen om några veckor, precis som med kanske resten av min gamla garderob. Kommer den ens att passa? Fungera?

För mig har det tagit många år att vara okej i min kropp, att hitta en stil jag trivs i. Jag kan bli ledsen av tanken att jag kanske kommer slungas tillbaka till den kritiska känslan inför mig själv, att inte trivas i något. All that work down the bin liksom.. Kanske är det så för fler, man ska nog vara försiktigt i alla fall innan man avfärdar någon i den här situationen som fåfäng eller otacksam. Kanske framförallt när man också kämpa med tankar på vad man vill föra vidare.

Kram!

midis

Alltså tack för så fina kommentarer och pepp! Det är SÅ skönt att få se lite av det man känner hos någon annan, det tröstar och hjälper <3. Blir dessutom omedelbart mer pepp efter inspon här. Håller med i att jag inte heller riktigt fattar det stora föraktet till mammakläder? Har "redan" köpt både jeans och anpassade tröjor och det är så skönt att jag smäller av. Kan också bli ledsen när jag tänker att jag ska slungas tillbaka till självkritik och depp. Men fann kraft i detta, tack för det. Kram!

W

Alltså vill veta ALLT om er sovrumsrenovering! Det lilla man sett ser sååå fint ut. Hit me med färgkoder, garderobslösningar etc.

midis

WILL DO!!! Ska bara jobba mig igenom september, sen sätter jag ihop ett inlägg!! Blir så glad för pepp och önskemål. Tack!!

Johanna

Åh vad jag känner igen mig. Väntar mitt andra barn, är alldeles strax i v35 och är så ledsen över att jag, trots min enorma lycka att jag väntar barn, är så obekväm i mig själv. I min förra graviditet kände jag mig fin och vacker. Jag njöt. Denna gång har jag inte känt det en enda gång. Önskar så att jag kunde uppskatta mig, min kropp för allt det gör just nu. För att den verkligen kan och verkligen duger – men jag når inte dit. Blir ledsen över det, över att jag är ledsen, att jag inte njuter av denna högst sannolikt sista gången jag väntar ett barn och blir trött av mig själv att jag lyckas göra det mesta till ett ok för mig att bära…

Har precis hittat din blogg. Känns redan som att jag kommer följa dig, se det här rummet som en ny vän och en dag framöver blicka tillbaka på tillfället för när jag skrev den här kommentaren och då må mycket bättre. För det är väl klart att det blir bättre.

<3

midis

Hej! Tack för så fin kommentar. Och även om vi är många som kämpar så blev jag så glad för någon som förstod att känslan i sig själv just nu inte ska förväxlas med någon slags otacksamhet. Är också så glad för att vi kan, får och ska igen. Men huh, självbilden kämpar just nu. Hoppas, precis som du, att jag ska kunna titta tillbaka med snälla ögon och vara glad för det känns bättre. Jag tror det kommer göra det. Vi är bara mellan två säsonger just nu, fint och väldigt jobbigt samtidigt. Kram!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.