2021-02-15

Vår nya myshörna: att bygga en kökssoffa!

bygga en kökssoffa

Nu fylls vårt vardagsrum i huset sakta men säkert med vårljus igen. Skiner solen får man den i ögonen prick kl 11 om man sitter på vår nya köksbänk. Vi har haft huset i fem år och ungefär så lång tid har det tagit att lära känna huset. Visst visst, småbarn, jobb och diverse depressionssymptom har krävt sin tid av huset men nu hittar vi äntligen stunder där vi orkar och kan träffa spiken rätt med hammaren.

bygga en kökssoffa

Att bygga en kökssoffa!

Det fanns absolut ingen förvaring i huset när vi tog över det. Den äldsta delen av huset är från 1800-talet och diverse olika boenden har satt sina spår. Det är nog i alla fall en 15-20 år sedan någon bodde lika mycket som vi gör i det. Huset är inte jättestort, ca 65kvm boendeyta (ovanvåningen räknas inte) så det gäller att vara smart. När vi blev trötta på att snubbla på vedhögar och barnstolar bestämde vi oss för att bygga en köksbänk med förvaring.

bygga en kökssoffa bygga en kökssoffa

Hur det såg ut från början

Såhär har det sett ut sen vi flyttade in 2016. Förra året målade vi rummet solgult och började sätta upp hyllor. Hemkänslan började definitivt infinna sig när de kala vita väggarna försvann. Rummet känns och upplevs som större dessutom än innan när en enkel stol slukade upp ett helt hörn.

bygga en kökssoffa bygga en kökssoffa

Material och förberedelser

Vi delade upp alla steg. Vi började projektet i julas när vi köpte virke. Det är ett skönt sätt att bygga tycker jag, även om det tar längre tid. Annars är det lätt att det känns övermäktigt. Anton köpte reglar, pärlspont och hyvlat virke och sågade upp i vårt förråd (som en gång var ett glashus).

bygga en kökssoffa bygga en kökssoffa

Färg och snickeri

Vi har målat plankorna med Ottossons linoljefärg i Ribbangrön och vi målade plankorna en gång innan vi satte ihop bänken för att det inte skulle uppstå några störiga glipor utan färg på. Rekommenderas verkligen, om inget annat för att testa färgen. Dessutom behöver bänken målas tre gånger och linoljan tar sin tid att torka, speciellt i vårt vinterkalla hus. Har man målat en gång så slipper man vänta på en torkning när bänken är klar i alla fall. Förresten ska den målas en gång till, då kommer de där små prickarna från kvistarna som syns nu förhoppningsvis försvinna. Annars är det en lärdom till nästa snickeri; man kan inte fuska med schellacken, fast kanske ändå när man inte målar vitt, vi får se!

bygga en kökssoffa

Resultatet: en kökssoffa med vedförvaring

Och äntligen har vi en helt underbar mysig kökssoffa där det är som varmast från vår spis. Vi har ett bord som är 1,80m stort men ändå trycker vi numera ihop oss på det här hörnet nästan hela tiden. Det känns som om vårt hus verkligen blev vårt med denna specialbyggda bänk. Så pass att jag vill bygga överallt nu. Nästa projekt är hallen. Men nu njuter vi av detta först.

bygga en kökssoffa bygga en kökssoffa

Det har även tagit lite tid att hitta rätt med färger och så här. Jag föll väldigt lätt in i förväntningarna av vad jag trodde att ett sommarhus borde vara. Gotlandsdrömmar och torpnostalgi gjorde att det tog längre tid att hitta rätt i vår egen känsla blandad med husets. Det är trots allt ett gammalt hus, vilket vi vill förädla såklart. Och under all vit färg som är slarvigt målat överallt ser vi spår av grönt, blått och rosa. Så nog har huset klätt i färg även förr.

bygga en kökssoffa

Det är tydligt i huset hur stilar och trender har ändrats och påverkat hur huset ser ut. Takbalkarna har man dolt, spegeldörrarna gömts och vi har precis skrapat bort plastfärg från köksluckorna. Och nu tar vi fram allt det som någon var trött på i ett annat decennium. Men det kan inte hjälpas när Anton i flera år jobbat på en arkitektbyrå som fokuserat på restaurering och ombyggnad av gamla hus.

bygga en kökssoffa bygga en kökssoffa

Anton ville borra ett hål i luckan för att man enkelt skulle kunna få upp den. Det hade antagligen varit mer praktiskt, men jag såg mest hur vi byggt ett litet hus för alla möss och satte tvärstop för den idén. Istället hittade vi en läderrem som vi sparat och spikade dit.

Visade sig att den är i perfekt höjd för Idun. Nåja, man kan inte tänka på allt och medan bänken är tänkt att stay the same så växer Idun och hittar väl så småningom någonting annat att göra.

bygga en kökssoffa

La två fårfällar på vardera bänk och satte pricket över i med en klarröd kudde i ett underbart mönster från Jobs Handtryck. Visade sig att det var ganska så lätt att bygga en kökssoffa trots allt.

Nu kan myset sannerligen börja!

46
  • Just wanna view more of
  • Home

Kommentera

Frida

Ny här, så du kanske redan har skrivit hundra gånger – men var kommer de fina stolarna ifrån? Kökssoffa är så bra! Hade i huset jag bodde i innan.

midis

Hej! Va kul 🙂 Svarar alltid gärna, stolarna är från Muuto design!

Frida

Wow så fint!!

midis

Tack! 🙂

Så himla fint och bra det blev! 😍 Älskar ju dom där fönstren i glashuset/förrådet!

midis

Tack fina du! Ja någongång (snart hoppas jag) ska vi renovera tillbaka det till sin forna glans!

Micaela

Åh var är stolarna ifrån?

midis

De är från Muuto design! Älskar dem!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.