2017-08-31

Blommor och buketter – mina tips och tricks

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Jag har alltid älskat blommor. Även när jag pluggade så köpte blommor istället för drinkar. Folk brukade ifrågasätta hur mycket pengar jag la på det. Nu är det inga konstigheter när man visar upp sina dyrgripar till buketter varje fredag på Instagram. Things change. Men jag tycker också att lägger man pengar på något så ska man ta hand om det. Vi smörjer in våra läderskor, gör inpackning i våra hår, så varför inte blommorna. Här är mina bästa trix och tips till ett rikt snittblomsterliv (ja det är ett ord). Tänkte det kunde vara till hjälp när det är fredag imorgon allt.  Och jo, man kan och ska köpa blommor när man vill egentligen. Fredagsblommor är ett sociala medier-hittepå även om det finns massor av inspiration att hitta där. Många blomsterbutiker tar in nya blommor typ tisdagar och torsdagar (fråga i din butik), värt att tänka på för att få dom superfärska!

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Jag köpte i alla fall dessa på torget. Ett bra sätt att inte lägga en förmögenhet. Köpte 4 buntar dahlior och två andra jag inte kommer på vad dom heter för 180kr. Sen brukar jag gå inom en blomsterbutik påvägen hem, där jag brukar köpa till några snittblommor för att blanda upp buntarna från torget med. Då får man yviga, roliga och stora, personliga buketter utan att betala hur mycket som helst. Snittblommor brukar kostar mellan 20-35 kr per blomma beroende på sorten.

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Blommor jag brukar köpa och gillar att blanda upp med är exempelvis klematis och stjärnflocka. Dom är spretiga och livliga och tillför mycket liv i en bukett. Brukar vara lite billigare också. Riddarsporre eller lejongap gillar jag också eftersom dom är långa och ovanliga i formen som är en fin kontrast till att det ofta runda (se både klematis och den rosa Riddarsporren på bilden nedan). Också fint att köpa en enkel pion (som brukar vara dyrare) och ha i en bukett. När det säsong alltså. Ett annat tips är dom här på bilden, solbollar. Älskar, älskar, älskar solbollar för deras knäppa form och lekfullheten. Men också för att dom är jättefina att torka och kan användas igen. När jag inte använder dom råkar jag ibland lägga dom såhär, i hyllan, till nästa bukett.

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Sen såklart, återanvändning. Blommor i en bukett vissnar sällan samtidigt. Vissa är känsligare än andra. Så jag brukar alltid blada upp det nya med det gamla som fortfarande ser piggt ut. Den här hade jag hemma sen innan, där mycket fortfarande var fint.

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Med det gamla och dom nya blommorna fick jag fyra nya buketter. Här är tre av dom!

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Men nu till skötseln. Det man får när man handlar blommor på torget är en massa onödiga blad. Sånt man betalar floristerna för att ta bort, så man får en livskraftig blomma. För alla bladen ska bort. Det kan kännas brutalt men dom tar bara kraft från blomman och den vissnar snabbare. Och ha aldrig några blad under vattnet i vasen, eftersom vattnet blir sunkigt då. Och ang temperaturen, kallt eller varmt vatten. Alla säger olika. Men de flesta blommor gillar kallt vatten. Det jag har märkt är att blommor med en tjock, träig stjälk (typ syren och viburnum) gillar varmt vatten och långa snitt eftersom dom behöver mycket vatten för att inte vissna. Tips. Mina viburnum stod i två veckor när jag snittade dom långt och gav varmt vatten.

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Jag tar bort alla blad upp till blomman, även små blommor längs vägen. Dahlior har många små blommor, är dom långa och lite större så blir det ju en extra snittblomma men de allra minsta slår ändå nästan aldrig ut och tar bara energi. Och ni vet ju vad man gör med energitjuvar. Det är bättre att köpa till lite grönt i blomsterbutiken för en tia om man vill ha grönt i buketten.

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Gå på känsla, ibland behåller jag en blomma om jag tycker att skalandet börjar känns lite väl brutalt. Men nu förtiden är jag ganska hårdhänt.

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Jag köpte en stan-anpassad sekatör i en blomsterbutik här i Malmö. Skitbra! Kostade 90 kr och klipper blommorna effektivt så jag slipper förstöra kökssaxarna eller skära mig när jag försöker snitta med en kniv. Jag är trots allt en amatör.

Blommor och buketter - mina tips och tricks Blommor och buketter - mina tips och tricks

Under processen råkar man ofta bryta några blommor. Inga konstigheter. Man gör helt enkelt en kortare bukett av dom som ramlat av eller knäckts.

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Jag bladade upp dahliorna med kärleksörten, riddareporren och astern från den gamla buketten.

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Hade kanske varit fint med lite grönt i för att göra den mindre stram, men det glömde jag köpa.

Blommor och buketter - mina tips och tricks Blommor och buketter - mina tips och tricks

Hittade ingen naturlig plats för stjärnflockan från den gamla buketten tills den ramlade på några av de röda dahliorna. Fint tänkte jag och satte dom i en liten vas.

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Sen till dessa! Som jag helt glömt vad dom heter. Men dom prasslar som papper när man rör dom och luktar precis som barndomen. Fina att torka!

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Tjoff tjoff. Av med allt!

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Fina sensommarfärger, även om dom var lite konstiga.

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Kanske ingen bukett som kommer bli trendig på Instagram direkt. Och inte den finaste buketten jag satt ihop. Men det är det jag tycker är så himla roligt med blommor. Dom är förlåtande. Blir liksom aldrig… fult eller misslyckat. Istället tycker jag faktiskt blommor är ett fantastiskt sätt att experimentera med färg och form. En halvtråkig bukett kan få ett helt annat uttryck om man sätter dom i en roligare vas exempelvis. Här tog jag en av mina favoriter från Söstrene Grene. Varje bukett kräver sin vas, men ofta är vaser väldigt dyra. Därför gillar jag verkligen Söstrene Grene. Prisvärda, fina och ibland lite annorlunda vaser.

Blommor och buketter - mina tips och tricks

Just det! Glömde visa hur jag använder solbollarna så drog upp några blommor från den stora buketten. Titta så fint inslag det blir i en bukett med rosa nyanser exempelvis. Det blir liksom något helt annat direkt. Och dom här solbollarna köpte jag för 2 år sen.

Nästa gång kanske jag visar hur man sätter ihop blommorna. Kan verkligen rekommendera att gå en sån blomsterkurs med en kompis. Det är ett skittrevligt sätt att umgås med sina kompisar på och har förhöjt hela bukettupplevelsen för mig med 100%. Florera (min favoritbutik!) här i Malmö har väldigt varma, fina och jättemysiga kvällar löpande under hösten och våren. Jag gav det till en kompis i födelsedagspresent en gång. Väldigt uppskattat!

Det var det hele. Något mer ni undrar?

0

Kommentera

Så ljuvliga buketter, älskar Dahlior! Vi planerade ju en hel del till vårt bröllop i slutet av juli förra året – när de blommade? Slutet av september! Haha, fick panikköpa blommor på blomsteraffären istället 😉

Christin

Tack snälla!!! Hahah ja säsongerna är ju luriga på det sätter 🙊 Tur att det finns så många fina sorter nästan jämt!! Kram!

Så himla bra inlägg! Ska ta fasta på alla bra tips. Blommor gör så stor skillnad i ett hem. <3

Christin

Tack wilda!! Det är ganska fridfullt att stå och pyssla med sina blommor dessutom. Bra för själen. Kram!!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.