HEJ å välkommen till Majas pysselbloggggg. På dagarna när alla andra är i skolan eller på jobbet så är jag hemma. Så har det varit i många år nu på grund av den här sjukskrivningen. Men jag är bättre. Jag har börjat byta ut timmar på youtube mot att faktiskt göra. Göra något som kanske kan bli en del av ett jobb. Prova, vad funkar. Uttryck. Material. Känsla. Ja tänkte visa lite vad jag gjort senaste veckorna. Vi börjar med en liten vas. Eller en kanna. Jag har helt enkelt klätt in en liten glasflaska i lufttorkande lera.

Yes yes, å lite knutar har ja å gjort. I modell betydligt större är jag tidigare gjort. Här har vi knut mer i storlek som prydnad än örhänge.

Har å klätt in en ljusstake och en till liten glasflaska. Men den här flaskan lämnade jag lite synlig å lite klädd. Sen har jag målat in båda två. Skulle dessutom vilja lacka dessa så de blir glansiga å fina. Lite i tyg i köket å ett ljus som smält i solen. 

Ja, det är typ det här jag gör på dagarna. När jag inte ser Greys Anatomy.

Det var det för idag.

Hoppas ni har en fin helg.
Å VIKTIGT VIKTIGT kom ihåg att rösta i morgon!!!!!!!!!!!

3

HEJ HEJ
Igår hade jag en så himla härlig kväll. Ja hämtade upp Sofia när hon slutat jobbet och vi åkte raka vägen ner till Vänern å skutberget. Vi käkade baguette med sparris å parmesanmajo. Det var mulet och regnade lite ibland men det var så varmt. Så där att vi aldrig ville åka hem.Middagen var uppäten och det klarnade upp.

Innan vi åkte hem badade jag. Och att komma upp ur vattnet på kvällen, det är mulet och det är helt varmt. Noll kallt. Fan va härligt. Kan inte tänkte mig något härligare.

Idag började jag dagen med att fota några grejer som jag hittade på loppis i måndags. Var runt på tre ställen rätt nära där jag bor. En rosa glasvas på fot och en tekanna på första stället. På ställe nummer två kom jag hem med den lilla tenn vasen. Tycker så mycket om den. Den fyrkantiga foten i svart å vitt. Så fin. Sen åkte jag till röda korset och köpte sälen och fiskflaskan. Har redan en fiskflaska i grönt glas som jag tycker om å nu fick den en kompis. Till sist köpte jag lite fler armband som ska få bli bokstavsberlocker.

Fortsatte sedan med citrus deluxe bland köpen. Grape å lemonad me citron å ingefära! Även dom i loppade köp.
Blev med andra ord en väldigt bloggig morgon.
Jag har så många fler loppade grejer här hemma, vill ni se?

 

6

9e mars

Jag är trött. Så otroligt trött. Det är lördagkväll. Jag är hemma hos mina föräldrar. Dom är på middag och jag ligger ensam i soffan. Det luktar ranchdip. Dippen är slut. Chipsen också. Jag är för trött för att hämta mer cola ur kylen. Men ikväll njuter jag lite av tröttheten. För den beror på jobb.

Jag är hemma hos mina föräldrar för att imorgon ska jag vara med på ett evenemang i stan. Idag har jag fixat och hängt broderier i lokalen. Träffat dom andra som ska va med. Jag har fått betald resa hem. Ska skicka en faktura och få ersättning. Det är ett jobb. Mitt första sen flera år tillbaka. Det är litet. Men det är. Jag ska visa broderier och ha samtal om dom på scen. Tillsammans med andra konstnärer som livnär sig på detta. En skådis, en bildkonstnär, en cirkusartist.

Jag har som vanligt en liten röst som sitter i huvudet om att det här inte är något. Att dom är på riktigt och jag på låtsas. Men den rösten får skrika hur högt den vill, jag tänker inte lyssna. För jag gör mitt första jobb och jag är så glad. Stolt. Jag är stolt över mig själv. Över att mina broderier är omtyckta. Att jag gör dom och att dom är viktiga. Det är jag stolt över. Det står Maja Delborn – textilkonstnär, i programmet. Det svider av trötthet i ögonen nu. Jag är så trött. Klockan är inte ens åtta. Jag måste sova. Men just nu känns det okej. Det får vara såhär. Jag är trött. Men jag kan också göra annat. Jag är något annat än bara min sjukdom. Jag är också kreativ. Smart. Rolig. Och jag klarar av att göra ett jobb. Något jag aldrig gjort förut. Men imorgon händer det. På scen. Framför publik.

Jag längtar.

 

19

Det är helg igen. HURRA! Inte för att mitt liv egentligen bryr sig om helg. Men men, när andra har helg har ja å det.
Igår träffade jag upp min kompis Sofia när hon slutat jobbet. Har saknat henne så mycket vekorna jag varit hemma. Vi hade inga planer mer än att det var sommarvärme och vi ville vara ute.
Första beslutet var pizza.

Vi gick sedan ner och satte oss vid älven och käkade med Sofias kompisar som ätit glass.
Men alltså kolla dessa tulpaner!!!

SÅ FINA!!!!! Jag kommer ju dessutom nu från en del av landet där det ej börjat blomma än och sen ner till det här där häggen nästan har blommat över, syrenen är i fullgång och det finns magnolia?!?

Här är hon, att jag skulle hitta en så STJÄRNA i Karlstad, vem hade kunnat ana?!

Tema blommor fortsatte och vi gick runt och luktade och luktade. Sen gick vi och drack öl på uteservering innan vi gick hem och jag sov på soffan för att sen fortsätta tema härlig helg idag. Vi åkte och kollade in en second hand, jag köpte morsdagspressent och en citronkanna. Sen raka vägen till Artisan. Vår kanske bästa plats i stan.
Käkade mackor å bulle. Drack cappuccino å lyssnade på regnet. Sen ner på stan, kolla på dyra kläder ja ej kan köpa men njuter av att kolla på.

Sen sa vi tack å hej. Vilket dygn det blev. Nu är jag så trött att jag inte orkar något annat än att ligga raklång. Trött och glad.

8

HEJ HEJ HEJ

Nu ska vi ju lära känna varandra här och snabbaste och kanske roligaste sättet för det är LISTA!

Att få svara på dessa listor är ju i sig en anledning för att börja blogga.
Jag googlade helt enkelt ”lär känna mig lista” (originellt va?) och valde en från Floras blogg. Hon är ju en av dom som jag alltid följt på internet och nu har jag dessutom en ny bästis som jag fått via hennes kompisinlägg på bloggen. Internet ändå va<3.

Men här kommer listan!

1. Hur gammal är du?
Tjugotre.

2. Hur gammal känner du dig?
Som så mycket äldre. Åren sen jag blev sjuk i utmattningen känns det som att jag åldrats 20 år samtidigt som jag känner mig så otroligt oerfaren på så många vis. Känner mig som 19 å 40 på samma gång.

3. Var bor du?
I Värmland. Utanför Karlstad. Men rätt mycket hemma i Skellefteå också. Där jag är uppvuxen.

4. Vad har du gjort i dag?
Vilat.
Försökt allt jag kan att bara vila. Börjat se Greys Anatomy igen. Käkat en ananas. Gråtit både en å två gånger. Är så skör just nu.

5. Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?
SOMMAREN.
För att det blommar i vägkanten.
För att jag bor vid havet på sommaren.
För att ute och inne blir mer samma.
För att jag fyller år.
För att jag kommer få segla.

6. Är du beroende av någonting?
Bekräftelse.

7. Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig?
Känns som att jag vräker ur mig det mesta hela tiden men här kommer tre grejer.
– Jag sover med öppna ögon
– Jag började på dans när jag var sex år och en mamma till någon i min klass anmälde alla tjejer till samma dansklass. Efter det blev dansen mitt stora intresse och identitet. Jag gick dans på gymnasiet men har inte dansat sen jag tog studenten.
– Jag är skitbra på att pochera ägg.

8. Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
På Bolga. En ö utanför Bodö i Norge där min kille jobbar just nu. Håller på att gå av pga saknad. Har som ni ser bara varit där via FaceTime ja.9. Vad är du på för humör just nu?
Räknas skör som humör?

10. Vilket är ditt favoritgodis?
ÅH, det ska va rött å surt.

11. Vilken är din favoritaffär?
Hmm, ja bestämmer här å nu att bageri räknas här. Å då är det enkelt. Artisan i Karlstad. Längtar dit. 

12. Är du morgon- eller kvällsmänniska?
Helt ärligt har jag ingen aning. När man har varit sjuk med största symtom trött så är det inte speciellt muntert varken morgon eller kväll. Men jag säger kvällen. Men då menar jag kvällen, INTE natten. Är ej en person som är vaken på nätterna nej.

13. Har du blivit sydd någon gång?
JA, lite i fingret, lite i tån å lite i bröstet.

14. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?
Mamma köpte cava för att vi skulle fira!

15. Är du blyg?
Nej, fast också ja. I de flesta sammanhang är jag trygg och noll blyg men om jag ej känner mig trygg vill ja helst stå i ett hörn pga blir så blyg.

16. Vad heter du i andra namn?
Ellen Linnea. Efter min mammas mormor och min farmor.

17. Vill du gifta dig?
JA!

7

HEJ KOMPISAR!
Var på en för mig ny second hand här om dagen.
Det fanns så mycket grejer. Framförallt pärlhalsband. Å billigt var det å. Tre halsband för tio kronor. Som fått. Jag letar alltid pärlor för att jag gör smycken av återbrukade pärlor. Så jag jublade över detta.
Sen har det nu gått ett par dagar och jag har hunnit förflytta mig 90 mil söder ut. Jag är hemma igen vilket är så härligt. Hemma hos alla mina grejer. I det här fallet, hemma hos tråden, nålen, spännen, tänger, stift.
Nu skulle här göras smycken.

Och som jag har fixat med mina pärlor. Jag tycker så mycket om det. Blir så lugn. Här har vi nummer 1 med otroliga melerade rosa pärlor med vita marmorerade stenar. Å alltihop är återbrukat.

Ett P för Pelle!

Tema beige var det här!

Och så lite bokstäver på det.

8
  • Just wanna view more of
  • DIY

Jag kommer ut på morgonen. Egentligen är jag så trött att jag knappt orkar sitta upp. Men jag måste iväg. Vill bara vara framme. Jag körde över 70 mil igår själv. Har nu sovit en natt och ska köra de kvarvarande 25 milen idag. Är stolt över att jag klarade det. Att jag kan. Att jag orkar. ville gråta igår när jag körde in i Uppsala. Det var så vackert. Träden. Blommorna. Det var otroligt. Hela vägen hade det sett ut som att jag körde runt i ett landskap i oktober. Alla lövträden var gula. Det blir väl så när dom slår ut och det sen fryser igen. Men tillslut blev det grönt.

När jag kom ut idag var det varmt och luktade hägg. Jag stannade och bara andades. Sen satte jag mig i bilen. Körde ut från stan och grät lite. Grät över hur grönt det var. Blev helt chockad av färgen. Är den alltid så här grön tänkte jag? Våren.

Blommorna. Äppelträden ser ut som vita moln. Jag tänker mycket på att jag aldrig sett det tidigare. Vi hade ett äppelträd hemma. Det måste ju ha blommat men jag såg det aldrig. Tittade aldrig. Sen sågades det ner och jag flyttade.

Det är något med den här våren. Allt är nytt. Ostadigt. Fantastiskt å läskigt.

”så blir det vår igen, det trodde jag aldrig, det tror man aldrig, att det ska bli” Emil Jensens text har ettsats sig fast. ”det blir vår igen” Ja. Det blev det. Vår igen.

Och ”jag går upp igen, det trodde jag aldrig, det tror man aldrig, att man kan” Ja, jag gick upp igen. Jag står upp igen. Jag orkar. Jag klarar.

Det blev vår och jag klev upp.

14

Dagens fika!
Vi måste prata lite om delicatobollar.
Jag älskar fika.
Hembakt fika.
Jag vill fika på bagerier eller konditorier som bakar allt själva från grunden.
Men att gå förbi hyllan med fabriksbakade bakverk alltså.
Jag vill ha allt.
Så idag åt jag delicatoboll och njöt.
MMMMM

Men jag har inte fikat hela dagen.
Jag har böjt små små plattor i silver till lämplig form.
Typ 160 stycken skulle jag gissa.
Vad jag ska ha dom till får ni se en annan dag.

Jag kom verkligen på mig själv med hur bra jag mår när jag gör sånt här.
Pysslar med pilliga grejer.
Får hålla på med händerna.
Plocka upp, böja till, lägga ner, ta en ny.
Sen sitta i timmar och bara göra det.


Om det är något jag mår bra av är det just det.
Och att äta delicatobollar förstås.

 

9
  • Just wanna view more of
  • DIY

Jag tänker mycket på konsumtion.
På att handla bra å hållbara grejer.
På att det inte alltid handlar om att sluta köpa saker utan att köpa saker på ett annat sätt.
Sluta handla massproduktion och istället handla småskaligt och lokalt.
Så därför tänkte ja ha en återkommande grej här på bloggen att tipsa om formgivare, designers, konsthantverkare som jobbar med och gör fantastiska grejer i framförallt Sverige men även en å annan dansk slinker nog in. (jag bloggar ju på en plattform baserad i Malmö å då är ju det danska i allra högsta grad lokalt.)

Jag tänkte att det första inlägget skulle handla om The Ode To. 
Ett online galleri som säljer skulptur, konst och limiterade konstprints.
Dom har funnits i ett år och jag älskar deras koncept.

Jag tänkte att vi skulle kolla närmare på tre av keramikerna som finns inne hos dom.

LISA HELLRUP 
Lisa hittade jag på instagram för väldigt länge sedan. Jag skulle säga att hon är en av mina instakompisar. Tycker så mycket om allt hon gör. HÄR finns Lisas instagram om du vill se mer. Älskar hennes stora svarta skulpturer som finns där!

FANNY OLLAS 

Jag har följt Fanny som gör dessa otroliga skulpturala vaserna ett tag och alltså jag ÄLSKAR dom. Lekfulla i otroliga färger. Står högt på önskelistan ja! HÄR finns Fanny på instagram om du vill se mer.

TOVE TENGÅ

Kände sån samhörighet när jag såg dessa för första gången för ett par veckor sedan. Jag jobbar ju med och gör knutar ja med och kände direkt ett sånt ha begär av dessa. Så otroligt fina. HÄR finns Tove på instagram om du vill se mer.

3
  • Just wanna view more of
  • Home

Det har varit en så så fin helg.
Min kille har varit hemma. Han bor just nu i Norge pga praktik och jag har varit hemma i Skellefteå sen han åkte. Nu i veckan ska jag tillbaka till Värmland för att bo där ett par veckor innan jag kommer tillbaka till Skellefteå för att bo här i sommar.
Men tillbaka till helgen.

Vi käkade middag och pratade om att vi tycker att det är rätt jobbigt hela grejen med att vi inte bor ihop. Det suger.
Sen blev det morgon och vi fortsatte käka.

Kaffe å LYXMACKA ja tack!

Kikade in vår vik där det på sommaren ligger båtar.
Den är utgrävd och mycket större nu.
Allt var beige å lerigt men jag är bara så otroligt glad att havet är tillbaka.
Is i all ära.
Men finns få grejer som jag tycker så mycket om som när isen släpper på våren.
Sen var det dags för dop! 
Det var så fint. Min killes systerson Folke skulle få sitt namn och han är den finaste lilla personen jag träffat.

Jag hade ett av vinterns secondhandköp.
En sjukt snygg, dock så opraktiskt pga P O L Y E S T E R.
Men men. Fin är den.
Vi käkade smörgåstårta och prinsesstårta.
Tog familjefoton och klättrade klättervägg.

Sen åkte vi hem till min svärfar och käkade middag.
Å nu har min kille åkt mot Norge igen.
Så jävla tråkigt.
Är liksom det mest beskrivande ordet i det här med distansen. Det är så otroligt tråkigt att inte ses. Jag vill vara med honom för att allt är så mycket roligare då.
Men men.
Om ett par månader bor vi ihop igen å jag längtar så OTROLIGT mycket!

Vad har ni gjort i helgen?

10