Gotland alltså, nedrans vilken fin ö. Mitt just upplevda, tredje besök på ön var som tidigare, full pott.

En tidig, väääldigt tidig fredagsmorgon lämnade jag & mina 2 systrar samt 4 barn mamma & pappa i Helsingborg där vi övernattade för att sedan åka vidare mot metropolen Oskarshamn och 3 timmar senare Gotland. Vi anlände på soliga Gotland kring lunchtid för fortsatt umgänge med släkten och fira vår käre kusins 50-årsdag i dagarna 3.

Vårt första stopp blev det omtyckta LEVA Kungslador, ett stenkast söder om Visby. Ett härligt place innefattande stenugnsbageri, restaurang, gårdsbutik & fin trädgård. Här möttes vi upp och åt diverse nybakat gott från deras bageri. Jag kunde inte motstå gårdens saffranskaka med fluffig grädde, vansinnigt dyr men riktigt god;)

Ett inspirerande besök med bjud på vackra bordsdukningar & föremål i somrigaste miljö. Gårdsbutiken, i ett gammalt stenstall sålde gårdens egna marmelader, snygga böcker, skålar, vaser, korgar mm. Det mesta hade jättegärna fått följa med mig hem…

Mätta och belåtna åkte vi in i Visby för att visa barnen denna charmiga stad fyllt med rosor, smala gränder, den historiska ringmuren, den gröna/sköna botaniska trädgården och mycket mer. Jag blev en stor smula nostalgisk, då jag senast var på Gotland var sommaren 2004 på uppdrag, jag och en kompis, fick i uppgift att smaka oss igenom öns 20 bästa krogar, drömsommarjobbet som jag gärna om. Mycket av det jag då fick smaka, för mer än 15 år sedan, har jag sparat i min smak-bank som klart positiva upplevelser.

Vi åt glass i stora lass, besökte loppis i den absolut minsta innergården jag någonsin sett. Vi köpte där en stor påse Kappla-stavar till ett av barnen i namnsdagspresent, för ynka 15 kronor, vilket visade sig vara ett uppskattat köp & gav mycket skoj under resan. Stadens utsiktsplats tog vi oss till med griniga barn i den gassande solen, men det var det väl värt.

Ett Gotlandsbesök innebär helst en kväll på Hablingbo Crèperie en bit söderut på ön. Goda Crèpes med såväl söta som salta toppings. Jag njöt min varma crèpe med smörstekt färsk spenat, pesto, tomat och krämig chèvre! Lyckat val! Barnen dansade runt i det fria och bortom träden skymtes gårdens tält för diverse teaterföreställningar under sommaren.

Här spanade jag in Åsa Lindströms underbara muggar, Åsa som tillsammans med sin man driver Crèperiet vid sidan om. Helt klart omöjligt att välja ut en favoritkopp i denna mönsterglada samling.

Stockrosor, stockrosor, stockrosor!

Helgen erbjöd 2 oförglömliga morgonpromenader i sol & vindstilla väder på de små grusvägarna följt av uppfriskande salta bad, vid de delvis blommande strandkanterna.

Hade gärna besökt vart och ett av alla de Loppis-skyltar vi körde förbi på landsvägarna, men det får bli nästa gång. Nu stannade vi på en loppis omgivna av ståtliga höns, charmig cafévagn, svajande hängmattor, sandlåda för barnen och lockande stilleben av säljbara ting.

Lördagens kalas-lunch bestod av helstekt lokalt lamm, mmmmmm. Jag hade stora förväntningar, lammälskare som jag är. Det serverades direkt från kolgrillen härligt kryddigt, örtigt och saftigt i sällskap med en fransk potatissallad och annat småplock. Efter lammet samlades alla barn som pyntade tårtorna och sjöng de finaste av födelsedagsesånger till jubilaren.

Tiden räckte till för mycket av det vi önskade få uppleva, en hel del lyckades vi inte hinna till, snopet såklart men en riktigt bra anledning att återkomma hit snart igen, hoppas det inte dröjer 15 år till nästa gång. Det som stod överst på min önskelista att hinna med, men som redan stängt för säsongen var besöket hos duon mor&dotter Anna & Fanny Bergenströms loppmarknad 

En drömmig pärla för den matroade loppisälskaren, i lilla lilla Vallstena 30 minuter öster om Visby. Next time, som sagt!

Augustikramar Louise

6

Såå mysigt att vakna med regnsmatter på rutan, det har inte hänt alltför många gånger under denna sommarsemester, lyckligtvis! Åter hemma i Skåne och mitt egna kök, alltid en skön känsla att kunna röja runt bland sina pinaler med små burkar, skålar och fat, precis hur som helst. Häromdagen köpte jag ett rejält gäng med nektariner och persikor på torget, fy tusan såå goda de är nu, riktigt saftiga och goda med sin milda, härliga smak.

Vi blev sugna på scones till senfrukost och tyckte det vore lite gott att ”smaksätta” med just nektariner och valnötter, och det blev himla bra. Det jag gillar med scones är att de kan varieras i all oändlighet med toppings, frukt och bär, och sättet att baka ut dem på kan oxå varieras, i eller utan form, små eller större. Och sen, jäsbröd i all ära men med dessa små godingar tar det inte många minuter från första tanke till färdiga på plåten;) HURRA!

MINISCONES MED NEKTARINER & VALNÖTTER
16 miniscones
3 dl dinkelvetemjöl, siktat
1 dl grovmalt rågmjöl
1 dl valnötter, grovhackade
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 gram smör, kylskåpskallt
3 dl filmjölk
1 nektarin, skuren i bitar
Topping
1/2-1 dl solrosfrön
råsocker
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta fram en skål och mät upp dinkelvetemjöl, rågmjöl, valnötter, salt och bakpulver.
Klicka ner smöret och nyp in det i mjölblandningen, tillsätt filmjölken och rör om snabbt till en smet och vänd ner nektarinbitarna.
Klicka ut 4 lika stora degar på ett bakplåtspapper, tryck till dem till cirklar och skär med kniv så att var kaka blir 4 bitar.
Strö över solrosfrön, lite råsocker och sist lite flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter tills de känns genomgräddade och har fått fin färg.
Låt svalna på galler under bakduk.
Servera scones ljumma och varma, just nybakade! Tillbehören är ju oxå en viktig del i det hela, och ger det lilla extra till det nybakade. Urgott idag blev limecurd, lättvispad crème fraiche, jordgubbssylt, egen krusbärssylt med smak av kanel och långlagrade biten ost, och till det en nybrygd kanna med te, min sommarfavorit ”Fanny” från halländska Slöinge Kafferosteri, ett grönt fräscht te med intensiv citrussmak tack vare citrusskalen i blandningen och dess naturliga citrusarom, Lovely helt enkelt!
Nu skall väskan packas om för en långweekend på Gotland!
Kram kram Louise
6

Sommarledighetslunken fortsätter och jösses vilket njut det är. De magiska soldagarna avlöser varandra och varvas med någon enstaka svalare dag på ett alldeles ypperligt sätt. Vindstilla morgnar & kvällar är lyxvara för oss här i södern och nu helt fenomenala, vill aldrig någonsin stänga dörren för kvällen/natten & först framåt 22-tiden får en liten tunn kofta sättas på, lagom till utomhuste & dessert.

Halland & Skåne som jag åker mellan bjussar på finfina stränder med ljuva bad, mysiga och personliga caféer med drömgoda glassar och bakelser. Bland alla bestyr och fix fångar vi sköna stunder för umgänge med vänner och familjen så mycket det bara går.

Lite pics från senaste dagarna..

En kväll var sommar försöker jag samla mina kära tjejkompisar från gymnasietiden till en härlig middag. I år var vi 9 stycken, bra uppslutning ändå.. och det blev lika glatt, pratsamt, energigivande & lustfyllt som jag hoppats på.

Min sköna gröna sojabönsröra gillades, igen, såå användbar röra, passar till det mesta och denna gång till knäckisar som tilltugg. Grovmixa frysta/tinade sojabönor, vänd ner grovriven parmesan, rör ner olivolja, finhackad vitlök och salt och peppar! Yummie! Utmärkt till kylt bubbel…

Vidare på menyn som jag serverade på punchverandan var:

rostad spetskål med brynt varmt smör och sesamfrö

-rödbetsstubbar med basilikaolja, toppat med finklippt krasse

-mangold&getost tarteletter

-pepparrotscrèmefraiche

-sallad på matvete, surdegskrutonger, persika, hyvlad fänkål, olivolja

-cantaloupemelon med parmaskinka, pumpakärnor

-grönsallad

-jordgubbar

diverse gröna stora oliver, krämiga ostar, hemmavridna baguetter

Till dessert blev det en ruta björnbär&hallonkaka, en slice kladdig chokladtarte med flingsalt & en generös skopa gammeldags vaniljglass!

Helt enkelt, en strålande tjejkväll som jag kommer bära med mig som en av sommarens höjdpunkter.

Två dagar i förra veckan fick jag ta en liten paus från semesterfirandet vid halländska strandkanten för att åka hem till Skåne och arbeta med fotografering av blivande kokboken, kommer bli såå himla fin känns det som. Tacksam årstid nu för inläggningar, svenska bär & snygga närodlade grönsaker så det var temat för dessa fotodagar med härliga fotografen Tine.

Väl hemma passade jag på att ta mina sedvanliga morgon-joggingturer längs de vidsträckta odlade fälten, som nu på ena sidan är knastertorr vete, redo för skörd, any minute ser det ut som, och på andra sidan spåret hålls det på att vattna nysatt ruccola och spenat. Fiint med livet på landet!

Så fort tillfälle ges så stannar jag till på schyssta caféer, försöker hålla mig ajour med utbudet runtomkring. En klar favorit i utkanten av Ängelholm på Hedentorps Plantskola är Mamsellen & Matverkstan, vällagat och välbakat där det som bjuds dekoreras på finaste sätt med ätbara blommor och färska bär. Hasselnötskakan med lavendel och vitchoklad var en fullträff och kombuchan ”Beerbucha” likaså, gjord på humle från ett litet bryggeri på intilliggande Bjärehalvön.

Ett annat drömmigt stopp vid vägen är Café Lillaro som ligger vid en salladsåker inte långt från Storahults Strand. Ett superpoppis ställe så då vi kom dit var det väldigt utplockat på menyn men himla gott det som fanns kvar- ljummen kardemummabulle, hemgjord flädersaft och svalkande glass gjort på brynt smör, lite knäckig och nötig i sin smak, toppad med frasigt marängsmul och söta jordgubbsklyftor. TipTop!

På återseende!

Kram Louise

7

Soppor, associationer till kyla och vinter, så där underbart värmande gott, men kan vara lika svalkande, uppiggande och friskt som nu i sommartid. Mixad, slät & elegant eller mer rustik med grövre bitar i, härligt med variationen som den kan ge.

Den här gyllene orangea morotsoppan, med sting av mynta och spiskummin passade utmärkt ikväll när vinden nu susar ruggigt om husknuten. Vi var något kalla inombords efter härligt kvällsdopp så extra gott med rykande varmt. Soppan känns snäll mot magen och mättar fint med ett läckert surdegsbröd därtill. Fin i sitt lilla genomskinliga glas, en ärvd kaffekopp eller en klassisk, större sopptallrik.

Len morotsoppa med mynta, spiskummin & rostade cashewnötter

ca 1,2 liter soppa

2 msk olivolja

1 gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade

ca 800 gram morötter, skalade och skuren i mindre bitar

8 1/2 dl vatten

6 msk god grönsaksbuljong

salt/peppar

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk spiskummin

Tillbehör

färsk mynta, finhackad

cashewnötter, grovhackade

GÖR SÅ HÄR

Ta fram en kastrull och fräs lök och vitlök i olivolja några minuter.

Lägg i morötterna, häll på vattnet och grönsaksbuljongen.

Låt småkoka under lock i ca 20 minuter tills morötterna mjuknar.

Mixa soppan slät med stavmixer och späd eventuellt med lite vatten till önskad lösare konsistens.

Smaka av med salt/peppar, äppelcidervinäger och spiskummin. Soppan skall ha lite sting så var generös med sältan, syran från vinägern och kryddig spiskummin.

Vid servering:

Soppan serveras lika fördelaktigt kylskåpssval som rykande varm. Toppa med färsk mynta och cashewnötter och ett läckert dagsfärsk surdegsbröd.

Ett användbart sopprecept helt enkelt, passar i varierande sammanhang, alltifrån en vardaglig onsdagssoppa (barnen tokgillar den) som till förrätt till en mer festligare middag med mer avancerad topping om man så vill.

Såå lyckat var det, vi bjöd på denna soppa, på stående fot, vid vår lille Carls dop, en strålande oktoberdagförra hösten, väldigt trevligt att få i sin hand i sällskap med lite annat smått & gott plock från fat. Än kan jag höra från våra dopgäster som minns just soppan sååå god.

Må så gott i semesterlunken!

Kram Louise

 

5

Kullabygden, den charmiga kustnära trakten kring Höganäs, Lerhamn, Mölle & Arild med omnejd, ett landskap som erbjuder en skön mix av hav, skog, odlingsbar mark, strand & klippor. Caféer, restauranger, keramikverkstäder och otaliga mysiga små ”kryp in” som allmänheten kan få ta del av.

Om sommaren blomstrar denna bygd i dubbel bemärkelse, häromveckan gick barnen på tennisskola i Viken och vi passade på att se oss om runtomkring med sinnena på sin spets. Vi åt gott & handlade traktens odlade frukt och grönsaker på diverse ställen. Vädergudarna var inte lika generösa med sol och värme förra veckan såsom denna, men emellanåt kikade solen fram och värmde oss välkommet.

Ett besök på Möllekrukmakeri är snudd på obligatoriskt om sommaren. Här prunkar rosor i trädgården och små stilleben av Lisa´s keramik är inbjudande. Turister såväl som bybor samsas om bordsplatserna utomhus och inne i växthuset där vinrankorna hänger i klasar och ljudnivån hög. Här kan man dricka en god öl, även kaka & kaffe eller sillamacka & köttbullar som vi gjorde. Annat står på menyn och vissa kvällar serveras pizzor, väldigt goda sådana, provar gärna en kväll i sommar.

Längs bilvägen, ett stenkast från Krapperup slott fick jag tips av min barndomskompis Lotta, att stanna där skylten pekar mot Kryddiga Perenn, som jag inte tidigare hört talas om. Blev alldeles tokförtjust då jag parkerade bilen och möttes av Hugo med de allra ”grönaste” fingrarna, som driver odlingen sedan lång tid. Stämningsfullt x 100  och inventarier från en äldre handelsträdgård. Har nog aldrig sett så prunkande örter, basilikan var gigantisk och såå god. Här shoppade jag loss på just färska örter och pelargoner, väl värt ett besök för att inhandla sommarens ätbara örter samt blommor, gurka etc. Yoga om vissa sommarkvällar erbjuds oxå här!

Dessa 2 gigantiska basilikor fick följa med mig hem, här skall det frossas!

Ett säkert kort för oss matintresserade är alltid Höganäs Saluhall. Vackert presenterat med mycket ekologiskt och närodlat och lockande utbud av färska råvaror. Botaniserar gärna i grönsaksdisken efter diverse grönt&skönt. Restaurangen på ovanvåningen gillar jag oxå skarpt!

Nykokta kronärtskockor med vispat brynt smör, citronskiva och havssalt! Mums, svårslaget till sommarförrätt…

Det kändes som att vi prickade in sommarens stormigaste dag då vi besökte Mölle Hamn, ute på havet blåste det stora vågor och hamnens turister såg något tilltufsade ut och inte en endaste båt vågade lämna hamnen. Uteserveringarna ekade tomma men inne på Brandstationen var det härligt stilla och skönt. Vi tog en kopp te och åt en smarrig kanelbulle med pärlsocker på.

Svenska,saftiga, smakrika, ljumma tomater är en av mina efterlängtade sommarfavoriter. Användningsområdena är oändliga och spännande att Vikentomater har ett sådant kolossalt utbud av obesprutade tomater, över hundra olika sorter, i alla dess former, färger, storlekar och smaker. Här fick barnen plocka ihop en ”godispåse” att botanisera i. Här finns mycket mer än tomater att kika runt bland och de har ett digert eventprogram med bl a kunniga kockar som gästspelar på deras scen i växthuset.

Inte många meter från Vikentomater ligger Larsviken, en lanthandel i utkanten av Viken där diverse lokala grönsaker säljs & potatisen är deras främsta passion. Gården har ett eget chipseri och försäljning av sättpotatis i gårdsbutiken. Vi köpte med oss gårdens chips, färsk vitlök & fänkål.

Efter de här utvalda stoppen längs vägen blev jag såå inspirerad och ”berusad” av det fina bemötandet jag fick  av dedikerade driftiga personer som driver sina business med största livsglädje.

Dessa ”spots” är ett axplock av så mycket mer som finns att besöka! Kullabygden är verkligen värt flera dagars vistelse…

Kram Louise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Såå himla bra det där att man kan hjälpas åt att hålla lite koll på varandras hus eller lägenhet när grannarna åker på semester. Barnen tycker det är lite spännande att få följa med, låsa upp nyckeln, larma av, mata fiskarna och se så allt är i sin ordning och gå en liten tur med vattenkannan. Som tack för att vi gör så just nu fick vi lov att skörda av lite godsaker från trädgårdslandet, hur lyxigt som helst; finfin rabarber, solljumma gurkor från miniväxthuset, söta/mogna tomater, smultron & jordgubbar och härliga basilika & timjankvistar.

Min söta lilla rabarbertjej!

Vi avrundade vår Danmarksvistelse i helgen med ett bageribesök, som sig bör. Jag köpte en längd danskt gottigt wienerbröd till pappa och ett saftigt surdegsbröd med hem.

Den läckra skördekorgen vi fick med oss från grannen resulterade i suget efter en läcker lunchtoast, rackarns enkel att slänga ihop, och såå god att jag absolut skall bjuda över ngn i sommar på just denna lilla färgexploxion till smörgås.

ReceptInspiration till Toast:

Skär upp ditt goda surdegsbröd i lagom tjocka skivor och lägg på tallrik. Bred på generöst med cream cheese, ända ut i kanterna. Hyvla gurka & äpple tunt och lägg på, ös på med smultron, klyftade småtomater & jordgubbar, tunt skivat äpple & rödlök och färsk timjan/basilika. Avrunda med att strö rostade pumpakärnor över och ringla vit balsamico samt olivolja över. Och viktigt, sist men inte minst nymortlad svartpeppar och havssalt smaksatt med citrus, såå fräscht. Nog egentligen tänkt till grillad fisk, men passar utmärkt även till en Vego-toast som den här.

Gott, vackert och snabbt att fixa ihop, utmärkt för hungriga sommarsemesterfirare utan ugn och spis!

INOM KORT- Delar jag gärna med mig av vår föregående vindfriska semestervecka i & kring Kullabygden, håll utkik!

Må så gott!
Kram Louise

 

7

Wow, alltså! Sedan barnsben har sommarlovet många gånger om, bjussat på jordgubbsplock – i vått & torrt!
Har många våta minnen från jordgubbsåkern som liten & mitt första sommarjobb tror jag minsann var ett ”jordgubbsplockarjobb” hos den lokala bonden. Puhpuh, jag minns att det var svårtjänade kronor och väldigt tidiga morgnar, och inte precis det allra roligaste…

Annat var det häromdagen då vi besökte Torlarps Gård i Strövelstorp mittemellan Ängelholm och Helsingborg. Jisses vilka otroliga mängder, söta, riktigt smaskiga jordgubbar vi plockade. Det var som att släppa kusinerna på grönbete, såå flitiga på både att äta och plocka;) På 20 minuter var 15 liter jordgubbar samlade i vår pappkartong. Himla bra sommarlovssysselsättning för barn, i alla åldrar, många gånger om!

Denna laddning jordgubbar har fått gå åt att ge bort i  ”gåbortpresent”, att toppa nyrostade morgonsmörgåsen  med skivade jordgubbar och cream cheese uppå, till en massa pannkakor samt till en laddning jordgubbsscones. Nästa omgång får bli till sylt, saft, chutney och till att styckfrysa till vinters smoothies & bak.

Det är något visst med jordgubbssmaken – SOMMAR- och så dekorativt när det röda lyser till, inte minst då jordgubbarna bakats i ugn och i och med det får ett ”gräddat” lite gojsigt utseende.

Helt enkelt- spana in traktens jordgubbs-självplock och åk dit och plocka, ät och ha skoj!
Efter en skånsk torsdag med störtskurar och grå himmel längtar jag hejdlöst till morgondagens utlovade solsken!

Sommarkram,

Louise

4

Semestertider som nu, ett alldeles gyllene tillfälle att sätta långsamma jäsdegar och baka smarriga bröd & bullar eller scones, småkakor och muffins utan jästid. Att få bli hembjuden till en god vän och det bjuds på nybakat eller att få bjuda på en alldeles nybakad skördekaka eller fortfarande ugnsvarm kanel&kardemummaknut uppskattas A L L T I D, och smakupplevelsen i kombination med doften från köket av nybakat blir en fullträff helt enkelt.

Avigsidan, hmmmm jag kan verkligen förstå att många tycker att just jäsdegar är kladdiga och besvärliga och kanske drar sig för just den sortens degar, men faktum är att när man lärt känna hur det snabbt det diskas undan (med iskallt vatten) så är resultatet väl värt allt ”besvär”.

Små mini-jordgubbsbullar, utsökt goda som de är med pärlsocker på, funkar fint även med en klick salt smör och en lagrad bit ost.

Klassikern kanel&kardemummaknutar, inte ett barnkalas i sommartid utan en plåt med dessa godingar.

1 deg-3 sorters bullar
DEG ( Totalt 60 bullar (20 av vardera sort)
75 g jäst deg
225 g smör
7 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk salt
3 1/2 tsk stötta kardemummakärnor
18-19 dl vetemjöl
KANEL/KARDEMUMMAKNUTAR
1 dl strösocker
100 gram smör, kallt
generöst med kanel/kardemumma
SYLTSNURROR
1 dl valfri bärsylt
blå vallmofrö
rårörsocker
MINI JORDGUBBSBULLAR
4-5 jordgubbar, skurna i mindre klyftor
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Blanda tills jästen har löst sig och tillsätt då resten av mjölkblandningen.

Blanda i strösocker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta in mjölet i degen, som ska vara ganska kladdig, och låt jäsa övertäckt i bunken i ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 3 delar. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl.

Sätt ugnen på 225 grader varmluftsugn.

KANEL/KARDEMUMMAKNUTAR

Kavla ut degen till måtten 25 x 50 cm.

Hyvla kylskåpskallt smör med osthyvel och fördela på degen, strö sedan på socker, kardemumma och kanel.

Vik över halva degen så att den blir hälften så bred och skär i  remsor. Snurra var remsa till en knut. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 25 min.

Grädda i ugnen ca 13-15 minuter tills knytena fått fin färg och känns genomgräddade men fortfarande mjuka. Låt svalna på galler under bakduk.

SYLTSNURROR

Kavla ut degen till måtten 25 x 50 cm och bred ut sylt över hela degen. Rulla ihop degen som en klassisk ”kanelbulle-rulle”. Skär i 20 bitar, lägg på ett bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 20-25 minuter.

Pensla bullarna med ägg och strö på blå vallmofrö och lite rårörsocker. Grädda i ugnen ca 13-15 minuter tills knytena fått fin färg och känns genomgräddade men fortfarande mjuka. Låt svalna på galler under bakduk.

MINI JORDGUBBSBULLAR

Dela degen i 20 lika stora bitar. Rulla till minibullar och lägg i små muffinsformar, som gärna ställs i muffinsplåtform. Tryck ner en liten ”klyfta” jordgubbe ordentligt i vardera bulle. Låt jäsa i 25 minuter. Tryck ner jordgubbarna på nytt.

Pensla bullarna med ägg och strö pärlsocker på dem. Grädda i ugnen ca 13-15 minuter tills bullarna fått fin färg och mjuka fast genomgräddade. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Vårt lilla bullbak denna gång var till Olivias efterlängtade sommarlovskalas för sina 12 flickkompisar i klassen med föräldrar och syskon. En mysig bjudidé som vi pratade om och bokade in under försommaren. Det var såå uppskattat och barnen var så förväntansfulla, tacksamma och gulliga, så det kommer bli en tradition så länge jag som mamma får lov… Ett trevligt tillfälle att knyta närmare kontakt med föräldrarna i klassen utanför skolan brusiga korridor.

Dessa ljuva rosentider, en tacksam tid för trädgårdskalas!

KRAM KRAM

Louise

7

När termometern som idag visar över +25 grader och strålande solsken från en klarblå himmel då är längtan efter parasoll, espadrillos, krispiga sallader, kyld vattenmelon, svenska tomater och isvatten med mynta & citronmeliss klart efterlängtat. Det bästa är ju att dessa färgklickar till måltider kan varieras i all oändlighet efter vad skafferi/kylskåp och torghandeln har att erbjuda just för dagen.

Jag gillar den här grundidén, minst en råvara från var och en av nedan kategori kan bli en riktigt vacker & matig sommarsallad:

-variation av gröna blad (mâché, rucola, färsk spenat….) vid behov av att dela salladsbladen, bryt dem med händerna mycket godare än att skära sallad med kniv.

-ngn av följande: linser, bönor, quinoa, sötpotatis, potatis, rotfrukter, bulgur..kokt el rostat!

-blandade grönsaker av olika färg och form- skär gärna grönsakerna lite oväntat, lite tvärtemot. Mandolin är grymt för tunna skivor!

-frukt&bär

-ost (halloumi, feta, getost)

-var generös med färska örter

-nöt/frön (grovhackade valnötter, pekannötter, cashewnötter, pistagenötter, pumpafrö..)

-sås/dressing (om fantasin tryter, olivolja & vit balsamico ringlat över är alltid succé)

-gärna ätbara blommor

-gärna ngt pickat(fänkål, zuccini, rödbeta)

-flingsalt/svartpeppar

-gärna ett gott brytbröd därtill

Har sedan länge gillat mönstrade dukar, storblommigt, småprickigt, regnsbågsrandigt, modernt och mer ”old school” men nu har jag blivit helt tokig i ”dukade” bord så häromdagen gjordes en djupdykning i linneskåpet och där fanns en och annan ”fining” som skall få pryda trädgårdsdukningarna till sommaren. Blev himla glad för denna upptäckt, tänk så mycket man har liggandes i skåpen…

Dagens fräscha sallad kan varmt rekommenderas:

svart quinoa

gula tomater i klyftor

hyvlad gurka på längden

delade rädisor

tunna morotsslantar

frisée&rosésallad

jordgubbar&blåbär

mozzarella

vattenmelon

grovhackade pistagenötter

Dressing – olivolja/vit balsamico

Kram i solen,

Louise

 

 

4

Tänk, nu var det så äntligen dax efter en lååång paus, att med nya friska tag åter börja blogga, riktigt skoj skall det bli. Välkomna hit! Jag heter Louise Bondebjer, bor utanför Malmö och är en matglad frukost-älskande skåning och mamma till 4 barn, Oscar 10 år, Eric 9 år, Olivia 6 år och vår minsting Carl, nyligen fyllda 1 år. Gift med en stilig Lars sedan ett decennium sisådär;)

Jag har sedan barnsben, oftast möjligast, velat stå vid grytorna och titta på, tagit alla chanser genom åren att bjuda till middagar och bjudningar, arbetat på diverse restauranger & caféer som knipit tag i mig och hållit mig kvar i ”Matvärlden”, vilket vidare lett till studier & arbete i branschen. Såå glad för det. Är sedan några år frilansandes matkreatör/stylist och njuter alldeles makalöst mycket av att ha hemmakontor vid köksbordet som emellanåt byts ut mot diverse studios och locations. DEN friheten, som detta innebär, ovärdelig. I skrivande stund arbetar jag med kokbok nr 2 som lanseras i början av 2020, tacksam att få uppleva en kokbokslansering på nytt.

Ser mycket framemot att just här få bjuda er på en variation kring ”Mat & Måltid”. De olika stegen kring detta enastående ämne är fantastiskt kul; alltifrån att planera, att skapa, att laga, att njuta av i fint sällskap och till och med efterarbetet kring Måltiden kan i de flesta fall vara energigivande och tillfredställande på sitt sätt.  Ger er även gärna tips på handplockade schyssta matiga och besöksvärda ”HotSpots” som jag besöker med 1,2,3 eller 4 barn i sällskap, en väninna, kära mamma, faster eller syster.

Här kommer ges inspiration kring vardagliga stunder med guldkant, såsom recept på en mysig namnsdagskaka, en färgsprakande sommarsallad, en rykande het Currysoppa eller en hemgjord inbakad vegoCalzone.

Matlagning skall inte vara komplicerat för det har jag inte riktigt tid med, men det skall vara GOTT, välgörande & se inbjudande ut!

Hoppas ni tycker det här skall bli lika roligt som jag. Lämna gärna en liten kommentar någon gång så blir jag alldeles extra glad, dyker önskemål eller tankar upp hos er om ngt MAT-igt för mig att skriva om, lova hojta till.

Välkommen kära DU!

Just de, det går utmärkt att följa mig på Instagram; louisebylisapalandet
Kram Louise

 

 

11