Kullabygden, den charmiga kustnära trakten kring Höganäs, Lerhamn, Mölle & Arild med omnejd, ett landskap som erbjuder en skön mix av hav, skog, odlingsbar mark, strand & klippor. Caféer, restauranger, keramikverkstäder och otaliga mysiga små ”kryp in” som allmänheten kan få ta del av.

Om sommaren blomstrar denna bygd i dubbel bemärkelse, häromveckan gick barnen på tennisskola i Viken och vi passade på att se oss om runtomkring med sinnena på sin spets. Vi åt gott & handlade traktens odlade frukt och grönsaker på diverse ställen. Vädergudarna var inte lika generösa med sol och värme förra veckan såsom denna, men emellanåt kikade solen fram och värmde oss välkommet.

Ett besök på Möllekrukmakeri är snudd på obligatoriskt om sommaren. Här prunkar rosor i trädgården och små stilleben av Lisa´s keramik är inbjudande. Turister såväl som bybor samsas om bordsplatserna utomhus och inne i växthuset där vinrankorna hänger i klasar och ljudnivån hög. Här kan man dricka en god öl, även kaka & kaffe eller sillamacka & köttbullar som vi gjorde. Annat står på menyn och vissa kvällar serveras pizzor, väldigt goda sådana, provar gärna en kväll i sommar.

Längs bilvägen, ett stenkast från Krapperup slott fick jag tips av min barndomskompis Lotta, att stanna där skylten pekar mot Kryddiga Perenn, som jag inte tidigare hört talas om. Blev alldeles tokförtjust då jag parkerade bilen och möttes av Hugo med de allra ”grönaste” fingrarna, som driver odlingen sedan lång tid. Stämningsfullt x 100  och inventarier från en äldre handelsträdgård. Har nog aldrig sett så prunkande örter, basilikan var gigantisk och såå god. Här shoppade jag loss på just färska örter och pelargoner, väl värt ett besök för att inhandla sommarens ätbara örter samt blommor, gurka etc. Yoga om vissa sommarkvällar erbjuds oxå här!

Dessa 2 gigantiska basilikor fick följa med mig hem, här skall det frossas!

Ett säkert kort för oss matintresserade är alltid Höganäs Saluhall. Vackert presenterat med mycket ekologiskt och närodlat och lockande utbud av färska råvaror. Botaniserar gärna i grönsaksdisken efter diverse grönt&skönt. Restaurangen på ovanvåningen gillar jag oxå skarpt!

Nykokta kronärtskockor med vispat brynt smör, citronskiva och havssalt! Mums, svårslaget till sommarförrätt…

Det kändes som att vi prickade in sommarens stormigaste dag då vi besökte Mölle Hamn, ute på havet blåste det stora vågor och hamnens turister såg något tilltufsade ut och inte en endaste båt vågade lämna hamnen. Uteserveringarna ekade tomma men inne på Brandstationen var det härligt stilla och skönt. Vi tog en kopp te och åt en smarrig kanelbulle med pärlsocker på.

Svenska,saftiga, smakrika, ljumma tomater är en av mina efterlängtade sommarfavoriter. Användningsområdena är oändliga och spännande att Vikentomater har ett sådant kolossalt utbud av obesprutade tomater, över hundra olika sorter, i alla dess former, färger, storlekar och smaker. Här fick barnen plocka ihop en ”godispåse” att botanisera i. Här finns mycket mer än tomater att kika runt bland och de har ett digert eventprogram med bl a kunniga kockar som gästspelar på deras scen i växthuset.

Inte många meter från Vikentomater ligger Larsviken, en lanthandel i utkanten av Viken där diverse lokala grönsaker säljs & potatisen är deras främsta passion. Gården har ett eget chipseri och försäljning av sättpotatis i gårdsbutiken. Vi köpte med oss gårdens chips, färsk vitlök & fänkål.

Efter de här utvalda stoppen längs vägen blev jag såå inspirerad och ”berusad” av det fina bemötandet jag fick  av dedikerade driftiga personer som driver sina business med största livsglädje.

Dessa ”spots” är ett axplock av så mycket mer som finns att besöka! Kullabygden är verkligen värt flera dagars vistelse…

Kram Louise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Såå himla bra det där att man kan hjälpas åt att hålla lite koll på varandras hus eller lägenhet när grannarna åker på semester. Barnen tycker det är lite spännande att få följa med, låsa upp nyckeln, larma av, mata fiskarna och se så allt är i sin ordning och gå en liten tur med vattenkannan. Som tack för att vi gör så just nu fick vi lov att skörda av lite godsaker från trädgårdslandet, hur lyxigt som helst; finfin rabarber, solljumma gurkor från miniväxthuset, söta/mogna tomater, smultron & jordgubbar och härliga basilika & timjankvistar.

Min söta lilla rabarbertjej!

Vi avrundade vår Danmarksvistelse i helgen med ett bageribesök, som sig bör. Jag köpte en längd danskt gottigt wienerbröd till pappa och ett saftigt surdegsbröd med hem.

Den läckra skördekorgen vi fick med oss från grannen resulterade i suget efter en läcker lunchtoast, rackarns enkel att slänga ihop, och såå god att jag absolut skall bjuda över ngn i sommar på just denna lilla färgexploxion till smörgås.

ReceptInspiration till Toast:

Skär upp ditt goda surdegsbröd i lagom tjocka skivor och lägg på tallrik. Bred på generöst med cream cheese, ända ut i kanterna. Hyvla gurka & äpple tunt och lägg på, ös på med smultron, klyftade småtomater & jordgubbar, tunt skivat äpple & rödlök och färsk timjan/basilika. Avrunda med att strö rostade pumpakärnor över och ringla vit balsamico samt olivolja över. Och viktigt, sist men inte minst nymortlad svartpeppar och havssalt smaksatt med citrus, såå fräscht. Nog egentligen tänkt till grillad fisk, men passar utmärkt även till en Vego-toast som den här.

Gott, vackert och snabbt att fixa ihop, utmärkt för hungriga sommarsemesterfirare utan ugn och spis!

INOM KORT- Delar jag gärna med mig av vår föregående vindfriska semestervecka i & kring Kullabygden, håll utkik!

Må så gott!
Kram Louise

 

7

Wow, alltså! Sedan barnsben har sommarlovet många gånger om, bjussat på jordgubbsplock – i vått & torrt!
Har många våta minnen från jordgubbsåkern som liten & mitt första sommarjobb tror jag minsann var ett ”jordgubbsplockarjobb” hos den lokala bonden. Puhpuh, jag minns att det var svårtjänade kronor och väldigt tidiga morgnar, och inte precis det allra roligaste…

Annat var det häromdagen då vi besökte Torlarps Gård i Strövelstorp mittemellan Ängelholm och Helsingborg. Jisses vilka otroliga mängder, söta, riktigt smaskiga jordgubbar vi plockade. Det var som att släppa kusinerna på grönbete, såå flitiga på både att äta och plocka;) På 20 minuter var 15 liter jordgubbar samlade i vår pappkartong. Himla bra sommarlovssysselsättning för barn, i alla åldrar, många gånger om!

Denna laddning jordgubbar har fått gå åt att ge bort i  ”gåbortpresent”, att toppa nyrostade morgonsmörgåsen  med skivade jordgubbar och cream cheese uppå, till en massa pannkakor samt till en laddning jordgubbsscones. Nästa omgång får bli till sylt, saft, chutney och till att styckfrysa till vinters smoothies & bak.

Det är något visst med jordgubbssmaken – SOMMAR- och så dekorativt när det röda lyser till, inte minst då jordgubbarna bakats i ugn och i och med det får ett ”gräddat” lite gojsigt utseende.

Helt enkelt- spana in traktens jordgubbs-självplock och åk dit och plocka, ät och ha skoj!
Efter en skånsk torsdag med störtskurar och grå himmel längtar jag hejdlöst till morgondagens utlovade solsken!

Sommarkram,

Louise

4

Semestertider som nu, ett alldeles gyllene tillfälle att sätta långsamma jäsdegar och baka smarriga bröd & bullar eller scones, småkakor och muffins utan jästid. Att få bli hembjuden till en god vän och det bjuds på nybakat eller att få bjuda på en alldeles nybakad skördekaka eller fortfarande ugnsvarm kanel&kardemummaknut uppskattas A L L T I D, och smakupplevelsen i kombination med doften från köket av nybakat blir en fullträff helt enkelt.

Avigsidan, hmmmm jag kan verkligen förstå att många tycker att just jäsdegar är kladdiga och besvärliga och kanske drar sig för just den sortens degar, men faktum är att när man lärt känna hur det snabbt det diskas undan (med iskallt vatten) så är resultatet väl värt allt ”besvär”.

Små mini-jordgubbsbullar, utsökt goda som de är med pärlsocker på, funkar fint även med en klick salt smör och en lagrad bit ost.

Klassikern kanel&kardemummaknutar, inte ett barnkalas i sommartid utan en plåt med dessa godingar.

1 deg-3 sorters bullar
DEG ( Totalt 60 bullar (20 av vardera sort)
75 g jäst deg
225 g smör
7 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk salt
3 1/2 tsk stötta kardemummakärnor
18-19 dl vetemjöl
KANEL/KARDEMUMMAKNUTAR
1 dl strösocker
100 gram smör, kallt
generöst med kanel/kardemumma
SYLTSNURROR
1 dl valfri bärsylt
blå vallmofrö
rårörsocker
MINI JORDGUBBSBULLAR
4-5 jordgubbar, skurna i mindre klyftor
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Blanda tills jästen har löst sig och tillsätt då resten av mjölkblandningen.

Blanda i strösocker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta in mjölet i degen, som ska vara ganska kladdig, och låt jäsa övertäckt i bunken i ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 3 delar. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl.

Sätt ugnen på 225 grader varmluftsugn.

KANEL/KARDEMUMMAKNUTAR

Kavla ut degen till måtten 25 x 50 cm.

Hyvla kylskåpskallt smör med osthyvel och fördela på degen, strö sedan på socker, kardemumma och kanel.

Vik över halva degen så att den blir hälften så bred och skär i  remsor. Snurra var remsa till en knut. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 25 min.

Grädda i ugnen ca 13-15 minuter tills knytena fått fin färg och känns genomgräddade men fortfarande mjuka. Låt svalna på galler under bakduk.

SYLTSNURROR

Kavla ut degen till måtten 25 x 50 cm och bred ut sylt över hela degen. Rulla ihop degen som en klassisk ”kanelbulle-rulle”. Skär i 20 bitar, lägg på ett bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 20-25 minuter.

Pensla bullarna med ägg och strö på blå vallmofrö och lite rårörsocker. Grädda i ugnen ca 13-15 minuter tills knytena fått fin färg och känns genomgräddade men fortfarande mjuka. Låt svalna på galler under bakduk.

MINI JORDGUBBSBULLAR

Dela degen i 20 lika stora bitar. Rulla till minibullar och lägg i små muffinsformar, som gärna ställs i muffinsplåtform. Tryck ner en liten ”klyfta” jordgubbe ordentligt i vardera bulle. Låt jäsa i 25 minuter. Tryck ner jordgubbarna på nytt.

Pensla bullarna med ägg och strö pärlsocker på dem. Grädda i ugnen ca 13-15 minuter tills bullarna fått fin färg och mjuka fast genomgräddade. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Vårt lilla bullbak denna gång var till Olivias efterlängtade sommarlovskalas för sina 12 flickkompisar i klassen med föräldrar och syskon. En mysig bjudidé som vi pratade om och bokade in under försommaren. Det var såå uppskattat och barnen var så förväntansfulla, tacksamma och gulliga, så det kommer bli en tradition så länge jag som mamma får lov… Ett trevligt tillfälle att knyta närmare kontakt med föräldrarna i klassen utanför skolan brusiga korridor.

Dessa ljuva rosentider, en tacksam tid för trädgårdskalas!

KRAM KRAM

Louise

7

När termometern som idag visar över +25 grader och strålande solsken från en klarblå himmel då är längtan efter parasoll, espadrillos, krispiga sallader, kyld vattenmelon, svenska tomater och isvatten med mynta & citronmeliss klart efterlängtat. Det bästa är ju att dessa färgklickar till måltider kan varieras i all oändlighet efter vad skafferi/kylskåp och torghandeln har att erbjuda just för dagen.

Jag gillar den här grundidén, minst en råvara från var och en av nedan kategori kan bli en riktigt vacker & matig sommarsallad:

-variation av gröna blad (mâché, rucola, färsk spenat….) vid behov av att dela salladsbladen, bryt dem med händerna mycket godare än att skära sallad med kniv.

-ngn av följande: linser, bönor, quinoa, sötpotatis, potatis, rotfrukter, bulgur..kokt el rostat!

-blandade grönsaker av olika färg och form- skär gärna grönsakerna lite oväntat, lite tvärtemot. Mandolin är grymt för tunna skivor!

-frukt&bär

-ost (halloumi, feta, getost)

-var generös med färska örter

-nöt/frön (grovhackade valnötter, pekannötter, cashewnötter, pistagenötter, pumpafrö..)

-sås/dressing (om fantasin tryter, olivolja & vit balsamico ringlat över är alltid succé)

-gärna ätbara blommor

-gärna ngt pickat(fänkål, zuccini, rödbeta)

-flingsalt/svartpeppar

-gärna ett gott brytbröd därtill

Har sedan länge gillat mönstrade dukar, storblommigt, småprickigt, regnsbågsrandigt, modernt och mer ”old school” men nu har jag blivit helt tokig i ”dukade” bord så häromdagen gjordes en djupdykning i linneskåpet och där fanns en och annan ”fining” som skall få pryda trädgårdsdukningarna till sommaren. Blev himla glad för denna upptäckt, tänk så mycket man har liggandes i skåpen…

Dagens fräscha sallad kan varmt rekommenderas:

svart quinoa

gula tomater i klyftor

hyvlad gurka på längden

delade rädisor

tunna morotsslantar

frisée&rosésallad

jordgubbar&blåbär

mozzarella

vattenmelon

grovhackade pistagenötter

Dressing – olivolja/vit balsamico

Kram i solen,

Louise

 

 

4

Tänk, nu var det så äntligen dax efter en lååång paus, att med nya friska tag åter börja blogga, riktigt skoj skall det bli. Välkomna hit! Jag heter Louise Bondebjer, bor utanför Malmö och är en matglad frukost-älskande skåning och mamma till 4 barn, Oscar 10 år, Eric 9 år, Olivia 6 år och vår minsting Carl, nyligen fyllda 1 år. Gift med en stilig Lars sedan ett decennium sisådär;)

Jag har sedan barnsben, oftast möjligast, velat stå vid grytorna och titta på, tagit alla chanser genom åren att bjuda till middagar och bjudningar, arbetat på diverse restauranger & caféer som knipit tag i mig och hållit mig kvar i ”Matvärlden”, vilket vidare lett till studier & arbete i branschen. Såå glad för det. Är sedan några år frilansandes matkreatör/stylist och njuter alldeles makalöst mycket av att ha hemmakontor vid köksbordet som emellanåt byts ut mot diverse studios och locations. DEN friheten, som detta innebär, ovärdelig. I skrivande stund arbetar jag med kokbok nr 2 som lanseras i början av 2020, tacksam att få uppleva en kokbokslansering på nytt.

Ser mycket framemot att just här få bjuda er på en variation kring ”Mat & Måltid”. De olika stegen kring detta enastående ämne är fantastiskt kul; alltifrån att planera, att skapa, att laga, att njuta av i fint sällskap och till och med efterarbetet kring Måltiden kan i de flesta fall vara energigivande och tillfredställande på sitt sätt.  Ger er även gärna tips på handplockade schyssta matiga och besöksvärda ”HotSpots” som jag besöker med 1,2,3 eller 4 barn i sällskap, en väninna, kära mamma, faster eller syster.

Här kommer ges inspiration kring vardagliga stunder med guldkant, såsom recept på en mysig namnsdagskaka, en färgsprakande sommarsallad, en rykande het Currysoppa eller en hemgjord inbakad vegoCalzone.

Matlagning skall inte vara komplicerat för det har jag inte riktigt tid med, men det skall vara GOTT, välgörande & se inbjudande ut!

Hoppas ni tycker det här skall bli lika roligt som jag. Lämna gärna en liten kommentar någon gång så blir jag alldeles extra glad, dyker önskemål eller tankar upp hos er om ngt MAT-igt för mig att skriva om, lova hojta till.

Välkommen kära DU!

Just de, det går utmärkt att följa mig på Instagram; louisebylisapalandet
Kram Louise

 

 

11