2021-03-22

Grön & skön soppsöndag!

Love it- soppor! Allra helst slät och lagom krämig och en variant som ger en perfekt mättnadskänsla. Toppingen är såklart viktig men behöver inte vara avancerad för det! På Crème Ninon/Grönärtsoppa som här – så är en klick vispad grädde trevligt, det blir en fin rondör och milt i smaken och fint att se på då grädden ”smälter”- i sällskap med svarta sesamfrön därtill.

Kylskåpet ekar tomt, det gillar jag, jättemycket- till skillnad från alla andra i hushållet. Det är inte alltför sällan då som de där riktigt smarriga, okomplicerade måltiderna blir till- i mina ögon! Grönärtssoppa kräver inte så mycket mer än frysta ärtor, några gula lökar, en god buljong och en skvätt vatten- det blev en utmärkt gyllene grön söndagslunch hos oss innan vi åkte på fantastisk utflykt med kusinerna till kustnära Vikhög ut i den skånska blåsten- men solen den sken och vi fann slutligen en plats i lä!

CRÈME NINON med smak av INGEFÄRA

6 personer

3 msk rapsolja

2 lökar, mindre storlek

1 liter vatten

3 goda buljongtärningar av valfri sort

1 kg, frysta gröna ärtor

minst 4 msk finriven färsk ingefära(efter tycke och smak)

TILLBEHÖR

vispad grädde

svarta sesamfrö

nybakat bröd eller krutonger

GÖR SÅ HÄR

Skala och hacka löken.

Fräs löken mjuk och glansig i en stekpanna med rapsolja- utan att ta färg.

Koka upp vatten och buljongtärningar i en rymlig kastrull. Lägg i de frysta ärtorna och den stekta löken.

Låt koka under lock i minst 5 min.

Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt, vitpeppar och till sist nyriven ingefära.

Låt få ett sista uppkok. Om soppan upplevs för tjock så tillsätt lite vatten!

Mixa soppan fluffig precis innan servering!

Servera vispad grädde och svarta sesamfrö vid bordet!

Älskar den fräscha, gröna nyansen på soppan. Den känns vår och pirrigt grön- speciellt i kombination med tulpanerna. Soppan som återstod efter vår lunch, hällde jag på termos så drack vi den i kopp på vår eftermiddagstur, då var den nästan ännu godare- så som det ofta kan vara!

Om ni inte provat Créme Ninon tidigare- gör så! Den passar utmärkt i såväl finare måltidssammanhang i elegant tallrik till förrätt, men lika bra till vardags & som sagt även som värmande inslag på kylslagen utflykt och de eventuella tillbehören kan ju får spegla årstiden.

Må väl!
Kram Louise

 

6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.