2021-03-15

Ett gottigt mellis!

Efter söndagens diverse aktiviteter är det numera enligt tradition att samlas kring ngt gott och väldoftande.

Det passar vår familj alldeles perfekt, då vi inte är så förtjusta i att äta middag kl 17, utan snarare klockan 19. Våra magar får något gott i sig under seneftermiddagen och dagen känns längre på något vis och lite mer hinns med innan vi går in i kvällsmood.

Fattiga riddare fick vi ofta som mellis hos vänner då Oscar & Eric var små, det var alltid strykande åtgång,  sedan dess sker det ytterst sällan. Häromdagen kom dessa godingar på tal- och fick helt enkelt bli söndagens god-mellis! Hurra hurra tjöt gänget och satsen kunde egentligen tripplas…

Det går att bjuda på hur många varierande tillbehör som helst- vi valde vispad kokosgrädde, apelsinmascarpone, min egna hjortronsylt, samt körsbärsmarmelad! Det blev syndigt gott!

FATTIGA KANELRIDDARE MED APELSINMASCARPONE

ca 4 personer

2 ägg

1 1/2 dl rågsikt

1 1/2 dl mjölk

2 tsk vaniljsocker

1/4 tsk kanel

ca 7 skivor ljust bröd

en klick smör

Topping: florsocker och kanel

APELSINMASCARPONE

250 gram mascarpone

skal från 1/2 apelsin eller blodapelsin + saft

Förslag tillbehör: vispad kokosgrädde, olika sorters sylt, skivad frukt & banan, nötter och frön

 

GÖR SÅ HÄR

APELSINMASCARPONE

Vispa med elvisp mascarponen fluffig, tillsätt apelsinskal och apelsinsaften. Lägg i skål.

FATTIGA KANELRIDDARE

Rör ihop ägg och rågsikt till en jämn smet.

Tillsätt mjölken lite i taget och vispa smeten helt slät, tillsätt vaniljsocker och kanel(kan uteslutas).

Dela bröden i trekanter och doppa bröden i smeten så de suger upp den ordentligt.

Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Stek brödskivorna i smöret.

Lägg på fat och pudra över lite florsocker och kanel och servera varma.

Vårvintern är en härlig tid, dock lite lurig. Jösses vad vi kan luras in i vår-tankar med lust att fylla utomhuskrukor med påskliljor på lök, minipenséer och pärlhyacinter- och stunden därefter slår häftigt hagel mot rutan. Det är bara att inse att våren är så sakterligen på väg, och självklart ljuset och med det, men värmen får vi vänta lite längre på! Helt ok, absolut!

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.