2021-03-07

Bagels-baket!

En av helgernas höjdpunkter den senaste tiden har varit söndagseftermiddagarnas bak.

Det var alltför längesedan vi bakade bagels, lite kul att degen skall rullas till boll, få sig ett litet hål i mitten, jäsas och sedan kokas i några minuter, för att sedan gräddas med sesamfrö till frasig nybakad bagel. Proceduren kan upplevas komplicerad, men verkligen inte. Degen satte jag på förmiddagen och bakades ut på eftermiddagen och avrundade veckoslutet på ett ypperligt sätt.

Bagels är tacksamt att fylla med härliga grönsaker, röror, groddar, pesto, lagrade ostar etc- vi valde en klick smör och mammas apelsinmarmelad som tillbehör idag- såå gott till söndagseftermiddagens tekopp!

RÅGSIKTSBAGELS MED SESAMTOPPING

ca 16 st

25 gram jäst

5 dl ljummet vatten

1 msk honung

2 tsk salt

12 1/2 dl rågsikt

1 äggvita, till pensling

sesamfrö, svarta och ljusa

GÖR SÅ HÄR

Smula jästen i en degbunke och blanda med det ljumma vattnet.

Tillsätt honung, salt och därefter rågsikt. Blanda degen smidig i ca 5 minuter.

Låt vila under bakduk i minst 45 minuter (min deg vilade i 4 timmar).

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda bort eventuella luftbubblor.

Dela degen i 16 lika stora bitar och rulla till bollar. Platta till dem något och gör ett hål i mitten, dra försiktigt så hålet blir lite större.

Placera på två bakpappersklädda plåtar och låt jäsa övertäckt 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C, varmluftsugn.

Koka upp vatten i en rymlig kastrull.

Koka bagelserna  4 åt gången på svag värme ca 2 minuter per sida. Låt rinna av på en kökshandduk och lägg tillbaka dem på de bakpappersklädda plåtarna.

Pensla med äggvita och strö över sesamfrö och flingsalt.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 13-15 minuter tills de fått en frasig yta och är gyllene.

Låt svalna på galler under bakduk.

Urgoda ljumma med en smörklick uppå och nykokt apelsinmarmelad!

Trevlig kväll!

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.