2021-02-22

Banansug- upp & ner!

Här hemma tenderar banansuget verkligen att gå upp och ner! Ena veckan tar bananerna slut första dagen efter storhandeln, och veckan därpå blir det många bruna bananer liggandes kvar utan något som helst intresse att ätas upp. Tack o lov är bananen en användbar frukt som kan användas i olika sammanhang så egentligen inte ngt problem alls.

Som ni säkert vet så gillar jag att ha en kaka på lut, ståendes på köksön under helgen, att ta duka fram som nybakad, att samlas kring, eller ta en liten bit då suget faller in, eller varför inte bjuda den trädgårdsarbetande grannen, att ge över tomtgränsen på en liten servett, det brukar vara mycket uppskattat och håller grannsämjan på topp trots renoveringstider.

I helgen blev det god banankaka med blåbär. Blåbär som vi plockade i somras då vi var i sommarhuset i Halland. Kombon banan och blåbär känns given. Båda är ”snälla” i sina smaker, ger trevlig saftighet och mustig färg och givetvis kan man addera smaker som kardemumma, ingefära, kanel, vit choklad eller andra smakgivande bär efter önskemål, tycke och smak.

SAFTIG BANAN & BLÅBÄRSKAKA

En härligt saftig banankaka som går fint att njuta helt solo, med en klick vispgrädde eller varmför inte lite smör och en skiva lagrad ost?

ca 10 bitar

ca 80 gram smör

2 dl rörsocker

2 msk mjölk

1/4 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

3 mogna medelstora bananer

2 1/2 dl rågsikt

1 tsk bikarbonat

1 1/2 dl blåbär, frysta

TOPPING

1 mogen banan

3 msk pumpakärnor

1 nypa flingsalt

florsocker(vid servering)

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 C. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda i en skål – smör, rörsocker, mjölk, salt och vaniljsocker. Dela äggen och blanda varsamt ner gulorna i smeten. Mosa de 3 bananerna och vänd ner i smeten.

I en annan skål blanda rågsikt och bikarbonat och vänd ner i resten.

Slutligen, vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner försiktigt i kaksmeten tillsammans med de frysta blåbären. Rör metodiskt till en jämn smet.

Häll smeten i en avlång, smord form eller form täckt med bakplåtspapper. Toppa med pumpakärnor och någon nypa flingsalt.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 min. Ta ut kakan då den fortfarande känns saftig och mjuk.

Pudra lite florsocker över.

Att få duka upp till te & kaka och solen strömmar in känns ju sagolikt. Den bitande kylan är som bortblåst och ”vår-vibes” är ett faktum med en och annan fågel som pratar i trädgården och snödropparna som tagit sig upp ur frusen mark, såå välkommet. Firade söndag igår i min nya blus från Lollys Laundry, gillar verkligen deras blommiga blusar och klänningar.

Ha en fin vecka!

Kram Louise

5

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.