2021-02-14

Februarisol, semlor & och lila anemoner!

Ännu en strålande helg i vinterns tecken! Tänk att få bada sig i sol i februari månad, att känna solen värma ens kind & ännu bättre i kombination med kylan! Den skånska vintern har charmat oss alla och tror aldrig att termosar, skridskor, pulkor, överdragsbyxor, mössor och vantar använts så flitigt som dessa veckor.

Den årliga Semmeldagen närmar sig stort och såklart hör ett semmelbak i hemmaköket därtill. I morse bakade jag och lille Carl klassiska minisemlor som slukades till frukost…. Små semlor är fiffigt och ganska så lagom, för egen del passar det utmärkt med just en liten! Gjorde tabben en gång för många år sedan då vi bodde i Stockholm, under min första föräldrarledighet, att vid ett cafébesök efter en väldigt lång promenad, belöna mig med en stor kopp varm choklad med mycket vispgrädde och till det en fyllig chokladsemla- åh jösses- inget tips- det misstaget gör jag inte om. Överdos maximus- antingen eller liksom;) Efter det njuts semlor i miniformat istället- i sällskap med en kopp thé!

LÄCKRA MINISEMLOR (recept från min kokbok Svenska Klassiker)

ca 28 st

150 gram smör

3 dl mjölk

50 gram jäst

2 1/2 tsk kardemumma

1 1/2 dl strösocker

1 ägg

1/2 tsk salt

9-10 vetemjöl

ägg till pensling

1 dl mandelhack/mandelspån

Mandelmassa

200 gram sötmandel

2 1/2 dl strösocker

1 krm salt

1 msk vatten

1 äggvita

2 tsk kardemumma

1 1/2 msk mjölk

Vid Servering

5 dl grädde, hårt vispad

florsocker

GÖR SÅ HÄR

Bullar

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av mjölken och rör om, tillsätt resten av mjölken och blanda tills jästen löst sig.

Blanda i nymortlad kardemumma, socker, ägg och salt. Tillsätt mjölet, lite åt gången och arbeta till en smidig deg. Täck bunken med bakduk och låt jäsa i ca 45 min.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i ca 28 lika stora bitar. Rulla dem till runda bullar. Låt jäsa under bakduk på 2 bakplåtsklädda plåtar i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelhack/spån.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bullarna fått en gyllene färg och är genomgräddade.

FYLLNING

Mixa mandeln(ej skållad) i en matberedare till smulor. Häll i nästan allt socker, salt och vatten. Mixa tills sockret har smält, det tar ca 2 minuter. Tillsätt äggvitan, resten av sockret och kardemumma. Mixa till en slät massa, tillsätt slutligen mjölken. Om lösare mandelmassa önskas så tillsätt lite mer mjölk.

SERVERING

Skär av toppen på varje bulle, gröp ur lite inkråm och klicka i mandelmassa. Spritsa/klicka grädden över mandelmassan och lägg på locket som skurits i trekanter. Sikta florsocker över!

Inslaget av egengjord mandelmassa är helt klart att rekommendera!

Såå lycklig för den vackra lila buketten jag fick i helgen av en kär vän- anemoner alltså….

Happy Valentines till er alla!

Kram Louise

5

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.