2021-01-25

Pannkaksstunden & nya tider!

Tänk att redan 2 veckor passerat sedan jag för första gången gick in på min nya arbetsplats, livsmedelsföretaget Midsona i Malmö. Ett stort stycke skifte i vardagen blev detta, från att ha varit ”egen” under ett flertal år till att dyka in i en heltidsanställning på ett börsnoterat bolag. Det känns fortfarande overkligt men otroligt spännande och kul, tänk så mycket nytt jag kommer att lära mig- i kombination av få en stor bukett av nya trevliga kollegor- något jag saknat innerligt på senare tid! Jag har ju faktiskt varit anställd tidigare i flera år- för länge sen!

Trots att den mesta kontakten med kollegorna idag sker via ”Teams” så är det ngt visst med att vara med i det större sammanhanget som jag är förtjust i.

De nya tiderna kräver helt klart förberedelser och planering i hemmet på ett annat sätt- för att få helheten att gå ihop och för att själv må bra- en utmaning helt klart! Nya rutiner med daglig morgonmotion i mörkret, storhandling och storkok om helgen kräver mer planering och framförhållning än tidigare- men det kan verkligen vara nedrans kul och efterlängtat med förändring och nya utmaningar därtill- och just så känner jag nu!

Jag vet att dagarna kommer komma då det kör ihop sig helt och hållet och jag kommer längta tillbaka till tiden som ”egen”, men så är livet!

En del morgnar blir det tidig avfärd hemifrån så jag smiter iväg då resten av familjen sitter och äter frukost, känns ovant att ge sig av då, i ett sammanhang då man är självklar, men så får det bli! Desto mysigare om helgen då vi gör det tillsammans! Pannkaksmåltider står högt i kurs här hemma- passar liksom närsomhelst till vilken måltid som helst!

Gräddade denna gång ”amerikanska” pannkakor på Fullkornsspelt – härligt matiga i sällskap med skickad banan, jordnötsmör, mango&pumpafrösallad samt min nykokta körsbärssylt med uns av ingefära och kardemumma.

Småkok av frukter och bär för att vidare hälla på burk är så gott- syltkoket får spegla årstiden och smaksättningen får humöret avgöra. Under mina nya rutiner med storhandling om lördagsmorgnarna sker ett djupdyk i butikens frysdisk- att ha ett gäng varierande förpackningar i frysen med svenska bär är toppen för den här sortens frukostar, mellanmål. Tack vare att frysen är helt nyligen ”avfrostad” är det en snudd på en dröm att den inte är sprängfylld utan det finns möjlighet att fylla på med godsaker att ta fram allt eftersom veckan går.

KÖRSBÄRSSYLT med uns av ingefära och kardemumma

4 burkar

700 gram frysta körsbär(utan kärna)

ca 6 dl syltsocker

2 tsk vaniljpulver

1 tsk ingefära, torkad

1 tsk kardemumma, gärna nymortlad

GÖR SÅ HÄR

Lägg de frysta körsbären i en kastrull och låt tina under omrörning.

Ta fram stavmixer och mixa bären i önskad ”släthetsgrad”- jag föredrar ganska så slät men med en del större bitar i.

Häll ner syltsockret, ingefäran och kardemumma- låt puttra ihop i ca 10 minuter.

Skumma av, väl!

Smygsmaka, kanske vill du tillsätta mer smak genom kryddorna?!

Häll upp den varma sylten i rengjorda glasburkar, låt stå i rumstemperatur tills de svalnat, förvara därefter i kylskåp.

Vi passade på att njuta av sylten till pannkakorna då den fortfarande var rinnig och varm, sen stelnade den till sig och blev rätt så fast- det är däremot toppen till de nybakade sconesen, till syltgrottorna eller en frasig skiva nyrostat bröd.

Helt otroligt- våra barn är pannkaksmonster(som säkert de flesta barn) och att jag behöver göra 2-3 satser pannkakssmet att mätta deras söndagsmagar känns otroligt, men mammahjärtat gillar mycket då det är strykande åtgång på det som bjuds… och 2 av dem är snart tonåringar så inte jättekonstigt egentligen….

6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.