2021-01-18

Bakabstinens blev Marmorkaka!

Igår fick jag total bakabstinens efter att inte ha bakat på hela veckan lång. Saknad kan yttra sig på olika vis och en av de jag absolut kan känna av är då jag inte fått baka – det är såväl proceduren, som doften, som resultatet som hägrar lika mycket! Tanke blev handling och jag och lille Carl ställde oss vid köksbänken och vispade ihop en klassisk marmorkaka, även tigerkaka. Resultatet av denna kaka är alltid lika spännande, man vet inte riktigt hur den ljusa och mörka smeten blandas- det häftiga är att det blir fint hur som helst. Vi ville helt enkelt ha något att njuta av då vi senare kom hem från vinterpromenaden i Bokskogen.

By the way – vilken optimal vinter vi haft i Skåne i helgen: inledningsvis en solstark lördag med aningens snö hos oss och en hel del is, så pass att vi vågade oss ut på isarna och fortsättningsvis en söndag med lite mer snö och fortsatt kyla! Hurra för skånsk vinter…. STANNA STANNA lite till! PLEASE!

Fortsatt väldigt lycklig för farmors kakform- tänk att jag till och med har 2 – i vackraste mönstret och att kakan lossnar lätt som en plätt är inte självklart – men det gör det här nog tack vare åtskilliga kakor bakade i dem.

CARL´s MARMORKAKA

ca 8 bitar

100 gram smör, smält

1 dl grädde

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 msk vaniljsocker

1 nypa salt

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

3 msk kakao

1 1/2 tsk mjölk

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra en bakform och häll i lite ströbröd som täcker insidan av formen.

Blanda det smälta smöret med grädden.

Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål.

Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en annan skål.

Vänd ner de torra ingredienserna samt smöret/gräddblandningen, lite i taget & blanda varsamt till en jämn smet.

Ta lite mindre än hälften av smeten i en annan skål och sikta i kakao och lite mjölk, blanda om.

Häll ner lite av den vita smeten i botten av formen och ringla sedan chokladsmeten över och avrunda med vit smet överst tills all smet är slut.

Marmorera kakan med en slickepott eller annat bestick och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Prova med sticka innan kakan tas ut.

Låt kakan svalna i formen innan den vänds upp och ner och läggs på fat!
Sikta lite florsocker över och njut till en kanna rykande varmt te!

Tulpaner, tulpaner, tulpaner – högsäsong för dem nu! Underbart! Jag ställer mina svalt om natten, då jag och tulpanerna sover- de varar många fler dagar då….(tips)

Mina bokhyllor här hemma erbjuder otals av såväl nyutgivna men även äldre kokböcker. De är så charmiga att bläddra i. De där kladdiga sidorna där texten knappt går att tyda- de bådar gott- favorit-recepten från förr! De blir jag extra nyfiken att testa! Just dagens bak av marmorkaka är tack vare den här söta bakboken från Chokladfabriken i Stockholm med snart 90 år på nacken! Well Done!

Ha en fin januarivecka!

Kram Louise

8

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.