2021-01-12

Blå Blomst & vardaglig Pizza

Julledighetens sista lunch blev en smarrig pizzalunch! Jag jublar nu åter högt för att tidigare har barnen fått för sig att min pizza tydligen inte slår ”köppizzors” klass och nivå på långa vägar, vilket stört mig aningens. Men helt plötsligt utan anledning hände något med deras tycke och mina hemgjorda pizzor är numera populärare än någonsin! Då blir jag såklart lycklig igen! Som barn åt vi ofta god matig paj hemma som mamma serverade- jag minns det talades gott om pajen .. att man kan fylla pajskalet med vad som helst, passar vid alla årstider och det är perfekt då det är dax för kylskåpsrensing mm mm. Vi barn höll snällt med!

Jag gillar verkligen paj men det är alltmer sällan som vi äter det nuförtiden. Jag tror bestämt att min barndomens paj har blivit ersatt av just pizzan, kanske även i fler hemmakök är det så- pizzan är genial då det är småsnuttar kvar i kylskåpet av ostskalkar, grönsaker, en halv olivburk etc.

En god olivolja, en vällagrad parmesan, en härlig bönröra med vitlök och ett fat med charketurier gör pizzalunchen läcker, vacker och god i mina ögon.

Vit pizza med rödlök och överlevande färsk vintertimjan från trädgården- GOTT!

VIT PIZZA MED RÖDLÖK & TIMJAN

4-6 stycken

25 gram jäst

1/2 tsk salt

5 dl vatten, 37-gradigt

2 msk olivolja

1 msk honung

ca 11 dl vetemjöl

Topping

4 – 4 1/2 dl crème fraiche

3 vitlöksklyftor, finhackad

1-2  tsk honung

1/2 tsk salt

2 rödlökar i tunna, tunna skivor

färsk timjan

GÖR SÅ HÄR

Ta fram en bunke och smula ner jästen.

Tillsätt salt och häll på lite vatten och rör om så att jästen löser sig, tillsätt resten av vattnet, olja, honung och mjölet lite i taget.

Blanda i ca 5 minuter till en smidig deg.

Låt vila under bakduk i ca 60 minuter.

Sätt ugnen på 230 grader varmluftsugn.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda bort eventuella luftbubblor. Dela degen i ca 4-6 lika stora degbitar, beroende på hur de önskas bakas ut.

Ta fram bakplåtspapper och kavla ut degarna på bakbordet och lyft sedan över på bakplåten.Jag tycker det är charmigt om de har olika form och storlek. Tryck ut degen tunt.

Blanda ihop i en skål crème fraiche, vitlök, honung, salt. Smaka av så sältan är lagom!

Skär rödlöken väldigt tunt, gärna på mandolin.

Bred ut ett lager av crème fraiche på pizzorna, fördela rödlöken och färsk timjan.

Grädda i ugnen, flera plåtar samtidigt vid varmluftsugn, i ca 15-20 minuter beroende på hur frasiga de önskas!

Servera rykande varma tillsammans med en vällagrad parmesan, färska örter, lite gott kallskuret och ngn god bönröra, flingsalt samt olivolja!

Enkelt & gott!

Har nyligen fått ärva de söta blå vita mattallrikarna ”Blå Blomst” av Royal Copenhagen. Ett mönster som togs fram under sent 1700-tal, helt otroligt och är idag en av porslinshusets tidigaste mönster. Tallrikarna är knappt använda och jag tycker de är så vackra! Kombon pizza och ur-klassiskt Blå Blomst är en underbar kombination som jag gärna ser mer av. Den här sortens porslin har säkerligen mest förknippats med festligare måltider. I vårt hem får de inta de mysiga vardagsmåltiderna hädanefter- på så vis blir vardagen fest, eller hur?!

Vita bönor mixade till slät röra med en skvätt vit balsamvinäger, salt, olivolja och vitlök- så krämigt och gott med en klick till/bredvid/på pizzan! Likaså ett tillbehör av olika charketurier från Jakobsdal gjorde vår vardagliga festlunch ännu trevligare!

Kram Louise

2

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.