2020-12-21

Att duka kring julen!

Kring våra högtider är det extra betydelsefullt med stunderna då vi umgås kring det dukade bordet. Midsommar, påsk och jul – inne som ute- då tar ofta den traditionella ådran tag i oss och en del speciella attiraljer, serviser och dekorationer önskar vi skall vara återkommande på plats år efter år, eventuellt med viss variation.

Det känslan, med det oförändrade och återkommande, inte minst om det finns barn med tänker jag att de verkligen uppskattar det som är sig likt kring såväl händelser/upplevelser som den typiska julbocken vid sidan om granen, farmors ärvda röda ljusstake osv. Låt det få vara så, mycket annat lär vara nytt och justerat från året innan.

Textilier sätter en fantastisk känsla i de allra flesta avseenden, inte minst då bordet skall dukas upp. Det ena behöver inte utesluta det andra. Jag är såå förtjust i mönstrade juldukar som plockar upp mängder av färger och ger ombonad känsla, men likaså det motsatta, det enkla, det svalare och det omönstrade.

Häromdagen dukade vi upp en stund av jul hemma hos oss utan några nya inköp, det är kul att bestämma sig för att det jag har, det är det som skall användas- kanske behövs en extra kreativ tanke tas in men så väl värt, det genomgående önskades vara: grönt och skönt genom rosmarin, grankvistar, ene och murgröna, neutral duk, klassiskt i kombination med inslag av nytt, näver, silver, linne och små vackra ting att titta upp och beundras över, utan egentlig funktion.

Inledningsvis ställde jag iordning ett bord med skålar, duk, fat och bestick jag anade kunde bli fint ihop. Det är ett litet tips. Gör så, då kan du plocka från ditt hopplock allteftersom bordets dukning tar sin form. Vi är alla olika men jag personligen är väldigt förtjust i det ärvda, ett underbart tillfälle att plocka fram glas, vaser, löpare och ljusstakar som ärvts för länge sedan. Det kan bli så fantastiskt fint!

Grankvistar, mossa, julstjärnor, amaryllisar, hyacinter, clementiner, äpplen och apelsiner är oemotståndliga att dekorera med. Att göra små stilleben av ätbart och njutbart i sällskap med levande ljus – värme/block klassiskt höga i stearin ger ett vackert ljus och känsla.

Att små kaffekoppar kan bli grötskålar som står i en avlång brödkorg ser läckert ut, den 80 år gamla silverskålan passar utmärkt till smörskål, en rött levande inslag med snöre om runt linneservetten känns omtänksamt, de antika dessertvinsglasen passar perfekt att servera äppelmust ur. Att få in broderade servetter, tallriksunderlägg eller dukar är fantastiskt- vilket hantverk som vi kan få njuta av på så vis.

Att samla godsakerna på bordet är riktigt mysigt, de olika bjudrätterna får inta sin plats från måltidens debut till dess slut – man får sträcka sig lite åt höger och vänster och be om att någon skickar och så men att egentligen slippa att resa sig och att ta mat på annat håll är praktisk och fint då de vackra rätterna får ta del av hela måltiden.

Tänk så fantastiskt fint med en rustik julig löpare över hela bordet. Så förtjust i den röd/vita, grova löparen jag i fjol köpte på AB Småland i Malmö. Butiken man önskar sig ALLT i – för hela hemmet. Den värmen som upplevs vid ett butiksbesök just där är i mina ögon helt perfekt. Åter till löparen, den liksom väver samman hela dukningen och syns tydligt över hela bordet bland annat övrigt. Det grövre tyget som just den här har sprider känsla av enkel bondsk elegans- Topp!

Tankar kring färgen RÖD & Julen! Som liten var rött och grönt de självklara färgerna kring julfirandet. Givetvis är det fortfarande så men just de röda inslagen har jag för egen del insett endast kan utgöra en mindre del, dock väldigt betydelsefull genom ett vackert sammetssnöre, en rand på ett tyg, mönster på en karaff, eller genom maten och frukten.

Som variation till den sittandes måltiden är ett uppduk på utvald yta nog så trivsamt det med. Det ätbara är koncentrerat bland utvald rekvisita och maffigt med grönt och blomster i variation. Här är det extra inbjudande att tänka upplägg i olika nivåer för att undvika en ”platt” uppdukning! Gärna våningsfat, korgar, runt/ovalt/avlångt, grankvistar, koppar och tallrikar i hög- känslan blir skön och enkel som man gärna dyker rakt in i helt hejdlöst!

Med några dagar kvar till årets julfirande finns det fortfarande tid att fundera hur juldukningen 2020 skall se ut. I år är mina idéer inför just juldukningen just- enkelt naturligt personligt- botanisera i dina skåp, är helt övertygad om att det finns mängder av fint att plocka fram och njuta av i ny version. Var generös med levande ljus, fat, skålar, glas, karaffer- det finns alltid något gott att servera från de olika. Gör som jag plocka åt dig skåpets finheter och ställ på ett bord och komplettera med snören, kvistar och ätbart fint- kommer bli vackert!

6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.