2020-12-09

Som en ledighetsfrukost kan se ut!

Än är det vardag i december, mörkt som tusan men urmysigt trots det & idag är det självaste Anna-dagen! Tror minsann jag skickat minst 14 ”grattis-på-namnsdagen-sms” till Anna-väninnor denna morgon. Det brukar uppskattas, en liten gest som man blir glad av att få i vardagsruset, och jag gillar verkligen att skicka dessa små rader, en personlig hälsning i nuet borde vi strössla mer av omkring oss!

Längtet efter lediga helgförmiddagar gör sig mer och mer påminda då jullovet nu närmar sig! Inga av barnens aktiviteter att rusa iväg till och bara-vara-förmiddagarna hemma lär bli flera! Med 4 barn i sällskap kan ju frukostar/måltider emellanåt inte bli såsom man önskat med tanke på den tid som läggs ner på förberedelser, men mitt tips är att först utfodra barnen till mätta och belåtna och sen sjunka långt ner i köksstolen då de sysslar vidare med annat! Chansen är då större för en längre stunds långfrukost-ro!

Som ni säkert redan vet så kvalar med stor sannolikhet just frukoststunden in som min favoritmåltid om dagen, i stark tävlan med testund med nybakat om eftermiddagen! Varför då, jo med ganska liten ansträngning så dukas det upp en mix av godsaker på begränsad tid! Omtanken kring upplägget är såklart alltid viktigt och tillför en stor del av den efterlängtade känslan!

Fick häromdagen en välfylld Smakbox hemlevererad med många godsaker och nya bekantskaper! Barnen tycker verkligen att detta är ett spännande moment – knack på dörren…. leverans… in i köket och öppna upp… alltid några klassiska storfavoriter som de önskar öppna omedelbart!

Jag fick genast tankar till en långfrukost i juletid då jag botaniserade i lådan, i sällskap med mitt nybakade…

Helgfrukost i ADVENTSTID

Nybryggt Te & Kaffe

SAFTIGT CLEMENTINBRÖD för flera

50 gram jäst

1 tsk salt

5 dl kallt vatten

1 msk honung

4 dl siktat dinkelvetemjöl

5 dl rågsikt

Topping

2 clementiner

ringlad olivolja

flingsalt

GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt salt, kallt vatten och honung! Rör om tills jästen löser sig.

Tillsätt mjöl x 2 och blanda om i ca 5-7 minuter till en smidig deg.

Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord , tryck ut eventuella luftbubblor och lägg sedan på en bakplåtsklädd plåt.

Tryck ner fingertopparna över hela degen så att det blir hål och fördela sedan de tunt skurna clementinskivorna över hela brödet, tryck ner dem ordentligt i degen.

Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 220 grader varmluft.

Ringla över olivolja och flingsalt, grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills brödet fått fin gyllene färg och känns genomgräddat!

Låt svalna på galler under bakduk!

MJUK PEPPARKAKA med VIT CHOKLAD & LINGON

1 kaka (ca 8-10 bitar)

1 1/2 dl rågsikt

1 1/2 dl siktat dinkelvete

1 1/2 dl rörsocker

ca 2 1/2 msk pepparkakskryddor (1 påse Santa Maria)

1 1/2 tsk bikarbonat

100 gram smör

1 dl crème fraiche

1 dl mjölk

1/2 dl ljus sirap

1 dl lingon, frysta

75 gram vit choklad, i grova bitar

Topping

1/2 dl frysta lingon

florsocker

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj & bröa en valfri form, ca 1 1/2 liter (för 1 kaka).
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Smält smöret och rör sedan ner det och blanda varsamt bland de torra ingredienser.
Rör sedan ner crème fraiche, mjölk och sirap!
Tillsätt lingonen och rör om, häll smeten i formen och tryck ner de grova vita chokladbitarna.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 minuter. Håll koll efter 50 minuter då alla ugnar gräddar olika! Kakan skall få en krispig yta! Känn med sticka så att kakan är genomgräddad.
Njut varm med frysta lingon uppå och pudrat florsocker!

Att ha en kaka på köksbänken är en av mina favoriter, kräver en stor smula karaktär bara! Den karaktären saknades häromdagen, då beslutade jag mig för att dela återstoden i 2 bitar och slå in i fint papper med band omkring och ge ena biten till ena grannen som just fått en liten dotter, och den andra biten gavs till andra grannen som ligger sjuk och krasslig hemma! Win win….

Inlägg i samarbete med Smakbox.

Må så gott!
Kram Louise

10

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.