2020-12-03

Kontorsdag med gottigaste adventskakan!

Igår hade jag kontorsdag hemma, dvs jag ”dukar” upp mitt ”admin-kit” på köksbordet och skapar en trevlig kontorsmiljö åt mig själv. Jag gillar det verkligen! Ljusinsläpp från alla väderstreck utom från norr, lite svag pianomusik à la Benny Andersson att lyssna på, 2 levande ljus, 3 små knoppiga hyacinter, en clementinskål och så vidare! Leksandstolen från år 1755 är nog det enda som jag skulle behöva uppdatera vid min ”homeoffice”.

Fördelarna är många med att sitta just här, en och annan nackdel också såklart men fokuserar på det positiva. Fick ett kolossalt kak-längt efter min rest-lunch, närmare bestämt något i stil med maffig saffranskaka med syrliga lingon, mandelmassa och pumpakärnor på toppen! Vilken väldans tur att jag hade just de ingredienserna hemma!

Jag tog således en arbets-paus och ställde till med ett bak, blandade ihop denna enkla med ändå lyxiga adventskaka, helt ljuvlig att samlas till kommande helger i sällskap med en kanna fylld med julkryddigt te eller gott kaffe! Kakan är maffig och rejäl så egentligen ingen efter-maten kaka, utan snarare en ”efter-långpromenaden-kaka”!

Är verkligen glad för mitt kaffereps-porslin blå/vita ”Vinranka” från Gefle som vi hade på vårt torp då jag var liten! Intensivt blå minst sagt, och jag gillar det! Charmig, lite vågad kant ger ett mjukt och inbjudande intryck. Drömmer om te-kopparna i denna servis, har ”bara” kaffekopparna ännusålänge!

Kakan bakade jag i gammelfarmors kakform, säkert från 40-talet! Smörjer jag den bara väl så är den min absolut bästa form, och bara vetskapen att den använts under så många år med otaliga kakor gräddade i sig, gör mig allt en kaksmula rörd! Det bästa av allt är att jag har 2 likadana….

MAFFIG SAFFRANSKAKA med LINGON, MANDELMASSA & PUMPAKÄRNOR!

En riktig kakfavorit i adventstid, eller kanske blir det kakan som får stå på köksbänken i mellandagarna, och man får ta en bit lite då och då…Härligt generös med tyngd tack vare mandelmassan, fina syrliga inslag av lingonen och en alldeles perfekt julig känsla tack vare saffran. & nötter och frön på toppen har alltid varit en favorit!

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

4 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 gram saffran (2 pkt)

280 gram mandelmassa, grovriven

1 1/2-2 dl frysta lingon

80 gram smör, kallt

1/2 dl pumpakärnor

flingsalt

2 msk pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader, smöra och bröa en rymlig form ordentligt, gärna vågad form annars med löstagbar kant.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

Blanda mjöl, bakpulver och mortlad saffran i en skål. Grovriv mandelmassan och vänd ned i mjölblandningen.

Rör varsamt ned mjölblandningen i äggsmeten. Blanda ner det mesta av lingonen men spara även att toppa kakan med. Klicka ut smeten i den välsmorda formen.

Toppa med återstoden av lingon och tryck ned dem lite. Hyvla över smör. Strö pumpakärnor, lite flingsalt samt pärlsocker uppå.

Grädda mitt i ugnen i ca 70 min. Prova med en sticka mot slutet så kakan är klar, den ska ”moist” men färdiggräddad i mitten och ett ljuvligt knaprigt täcke överst. Njut utan grädde, behövs inte;)

”Teatime DecemberStyle”, snåla inte med stunder av de här! WE NEED IT – A LOT!

Torsdagskramen Louise

8

Kommentera

Anna María

Låter ju som en perfekt hemma-jobbar-dag! Måste se till att ha något hemma som jag också kan svänga ihop när andan faller på. Så mysigt verkligen.

louisebondebjer

Jo, ibland blir verkligen suget enormt och man tillåter sig lyssna till det;) Hoppas ni har det bra trots stöket omkring oss!
Adventskram Louise

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.